Hlavní obsah

Chytrý truhlík, v němž všechno roste rychleji a bez práce

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projektů podporujících tzv. městské zahradničení lze v posledních letech vidět spoustu. K nejnovějším z nich patří truhlík, který na první pohled připomíná dětskou bedýnku na nářadí. Slouží ovšem k pěstování zeleniny a bylinek. Estonský designér Karel Kask truhlík představil na letošním berlínském veletrhu elektroniky a domácích spotřebičů IFA pod názvem Click and Grow.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chytrý truhlík pěstuje rostliny automatickyVideo: Reuters

 
Článek

Základním prvkem miniaturní elektrické zahrádky je plastové tělo, které zároveň funguje jako nádržka na vodu. Do něj se zasazují speciálně tvarované plastové květináčky s úzkou trubičkou na konci, kudy do nich vzlíná potřebné množství vody.

Květináčky jsou v truhlíku narovnané jeden vedle druhého, každá rostlinka má pro cestu ke světlu ponechaný jen nejnutnější malý kruhový otvor. Díky tomu není šance, aby kromě kýžené bylinky nebo zeleniny vyrostlo i něco jiného, například plevel. Nemá k tomu dostatek světla.

Právě osvětlení zakomponované do držadla nad boxem je jedním z úhelných kamenů zahrádky, která je osvětlovaná po 16 hodin každý den, osm hodin pak mají rostliny k odpočinku. Navíc, pro různé druhy rostlin autor se svými spolupracovníky hledal ideální barvy jednotlivých LEDek, jimiž je držadlo boxu osazeno.

„Sluneční světlo netvoří jen bílá barva. Je tvořeno spektrem celkem sedmi barev. Testovali jsme 500, možná až 1000 různých barevných kombinací. Například víme, že červené a bílé světlo vytvářejí perfektní osvětlení pro rostliny, aby rostly,” vysvětluje Karel Kask.

Právě díky osvětlení rostliny či bylinky v elektrické minizahrádce prospívají a rostou tak rychle, že doba od zasazení ke sklizni je v porovnání s klasickým pěstováním na zahradě o třicet až padesát procent kratší.

Každá plodina roste ovšem jinak dlouho. Salát a zelí je možné sklízet už po měsíci, rozličné druhy bylin, jako třeba oregano, bazalka, koriandr či rozmarýn vyrostou do skliditelné velikosti za měsíc až měsíc a půl. Chilli papričky a rajčata potřebují dva až tři měsíce. „A to celé úplně bez práce,” upozorňuje na důležitý aspekt autor nápadu.

Nesází se semínka, ale kapsle

Specifický tvar květináčku kopírují i speciální kapsle, které autoři nabízejí k prodeji. Každou kapsli tvoří směs substrátu a semínek. Složení substrátu bylo navrženo tak, aby se z něj uvolňovaly jednotlivé živiny v množství a složení odpovídajícím potřebám dané rostliny v aktuálním stádiu jejího životního cyklu. Dokonce jsou v substrátu i malé kapsy s kyslíkem, aby měla rostlina k dispozici neustále všechny potřebné látky.

Každá kapsle přitom dokáže vyživit svou zelenou obyvatelku tak dobře, že na ní lze sklízet úrodu dvakrát, případně až třikrát za sebou. Karel Kask doporučuje zralou úrodu pouze ustřihnout co nejblíže stonku a rostlina hned začne zakládat na novou.

Cena chytrého truhlíku činí takřka 60 dolarů, v přepočtu tedy zhruba 1300 korun. Trojbalení kapslí se semínky rostlin ve speciálním substrátu pak stojí zhruba 10 dolarů, tedy přibližně 217 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Projděte se domem dříve, než bude stát

U mnoha staveb by bylo velmi praktické mít možnost si jejich interiér a zařízení prohlédnout dříve, než budou stát. Stavebník by se tak vyhnul zbytečným...

Výběr článků

Načítám