Hlavní obsah

Byt, ve kterém žil 42 let, změnil majitel k nepoznání

Novinky, nes

Rodina čtenáře Jiřího z Prahy se rozhodla pro důkladnou rekonstrukci. Protože všichni toužili po skutečné změně, aniž by se ale museli stěhovat z bytu, v němž Jiří strávil 42 let života, přizvali si na pomoc architekta. Výsledkem je nově vyhlížející byt v původních prostorách.

Foto: Archiv čtenáře (10x)

Jídelní zóna vznikla na pomezí kuchyně a obývacího pokoje.

Článek

„S panem architektem Igorem Davidem jsme si velmi rozuměli. Nápady, jak co udělat, padaly z obou stran. Přitom jsme se ale drželi nastaveného rozpočtu, čemuž hodně pomohla skutečnost, že jsem si všechny elektropráce dělal sám. Vytvořili jsme nakonec byt, kde se cítím opravdu jako v novém,“ napsal nám na úvod Jiří.

Foto: Archiv čtenáře (10x)

Ač je to stále ten samý byt, po rekonstrukci se v něm majitel cítí jako v novém.

Čtenář se do bytu přistěhoval s rodiči, když mu bylo jedenáct let, od té doby v něm žije a založil zde i rodinu. Nyní v něm bydlí společně se svou ženou, dospělou dcerou a psem.

Bylo zřejmé, že za tu dobu bylo třeba byt již důkladně rekonstruovat a zároveň se i změnily nároky rodiny na jeho podobu. Na ploše 69 m2 bylo třeba provést několik úprav.

Foto: Archiv čtenáře

Kuchyň při rekonstrukci ztratila jeden metr své délky, při jejím běžném provozu to však vůbec není patrné.

Foto: Archiv čtenáře

Kuchyň s obývákem je teď více propojena.

„Změnili jsme dispozici předsíně, vybourali vestavěné skříně a obložili stěnu. Nyní, když od nás odchází osm lidí, nikdo se netísní, protože se do místnosti, jíž teď říkáme hala, všichni vejdou,“ pochvaluje si čtenář.

Foto: Archiv čtenáře
Foto: Archiv čtenáře

Hezkým detailem je výběr čtyř barev pro čtveřici židlí u stolu.

Také původně oddělenou kuchyň a obývací pokoj nechal Jiří propojit do dnes běžnějšího společného prostoru. Na pomezí kuchyňské a obývací části vznikla malá jídelní zóna. Jednotlivé funkční prostory jsou od sebe odděleny například stylem osvětlení. Každý prostor lze nasvítit několika různými způsoby, tak aby rodina mohla vytvořit na každém z míst požadovanou atmosféru.

Foto: Archiv čtenáře

Lodžie je zasklená pro větší tepelný u zvukový komfort v interiéru bytu.

„Zvětšením koupelny jsme nepřišli o prostor pro WC, ale ubrali jsme 1 m ze staré kuchyně. V nové to není vůbec patrné. Nejdůležitější je ovšem, že se koupelna objemově zvětšila, takže máme velkou vanu, velkou sprchu, odhlučněné potrubí i šachtu,“ vypočítává Jiří. V koupelně a na toaletě přibylo podlahové topení.

Foto: Archiv čtenáře

V obýváku jsou nové, skleněné dveře, který jeho vzhled odlehčují.

Rodina pana Jiřího při rekonstrukci nezapomněla ani na instalaci bezpečnostních prvků. Za myčkou a v šachtě jsou umístěny snímače úniku vody, v šatně a opět v šachtě jsou pak také kouřové snímače. Provoz topení je řízen automaticky, pomocí bezdrátového termostatu. Každý pokoj je řízen samostatně.

Foto: Archiv čtenáře

Na zdech v předsíni, jejíž podoba se měnila nejvýrazněji, přibyly obklady.

Foto: Archiv čtenáře

Stěnu s dveřmi zakrývají v ložnici vestavěné skříně.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám