Hlavní obsah

V nové kuchyni není místo na zbytečnosti jako je kráječ na banán

Novinky, nes

Naše čtenářka Martina společně s partnerem kompletně rekonstruovala byt v paneláku s dispozicí 3+1 na Vysočině. Největší změny, jako v mnoha podobných případech, čekaly koupelnu s kuchyní, jejichž uspořádání bylo poněkud nešťastné. Výsledkem je příjemně rozvržený domov a vzdušnější prostor ve všech důležitých místech.

Foto: Archiv čtenářky (11x)

Hlavním bodem rekonstrukce bylo přesunutí kuchyně a úprava velikosti koupelny.

Článek

Základní změnou domácnosti o ploše cca 74 m2 bylo rozšíření koupelny o průchozí kuchyni. Ta se přesunula do zjevně zbytečně naddimenzované jídelny a jídelní stůl se bez větších potíží vešel do obývacího pokoje.

Foto: Archiv čtenářky

Zelené obklady za pracovním pultem kuchyň hezky rozveselily.

„Díky tomu jsme v koupelně nemuseli řešit kompromis mezi vanou a sprchovým koutem. Vešlo se vše a je to super. Kvůli odpadu pro sprchový kout jsme vytvořili schod, který vůbec nepřekáží a naopak dobře slouží,” pochvaluje si Martina.

Foto: Archiv čtenářky (11x)

Kuchyň vznikla v prostoru bývalé jídelny.

Jak čtenářka poznamenává, kuchyň stále není největší, ale vejde se do ní veškeré potřebné vybavení.

V jistém smyslu omezené množství úložných prostor dokonce vítá: „Aspoň se nám nenashromáždí spousta nevyužitelných hloupostí, jako například kráječ na banán,” dodává se zřejmou nadsázkou.

Foto: Archiv čtenářky

V koupelně je kvůli odtoku sprchového koutu schod, který ale rodině nijak nevadí.

Velkou radost má Martina z veselé zelené barvy obkladů na stěně za pracovním pultem v kuchyni.

„Když už se zamažou, stačí je jen utřít. Žádné leštění jako u dnes tak populárního skla, které stojí jmění,” podotýká čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Díky úpravě koupelny bylo možné do ní nově včlenit jak vanu, tak sprchový kout.

Chodba je v porovnání s původním stavem laděna do tmavších tónů. Protože v ní ovšem přibyla bodová světla a do skříně je zabudovaný i LED pásek, změna barevného spektra nikterak nevadí.

Samozřejmostí pak byla instalace velkého zrcadla, které Martina dosud postrádala.

Foto: Archiv čtenářky

Nová podoba chodby

„Botník, skříň i kuchyň nám vyrobili na míru místní truhláři. Kuchyň se spotřebiči nás vyšla cca na 150 tisíc korun, skříň v chodbě s botníkem na 35 tisíc. Umyvadlo se zrcadlem v koupelně jsme kupovali za 20 tisíc korun a tisícikorunu stálo zrcadlo v chodbě,” vypočítává náklady Martina.

Foto: Archiv čtenářky

Botník má nyní moderní a praktickou podobu.

Kuchyň je vybavena i novými elektrospotřebiči. Přibyla lednička, indukční varná deska, trouba a myčka. Při jejich výběru a stejně tak i při zařizování koupelny se Martina nedržela striktně jedné značky. Vždy se spíš snažila nalézt nejlepší produkt, jenž bude vyhovovat potřebám její rodiny.

Foto: Archiv čtenářky

Stav před rekonstrukcí

Foto: Archiv čtenářky

Stav po rekonstrukci

„Rekonstrukce zahrnovala celý byt. Máme novou elektřinu, stěny, výmalbu, podlahy (lino), topení. Vyšla nás na 540 000 Kč s tím, že jsme o realizaci požádali stavební firmu. Šlo to jak po másle a za necelé dva měsíce jsme se stěhovali do "nového",” uzavírá svůj dopis naše čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Původní podoba kuchyně

Foto: Archiv čtenářky

Původní podoba chodby

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám