Hlavní obsah

Dámské podkroví s doteky industriálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podkrovní mezonetový byt začal díky spojení sil majitelky a designérky Kateřiny Pečeňové dýchat příjemnou náladou s ryze ženskými detaily a s nádechem industriálu. Takové atmosféře je velmi snadné podlehnout.

Foto: Lukáš Hausenblas

Subtilní kovový nábytek v kombinaci s dřevěnou dýhou designérka s majitelkou vybíraly tak, aby nezahltil prostor a dal vyniknout sklu a obkladu z lícových cihel ze StoneGallery. Police na míru vyrobili v Master & Master, TV stolek v Baca-interier

Článek

Při vstupu na mě dýchla neuvěřitelná vzdušnost interiéru. Byla tu od začátku?

Nacházíme se v Praze v bytě 2+kk s terasou v nově zrekonstruovaném starším činžáku, jehož majitelka, mimochodem moje dlouholetá kamarádka, mě přizvala jak k výběru samotného bytu, tak k jeho zařízení.

Když jsme sem s realitní makléřkou poprvé přišly, právě svítilo sluníčko a dalo prostoru krásně vyniknout. V tom okamžiku bylo rozhodnuto. Pocit vzdušnosti a prostornosti byl přesně to, co klientka hledala.

Velkou devízou byly dřevěné podlahy, protože není pravidlem, aby se podlahy vybrané developerem takto povedly, a pro mě to znamenalo krásný začátek práce. Majitelka má velice dobrý vkus, byla radost s ní spolupracovat a výsledek tomu odpovídá. I přesto, že je to kamarádka, byla velmi náročným klientem a tak je to naprosto v pořádku.

Interiér podkrovního bytu má elegantní severský střih

Tipy a trendy

Zaujala mne velmi příjemná kombinace moderních a starých věcí. Šlo o záměr?

Majitelka se netají tím, že by si přála vlastnit továrnu, tak v ní bydlí. Z toho je patrné, že má ráda industriální styl, a nám se ho podařilo do interiéru dostat v takové jemnější ženské podobě.

Zkombinovaly jsme ho s historií, což spolu krásně funguje, a tím je tento byt unikátní. Příkladem je třeba stolek s květinami umístěný u stěny u jídelního stolu, který má majitelka po předcích, a historická mapa na stěně. Kov typický pro industriální styl nechá krásně vyniknout sklu, které majitelka miluje.

Předpokládám, že i v tomto interiéru se najde speciálně navržený nábytek.

Na míru jsou šatní skříně v ložnici, což byla díky šikminám celkem výzva. Podle mého autorského návrhu byla vyrobena i skříňka pod televizor, jejíž vzhled jsem ladila s podlahou.

Obsahuje kovový prvek, který se v interiéru opakuje na policích, knihovnách, květináčích, ale také na podnoží jídelního stolu a malého barového pultíku, který prodlužuje kuchyňský kout, a příjemně tak propojuje kuchyň s obytným prostorem.

Stěny v chodbě, v patře a v ložnici zdobí milé obrázky. Majitelka se zmínila, že je malovala postižená paní.

Ano, všechny obrazy malovala paní Anna, která žije v Mačkově v Domově Petra. Byly vystaveny na různých místech po Praze, kde si je majitelka také opakovaně koupila, protože ji velmi těší, že může podpořit člověka tvořícího tak úžasné a pozitivní obrázky, které jí samotné přinášejí spoustu radosti a prostorům, kde visí, dodávají prostou krásu.

Zmínila jsi, že skleněné příčky a posuvné dveře mezi předsíní a kuchyní, potažmo obytným prostorem byly již instalované, jak jsi s nimi dále pracovala?

Skleněné příčky byly od developera skvělou volbou, protože pevné by prostor zbytečně zmenšily. Část skleněné příčky směrem ke kuchyni jsem opatřila fólií, která prostor opticky odděluje, ale zároveň mu ponechává potřebnou vzdušnost.

Autor: Edita Erbsová, www.bydlenimagazin.cz

Anketa

Vybírali jste byt/místo pro dům s přizvaným architektem či designérem?
Ano, je to bezpečnější, může vidět něco, co my ne.
8 %
Dříve to nebylo zvykem, dnes bych to také tak udělal/a.
19,1 %
Ne, to jsem zvládl/a sám/sama.
72,9 %
Celkem hlasovalo 262 čtenářů.

Podkrovní bydlení zařízené na hravé vlně

Tipy a trendy
Související témata:
Kateřina Pečeňová
Studio Designer-Ka

Související články

Výběr článků

Načítám