Hlavní obsah

Dobrá digestoř je výkonná a tichá

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Digestoř odvádí pachy a výpary, které vznikají při vaření v kuchyni. Je to spotřebič, který má v kuchyni bezchybně sloužit. Podstatné je vybrat odpovídající výkon digestoře, zaměřit se na hlučnost, poznat další funkce a správně ji udržovat v provozu.

Foto: IKEA

Komínová digestoř patří mezi nejpoužívanější typy. Je umístěná v meziprostoru dvou horních skříněk, komín je i dekorativním prvkem.

Článek

Existují dva typy digestoří. První odvádí vzduch z vaření ven (odtahové), druhý ho jenom čistí s pomocí uhlíkového filtru (recirkulační). Odtahové digestoře jsou možné jenom tam, kde lze technicky zavést vývod do komína nebo přímo přes zeď ven.

Jde hlavně o rodinné domy a fungování takové digestoře bývá účinnější. Digestoře recirkulační, které přefiltrovaný vzduch vracejí zpět do místnosti, musíme volit v bytech.

Foto: AEG

Komínový odsavač, šíře 90 cm, plynulá regulace rychlosti, třífázový motor. Možnost odtahu či recirkulace, má ukazatel nasycenosti tukového filtru, výkon v intenzivním režimu 800 m3/h. Cena 27 990 Kč.

Někteří výrobci nabízejí i digestoře, které jsou vhodné pro obě varianty: lze je napojit na odtah, ale zároveň vložit i pachový filtr. Všechny digestoře pak mají tzv. tukový filtr, který zachytává mastnotu obsaženou v odsávané páře, když projde do ventilace. Tukový filtr se snadno nasazuje a vyndává. Zhruba jednou za dva měsíce potřebuje vyčistit: stačí dát umýt do myčky.

Foto: HANÁK NÁBYTEK

Ostrůvkový typ digestoře, kdy varná deska není u stěny, ale přistupuje se ze stran. Na digestoř máme vyšší estetické požadavky.

Pracuje a neruší

Při nákupu digestoře se zaměříme na dvě věci: výkon a hlučnost. Výkon digestoře se odvíjí od velikosti kuchyně. Obecně se uvádí, že by výkon měl být zhruba desetinásobkem objemu místnosti, ale záleží i na odtahové cestě, typu potrubí (nepřímá cesta účinnost digestoře snižuje, proto je třeba kompenzovat vyšším výkonem).

Foto: Milan Malíček, Právo

Do malých kuchyní je vhodná podvěsná digestoř, která se montuje pod závěsnou skříňku. Patří k levnějším, cena 3000 Kč.

Dbejme i na udávanou hlučnost digestoře. Určitě preferujeme rozmezí 40 a 50 dB, ale ne více! Není příjemné, když se digestoř zapne a nemůžeme kvůli rachotu mluvit s rodinou. Dobré digestoře jsou vybaveny i speciální technologií, třeba Deep Silence, která zajistí tichý chod díky izolaci motoru.

Novinkou na trhu je i funkce MaxiFlow, která využívá třífázové motory pro extrémní tichost, vyšší účinnost odsávání a nižší spotřebu energie. Některé digestoře mají i čidlo ActiveHeat, kde sílu odsávání nemusíme sami upravovat. Čidla sama automaticky přizpůsobí sílu a rychlost odsávání v závislosti na teplotě a množství páry.

Foto: FRATELLI ONOFRI

Komínový odsavač par, šíře 90 cm, dotykové ovládání, LCD displej, 4 stupně výkonu, výkon ventilátoru 760 m3/h, možný odtah nebo recirkulace.

Dominantní solitér

Komínová a zvláště ostrůvková digestoř má skvěle vypadat. Je to kousek, který je stále na očích a výrazně ovlivňuje vzhled kuchyně. Musí rovněž i dobře nasvítit celou varnou desku. Do malých kuchyní se naopak instaluje spíše podvěsný typ přímo pod skříňku. Odsavač je plochý a nenápadný. Oblíbený je i typ teleskopický, který umožňuje výsun či vyklopení určité části.

Foto: AEG

Moderní digestoře jsou krásné a praktické. Mají i další funkce navíc, třeba technologii MaxiFlow, která zajistí tichý chod díky izolaci motoru.

Moderní odsavače mají promyšlený design, často kombinují ocel a sklo, mohou mít i obvodové odsávání. Hezkým prvkem je osvětlení, které je buď halogenové, nebo s LED diodami. Ty nevytvářejí na varné desce stíny, mají energetickou úsporu až 90 % a dlouhou životnost.

Foto: FRATELLI ONOFRI

Ostrůvkový odsavač par, na výběr velikost 60 cm/90 cm. Digestoř má dotykové ovládání, 4 rychlosti, výkon ventilátoru 600 m3/h, oboustranné bílé/ černé tvrzené sklo.

Typy digestoří
PODVĚSNÁ se montuje pod závěsnou skříňku, obvykle v menších kuchyních. Trubka pro odvod par je schovaná uvnitř. Patří k levnějším variantám.
KOMÍNOVÁ je velmi rozšířená. Je umístěná v meziprostoru mezi dvěma horními skříňkami. Komín pro odvod par a pachů bývá výrazným prvkem v kuchyni.
OSTRŮVKOVÁ se montuje do prostoru, sporák není u stěny. Digestoř je velmi nápadná, důležitý je proto její vzhled. Může designově připomínat lustr.
VESTAVNÁ je zabudovaná přímo do kuchyňské linky, může být plošná nebo výklopná.

Rady a tipy

Pozor na správnou montáž. Digestoř může mít výborný výkon, ale přesto nebude dobře fungovat. Je to proto, že odtahová cesta není rovná, je příliš dlouhá nebo použitá trubka má špatný průměr. Digestoř pak špatně nasává, vzduch se může vracet zpět do místnosti. Takovou digestoř nelze reklamovat, protože jde o závadnou montáž. Není to chyba digestoře ani výrobce.

Minimální vzdálenost mezi odsavačem a varnou deskou nesmí být menší jak 65 cm v případě elektrických desek. Pokud vaříme na plynu, musíme dodržet vzdálenost 75 cm. Obecně se doporučuje tuto vzdálenost nepřekračovat.

Nasávaný vzduch nesmí být přiváděn do stejného potrubí, které se používá pro odvod výparů z jiných zařízení.

Velikost a tvar digestoře nesmí při vaření překážet. Zkusme se v kuchyňském studiu naklonit nad varnou desku a hned zjistíme, zda máme prostor, nenarážíme třeba hlavou. Při nákupu digestoře se nevyplácí šetřit, protože pak nemá dobrý výkon a hlučí. Odborníci považují za kvalitní výrobek, který se cenově pohybuje kolem 15 000 Kč (nejrozšířenější komínový typ).

Foto: AEG

Teleskopický odsavač par je praktický, protože můžeme podle potřeby vysunout či vyklopit jen určitou část.

Uhlíkové filtry měníme pravidelně, minimálně jednou za rok. Obvykle ale záleží na intenzitě vaření a používání digestoře. Míru znečištění poznáme sami (cítíme, že pachy se nefiltrují). Některé digestoře nás o míře zanesení informují kontrolkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Rychlé a levné proměny kuchyňské linky

Původní kuchyňskou sestavu lze šikovně repasovat a dát jí úplně nový vzhled. Důležitá jsou hlavně čelní pohledová dvířka, která jsou nejvíce vidět a určují...

Výběr článků

Načítám