Hlavní obsah

Batika se vrací do módy i v interiérech. Skvěle se hodí do trendy boho stylu

Novinky, Kristýna Křížová

Jednoduchá technika, kterou je možné dekorovat rozličné textilie, batika, se opět vrací do módy. A to zejména v souvislosti s rozevlátým boho stylem, který je hodně trendy. Interiérovým kouskům dodává batika punc originality. Řada objektů je jí ale jen volně inspirována.

Foto: Viva Decor, H.O.C.K

Batikované kousky se perfektně hodí do interiérů v boho stylu.

Článek

Výhodou batikování je to, že každý kousek je následně velmi originální. Zároveň u batikovaných kousků se upozadí i drobné nedokonalosti. Pokud tedy máte trochu zaprané starší povlečení, trochu ušpiněný ubrus, je právě batika tou správnou technikou, díky které mohou tyto kousky i nadále sloužit své funkci.

Foto: Viva Decor

Batikované polštáře rozzáří každý všední interiér.

Batika vypadá skvěle na polštářích, peřinách, utěrkách, závěsech, textilních ubrouscích nebo plédech. Kombinovat je můžete s prvky, které jsou touto technikou volně inspirovány. Docílíte tak perfektně sladěného interiéru.

Foto: Tom Tailor

Koberce připomínající batiku dodají interiéru trochu volnomyšlenkářský vzhled.

Kousky, které jsou batikou jen volně inspirovány, by měly obsahovat bílá (neobarvená) místa a v kontrastu s nimi i místa obarvená lehce až sytě. Právě barevné přechody a lehká nepravidelnost a nedokonalost vzoru jsou velmi žádoucí.

Foto: Einrichten-design, Mindthegap

Prolínání barev na interiérových kouscích je efektním dekorem.

Batikované kousky se nejlépe hodí do boho stylu, který je hodně v kurzu. Patří k němu míchání různých motivů, prvky z různých kultur, přírodní materiály a hodně dekorativně pojaté textilie. Případná patina, opotřebení předmětů a drobné nedokonalosti nejsou na škodu.

Foto: Viva Decor

Volte kousky, které hýří různými odstíny jedné barvy.

Mějte na paměti, že batikované kousky nebo předměty, které jsou batikou jen inspirovány, budou vždy působit trochu neformálním dojmem. Nehodí se proto do kanceláří a pracovního prostředí, kde chceme vytvořit spíš seriózní a konformní atmosféru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám