Hlavní obsah

Čechy a Mexiko, designérka při zařizování domu zkombinovala dva různé světy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednopodlažní dům nedaleko Prahy byl pro své majitele vysněným bydlením. Když došlo na jeho zařizování, chtěli si skoro všechno obstarat sami a s bytovou designérkou plánovali konzultovat jen některé kroky. Nakonec ale mezi nimi zavládlo takové souznění a důvěra, že jí svěřili návrh takřka celého interiéru domu a oni se podíleli spoustou nápadů.

Foto: Martin Florian a časopis Bydlení mezi panely

Pro majitele bylo bydlení ve vlastním domě nedaleko od Prahy snem.

Článek

„Díky souhře šťastných náhod jsem se s klienty seznámila mnohem dříve, než jsem se zakázce začala věnovat – původně si bydlení chtěli realizovat sami a přáli si konzultovat jen dílčí kroky, nakonec to dopadlo tak, že jsem se podílela na návrhu celého interiéru a jsem za to moc ráda,” říká designérka Andrea Kilianová z ateliéru Muuza.

Manželský pár s různými kulturními kořeny

Majiteli domu s dispozicí 4+kk a užitnou plochou cca 130 m² je manželský pár s různými kulturními kořeny. Ona je Češka, on pochází z Mexika.

Pro designérku to byla velmi zajímavá spolupráce, neboť tento mix kultur si vyloženě žádal, aby jej nějak promítla do interiéru. Rozhodla se hledat rafinovaná řešení a nikoli využít jen prvoplánovou explozi barev, jak by se zejména u Mexika mohlo nabízet, protože by se takový interiér mohl rychle okoukat.

Decentní nádech luxusu

Majitelé se s designérkou shodli v tom, že pro jejich dům by měl být charakteristický průnik stylů a nadčasovost, zároveň se měl etnický mix v interiéru nějak odrazit. K tomuto účelu designérka zvolila tapety – konkrétně krásnou kolekci od holandské značky Eijffinger, ve které našla zajímavé vzory, příjemnou přírodní barevnost a decentní nádech luxusu.

Zlatavé odlesky jsou nakonec nejen na tapetách, ale i na svítidlech a dalších drobných detailech, které se prolínají celým domem.

Kousky z původního bydlení

„Jsem moc ráda, že své místo si zde našly i kousky z původního bydlení, zejména kožená pohovka v obývacím pokoji, také velká hovězí kůže na podlaze u jídelního stolu. Obojí patří mezi oblíbené prvky, se kterými by se majitelé neradi loučili. Velkou pozornost jsme však věnovali i dalšímu sedacímu nábytku – jídelním židlím v koňakové barvě a novým křesílkům ve všech místnostech. Snažila jsem se vyladit také osvětlení. To dekorativní, které má potěšit oko, je zlaté, funkční osvětlení je naopak velmi nenápadné,” vysvětluje designérka.

Foto: Martin Florian a časopis Bydlení mezi panely

Intimitu interiéru zajišťují záclony.

Co je ukryto v předem připravených nikách?

Má také radost z toho, že se povedly i na pohled neviditelné úpravy. Je to především vnitřní uspořádání skříní. To společně s majiteli řešili velmi detailně tak, aby byl obsah skříní zcela přizpůsoben k ukládání všeho, co zde bylo potřeba uložit.

O co konkrétně půjde, to si určoval každý z manželů zvlášť – kromě tradičního šatstva mají prostor i pro žehlicí prkno, toaletní potřeby, úklidové prostředky, lékárničku, boty, sportovní vybavení, a dokonce i víno.

Uprostřed lesů vyrostl rodinný dům z konopného betonu

Tipy a trendy

V domě není klasická spíž, a tak stejným způsobem, tedy ve skříních a nikách, jsou uskladněné i potraviny. Vešlo se tedy nakonec opravdu vše.

Příjemné záclony poskytují dostatek soukromí

Nezbytným prvkem, který zútulní každý interiér, je vždy systém stínění oken. Designérka zvolila příjemné záclony, které poskytují dostatek soukromí a zároveň působí nadčasově a velmi elegantně.

Základním bodem rekonstrukce bytu se stala práce se světlem

Tipy a trendy

„Z výsledku mám velkou radost zejména proto, že se jednalo opravdu o velmi intenzivní spolupráci, kdy jsme postupně dotvářeli detaily od výběru kliky po poslední úchytku, aby byly všechny prvky ve vzájemné symbióze, totéž si troufám říct o naší spolupráci. Na klientech jsem si velmi cenila jejich věcnosti, nadhledu, citu pro detail a vážím si jejich důvěry, se kterou mi nakonec celý návrh svěřili. Vlastně je mi skoro líto, že dům už nemá další patro,” poznamenává designérka.

Reklama

Související články

Fotovoltaika na nové domy povinně od roku 2029

Všechny nové domy stavěné v Evropské unii budou muset mít od roku 2029 na střeše fotovoltaickou elektrárnu. Na nových veřejných a komerčních budovách mají být...

Výběr článků

Načítám