Hlavní obsah

Čím zaujmou nejmenší domy na světě

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlení v současnosti nepředstavuje zrovna levnou záležitost, a tak se není čemu divit, že se mnozí obyčejní lidé i návrháři snaží hledat různá "miniaturní" řešení, jak co nejvíce ušetřit, a přitom mít stále potřebný komfort. Ne vždy je to ale jen o penězích. Základem některých nejmenších domů světa je co nejpřívětivější vztah k přírodě, v jiných případech jde jednoduše o to něčím vyniknout.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž si svůj dům vozí připojený za jízdním kolem

 
Článek

Bydlet se dá na mnoho způsobů. Kdo na to má, pořídí si velký dům podle svých představ, komu se finance nedostávají, bere za vděk možná průměrným, ale dostačujícím bydlením, třeba v paneláku.

Ne všichni ale mají i na klasické panelákové bydlení. Právě pro ně jsou reálnější speciální malé domky či bytečky.

Odlišnou skupinu pak představují malé stavby, které se snaží vyjít co nejvíce vstříc životnímu prostředí, jiné zase lákají na originální či futuristický vzhled. Server Mnn.com sestavil stručný přehled těch nejzajímavějších.

Zcela ekologický příbytek 

Chcete-li bydlet co nejvíce v souladu s přírodou a příliš ji nezatěžovat, je domeček nevelkých rozměrů základním řešením. Sice je takový domov na úkor pohodlí, ale když se trošku uskrovníte, budete mít i v něm vše potřebné.

Zcela ekologickou variantu představuje například mobilní cyklodomeček dobrodruha Paula Elkina. Jeho jednomístné obydlí na kolech je napájeno pomocí větrné turbíny, uvnitř najdete i malou troubu a topení na solární pohon a samozřejmě i matraci na spaní.

Nejmenší dům ve Velké Británii

Řada turistů jezdí do městečka Conwy ve Walesu obdivovat nejen zdejší přírodu, ale také Quay House, který se pyšní označením nejmenší dům ve Velké Británii.

BEZ KOMENTÁŘE: Nejmenší dům ve Velké Británii

Svými údaji od 1,8 do maximálně tří metrů šířky rozhodně dostojí svému označení. I přes své malé rozměry se do něj vešla kamna, umyvadlo, noční stolek a pohodlná postel.

Mikro dům 

Byť se už podle prvního pohledu jedná o vskutku nevelké bydlení, autorům se i tak povedlo do mikrodomečku vtěsnat miniaturní chodbu, kuchyň a jídelní prostor až pro pět osob, a také dvě dvoulůžkové postele.

BEZ KOMENTÁŘE: Mikrokompaktní domov

Recyklované domečky v Texasu

Společnost Tiny Texas Houses už podle názvu naznačuje, co je její prioritou. Firmou navrhované domečky dbají nejen na přísně danou velikost, jejím heslem je také "budování budoucnosti v souladu s minulostí". Nikoho tak asi nepřekvapí, že mnohé stavební materiály jsou recyklované.

BEZ KOMENTÁŘE: Malé domky v Texasu

Skromné bydlení v Torontu

Domeček s příznačným názvem Little House v kanadském Torontu byl postaven v roce 1912 známým podnikatelem Arthurem Weedenem. Za 98 let své existence si našel velký počet fanoušků.

Jde o jeden z nejmenších obytných domů na světě. Na ploše 29 metrů čtverečních nabízí tři místnosti, v koupelně vanu běžné velikosti, vysoké stropy, malou zahrádku, a dokonce i sklep.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám