Hlavní obsah

Den architektury oslaví výročí Jana Kotěry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Den architektury i letos upozorní na kvalitní architekturu a představí ji v širších souvislostech. Speciálně bude připomenuto výročí slavného architekta Jana Kotěry. Od 1. do 7. října festival láká na 300 akcí v osmi desítkách měst a obcí v Česku i na Slovensku. V programu nechybí ani tematické programy věnované dětem.

Foto: Archiv festivalu Den architektury

Dny architektury každoročně přitahují fandy kvalitních staveb. Letos si mohou prohlédnout i pražskou školu architektury od Jana Kotěry.

Článek

Festival je zdarma a nabízí na výběr z exkurzí do běžně nepřístupných budov, procházek, cyklovyjížděk, výletů vlakem nebo lodí s odborným výkladem, ale také z přednášek, filmových projekcí, výstav i workshopů.

Letošní akci ovládnou dopravní stavby i krásné domy od Jana Kotěry

Hlavním tématem letošního ročníku Dne architektury jsou dopravní spojnice, a tak je program zaměřen i na nádražní stavby a další budovy a lokality spojené s dopravou.

Druhé zásadní téma letošního ročníku připomíná na nejrůznějších místech v Česku výročí 150 let od narození Jana Kotěry, zakladatele moderní architektury u nás. Jeho stavby patří k tomu nejlepšímu, co lze z tuzemské architektury vidět.

Foto: Archiv festivalu Den architektury

Nový zámek v Ratboři od Jana Kotěry

Den architektury představí jak Kotěrovy stavby, tak i realizace jeho žáků. V Praze se účastníci mohou zastavit u domu, který postavil pro svoji rodinu na rozhraní Vinohrad a Vršovic, dále zamíří do jeho dejvických i bubenečských vil, ale i k náhrobkům realizovaným podle jeho návrhů na pražském Novém židovském hřbitově.

Foto: Archiv festivalu Den architektury

Vršovická vodárna od Jana Kotěry je kulturní i technickou památkou.

Veřejnosti se otevřou i budovy Právnické fakulty nebo Školy architektury Akademie výtvarných umění. Na programu nemohou chybět stavby v Hradci Králové, jako je Městské muzeum nebo hotel Okresní dům, kde program představí i Kotěrovy nerealizované projekty.

Ve Zlíně se otevře Baťova vila, která jako první projekt firemní dělnické kolonie určila další směřování rozvoje celého města.

V Prostějově mohou zájemci se Dnem architektury zavítat do Národního domu nebo zamířit na exkurzi Starého a Nového zámku v Ratboři či do Fröhlichovy letní vily v Černošicích.

Foto: Archiv festivalu Den architektury

Nový židovský hřbitov, na kterém nalezneme i náhrobky navržené Janem Kotěrou.

V Kutné Hoře nabízí program návštěvu Tellerova cukrovaru, kde lze nalézt gotiku i práci Jana Kotěry. V rámci oslav 150 let od narození prvního modernistického architekta Jana Kotěry festival nabídne i náhled do Baťovy kolonie v Sezimově Ústí, která vznikla při rozšíření zlínského závodu.

Osobnost Jana Kotěry představí i souhrnná přednáška historika umění a rektora Uměleckoprůmyslového muzea Jindřicha Vybírala.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám