Hlavní obsah

Dětem je nejlépe venku. Hrajte si s nimi

Právo, Karolina Černá

Běhání za míčem, lezení, houpání, skákání a hraní si v písku patří k oblíbeným aktivitám, během nichž děti rozvíjejí svou pohyblivost a kondici, orientaci v prostoru i fantazii.

Foto: Hornbach

Dětský zahradní domek Tomek z borovice se střechou ze dřeva a střešní lepenky ochrání i před lehkou nepřízní počasí. Cena 9990 Kč.

Článek

Nabídka venkovních hraček je na trhu obrovská. Ke klasice na terasu a pro zahradu stále patří dětský bazének, dřevěný domek se skluzavkou a s houpačkou, terče se šipkami, pingpongový stůl, prolézačky a trampolína.

Mnoho her provozujeme ve veřejném parku, na louce, schovávaná má kouzlo zejména v přírodních skrýších.

Na výlet i dovolenou s sebou přibalíme sportovní hry jako míče, kuželky, koule, badminton, petanque, létající talíře, slackline popruh, který se dá napnout mezi dva stromy a prověří naši rovnováhu. Skvělé je, že se do řádění s dětmi mohou zapojit i dospělí!

V hlavní roli voda

Kdo by v horkých letních dnech pohrdl osvěžením! Vítané jsou venkovní sprchy a postřikovače všeho druhu.

Stříkací pistole při pronásledování zločinců končí často nejen v dětských rukou, ale i v těch dospělých. Děti bez rozdílu věku milují hrátky v bazénu, jehož velikost i hloubka odpovídá jejich věku.

Foto: Hornbach

Osvěžení i pohodu nejen dětem přinesou v horku stříkací pistole Mini Eliminator za 99 Kč a plovoucí reproduktor do bazénu, místo něhož můžeme do otvoru nafukovacího zvířete dát sklenici s nápojem. Cena 299 Kč.

Nejmenším stačí samonosný nafukovací bazén, starší děti určitě potěší větší nadzemní bazén, který jim poskytne dostatek prostoru na hraní a plavecké pokusy.

Kvůli těmto koupacím variantám nemusíme řešit terénní úpravy, pouze dbáme, aby bazén stál na rovném povrchu, na němž nehrozí mechanické protržení, převrácení.

Hrady i dorty z písku

V pískovišti si nejmladší děti užijí lopatky, hrabičky, kyblíčky. Na ještě větší zábavu a bohužel i špínu zaděláme přidáním vody: s malou konvičkou, vodním mlýnkem se na pískovišti otevírají zcela nové možnosti!

Malý cukrář se vydovádí v blátivé pekárně plné báboviček a široké palety formiček na pískové cukroví.

Zhoupněte se do pohodové nálady

Tipy a trendy

Dětskou kuchyni z plastu/ze dřeva lehce umístíme na zahradě, kde s dřezem a odkládacími plochami nabízí vše pro vaření pískových dortů a listových i květových polévek. Malí architekti se zase nebojí zhotovení velkých hradů a vodních přehrad.

Pískoviště založíme na zahradě sami, případně zakoupíme v hobby marketech. K dostání jsou vyvýšené plastové vaničky na balkon, kombi mušle, z nichž po rozevření získáme díl pro pískoviště i bazének, dřevěné hrazení s plachtou, krytem. Existují také krytá pískoviště s integrovanou úložnou zásuvkou, lavičkami.

Indiáni, farmáři a kutilové

Týpí sice souvisí s indiány, ale nepohrdne jím ani malá princezna. Týpí mívají konstrukci z dřevěných latí či ocelových tyčí, tvar čtyř- až šestihranu. Polyesterové a bavlněné plachty s abstraktními, figurálními i rostlinnými motivy většinou neruší okolní zeleň.

Foto: Hornbach

Díky spodní části podložky odpuzující vodu umístíme stan za slunných dnů i na terasu či trávník před domem. Cena 1349 Kč.

Stany áčka, čtvercového a obdélníkového půdorysu jsou dimenzovány pro jednu až tři osoby. Používáme-li je pro přespání na zahradě, v kempu, zvolíme verze s kvalitnější nerez konstrukcí a nepromokavý potah včetně podlážky. Vhodné jsou tkaniny s úpravou z PVC, polyetylenu. Varianta s okénkem a se síťovinou naproti uzavíratelnému vchodu umožní větrat průvanem.

Foto: Hornbach

Šlapací traktor s vlečkou odveze hračky z pískoviště i kameny na stavbu. Max. nosnost 50 kg. Cena 1299 Kč.

Široká škála mini traktůrků i s přívěsem a plastových sekaček na trávu, v jejichž sběrném koši skákající kuličky zvukem napodobují sečení, uspokojí budoucí zemědělce. Nechybějí ani smetáky pro úklid, hrabičky, rýč, kolečko a zahradní sety s konvičkami na zalévání.

S některými nástroji mohou děti odvést kus práce třeba při plení záhonku, přesazování květin, krmení drobných domácích zvířat. Do šikovných dětských rukou patří mini aku šroubovák, aku vrtačka a lehčí kladívko.

Věk rozhoduje
Výrobky pro dětské venkovní hry musí být vždy bezpečné nejen z hlediska svého složení, ale i při použití. Zároveň nesmí chybět informace, pro jakou věkovou kategorii je hračka určena.
1 až 3 rokyNejvhodnější jsou hračky rozvíjející hrubou motoriku. Houpání, kolísání, klouzání podporují prostorovou orientaci. Aktivity v pískovišti rozvíjejí hmatový smysl a poskytují první zkušenosti s vlastní tvorbou a formováním.
3 až 6 letPro svůj rozvoj děti potřebují činnosti, které jim pomohou lépe pochopit princip příčiny a účinku a zlepšit vnímání těla. Hodí se proto trampolíny, zahradní domky, týpí podněcující fantazii proměnou ve školku, zámek, pirátskou pevnost, restauraci.
6 až 12 letPrioritou je samostatné rozhodování při hře s ostatními dětmi. Důležitý je další trénink motorických schopností, usměrňování koordinace a nacházení vlastních hranic. Cvičný terén vytvoříme z lezeckých lan, stěn, kruhů, dívky si oblíbí skákání přes gumu.

Anketa

Hrajete s dětmi na zahradě nějaké hry?
Ano, pravidelně.
60 %
Občas...
21,9 %
Hrávali jsme, ale už vyrostly.
5,7 %
Spíše ne.
2,5 %
Ne, hrají si samy.
6,8 %
Nemáme děti.
3,1 %
Celkem hlasovalo 1396 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahradní lehátko je symbolem pohody

K létu neodmyslitelně patří relax na sluníčku. Nejlépe u bazénu a ideálně na pohodlném lehátku, s drinkem v jedné ruce, s knihou v druhé. Stačí jen vybrat si...

Zahradní krb sestavíte za odpoledne

Venkovní krb lze pořídit jako nenáročnou stavebnici z betonových dílů, kterou zvládne i laik, a to bez zvláštního nářadí či materiálů. Vzhledem k vysoké...

Bydlete na zahradě přes celé léto

Užijte si zahradu, čerstvý vzduch a přesuňte se z domů a bytů na terasy a balkony. Všechny prostory lze zařídit jako venkovní obývací pokoj, kde je pohodlí na...

Výběr článků

Načítám