Hlavní obsah

Designérky zařídily penthouse ve stylu oslavujícím městské prostředí New Yorku

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojice pracovně vytížených podnikatelů, kteří tráví spoustu času na cestách po celém světě, si koupila penthouse v novostavbě v americkém Chicagu. Ještě před jejím dokončením se obrátila na dvojici designérek Miu Raovou a Robyn Swansonovou, které se díky tomu mohly na úpravách bytu podílet hned od samého začátku. Svým klientům vytvořily domov zařízený ve stylu oslavujícím městské prostředí.

Foto: Tony Soluri

Střešní terasa má částečně zastřešení, kde je posezení s televizí, venkovní kuchyní a dřevěným jídelním stolem, opět pro 12 strávníků.

Článek

Designérky ze studia Mia Rao Design si pochvalují spolupráci s klienty především proto, že si s nimi od první chvíle velice dobře sedly. Zvolený styl urban chic vycházející z atmosféry velkoměst, v tomto případě speciálně New Yorku, byl výchozí myšlenkou, na níž se s klienty okamžitě shodly.

A opravdu, k New Yorku odkazuje spousta prvků v bytě, ať již zcela otevřeně, nebo jen nenápadně, intuitivně.

Příkladem prvního je rozměrná nástěnná malba v jídelně nazvaná prostě „Odpoledne v Bronxu” od umělkyně Casamance Parisové, méně nápadný odkaz v sobě ukrývá kovové schodiště vedoucí na střešní terasu. Je připomínkou notoricky známých venkovních únikových schodišť, jež lze na mnoha domech v New Yorku spatřit.

Foto: Tony Soluri

Zařízení chicagského bytu je inspirováno prostředím New Yorku.

Foto: Tony Soluri

V jídelně je velký čtvercový stůl z betonu, k němuž se najednou usadí až 12 stolovníků.

Designérkám se v bytě podařilo navodit dojem jisté drsnosti, možná i trochu melancholičnosti, tím, že z barevné palety vybíraly především mezi odstíny šedé a šedohnědé až hnědé, k tomu akcentovaly jasné hranaté linie, tolik typické pro městskou zástavbu.

K ní ostatně odkazují i zvolené materiály, především načerněná ocel kombinovaná se sklem, jež se objevuje na více místech. Povšimnout si jí lze například v hlavní ložnici, kde je takto oddělena koupelna, ale také je z nich vytvořena vinotéka.

Designérky vytvořily v bytě pro pár hned tři hlavní zóny, kde se mohou usadit početnější skupinky ke konverzaci. Jedna může sedět okolo dlouhého kuchyňského baru, druhá v jídelně kolem čtvercového stolu velkorysých rozměrů vyrobeného z betonu, třetí se pak může rozesadit na sedačce a židlích v obývací části u prosklené vinotéky.

Foto: Tony Soluri

Příjemné posezení je i v části s vinotékou.

Foto: Tony Soluri

Prosklená vinotéka působí zároveň i jak dekorační prvek bytu.

Jako doplňující barvy designérky vybraly syté tmavé odstíny modré a fialové, které zároveň do interiéru vnášejí atmosféru luxusu, již podporují i zvolené kovové a kožešinové detaily. Světlé barvy a umělecké předměty pak přidávají vzhledu bytu na živosti.

Dispozice penthousu

Byt je umístěn v nejvyšším podlaží domu a patří k němu i střešní terasa, na niž se vychází po schodišti. Do bytu se přichází buď jedněmi ze dvou dveří, z nichž každé vedou k jiné schodišťové šachtě domu, anebo návštěvník přijíždí výtahem, z nějž vstupuje do malé předsíňky.

Byt zabírá celé podlaží a je podélně rozdělen na dvě poloviny. Jedna slouží jako denní zóna, druhá pak jako klidová, noční.

Na kuchyň, která je nejblíže vstupu do bytu, navazuje po levé straně obývací část, z druhé strany je posezení s vinotékou a za ním jídelna. Druhou polovinu tvoří hlavní ložnice s vlastní koupelnou a šatnou a trojice dalších místností, z nichž dvě mají rovněž vlastní koupelnu.

Foto: Mia Rao Design

Půdorys bytu

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Líbil by se vám byt s vlastní střešní terasou?
Ano, to by bylo prima
89,6 %
Možná
1,2 %
Nevím
1,4 %
Spíše ne. Něco se mi na tom nelíbí
2,4 %
Ne, nestojím o to
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 926 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Byt jako ráj pro minimalisty

Majitelé bytu v pražských Holešovicích jsou fanoušky minimalistického stylu. Proto když se obrátili na architektky z ateliéru Schwestern, bylo jasné, že svůj...

Výběr článků

Načítám