Hlavní obsah

Barokní sochy opět shlížejí z průčelí pražského paláce Savarin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na průčelí barokního paláce Savarin v srdci Prahy, jehož rekonstrukce spěje do finále, se vrátily nové i zrestaurované starší kopie jedenácti původních soch. Renovace se dočkaly i originály, které v roce 1752 vytvořil významný sochař Ignác František Platzer.

Foto: Archiv developera

Na vršek fasády směrem do ulice Na Příkopě byly umístěny nově vytvořené i zrestaurované starší kopie jedenácti původních barokních soch.

Článek

„Na fasádu jsme nechali vytvořit kopie původních barokních soch, které jsme za několik milionů korun pečlivě zrestaurovali. Nyní řešíme, kam umístíme originály, aby je mohla veřejnost vidět v celé jejich kráse,“ uvedl Simon Johnson, ředitel společnosti Crestyl, která je developerem projektu Savarin.

Platzer patří mezi hlavní představitele českého sochařství druhé poloviny 18. století. Je autorem řady soch například na Pražském hradě, v paláci Kinských, Arcibiskupském paláci, pražském kostele sv. Mikuláše, klášteře v Teplé, ale třeba i v parku zámku Schönbrunn ve Vídni.

Pro vnější výzdobu paláce Savarin zhotovil jedenáct až dvoumetrových soch –Satyra, Nymfu, Labuť… a také ozdobné vázy. Z budovy byly demontovány v havarijním stavu před šesti lety. „Restaurování původních a vytvoření nových soch pro nás bylo výzvou, ale netradiční a složitou práci máme rádi,“ uvedl kamenosochař Bohumil Pánek, který práce na sochách zastřešoval.

Foto: Archiv developera

Stěhování sledovali se zájmem kolemjdoucí.

Na kopiích pracovalo sedm sochařů. „Byla to náročná práce z pohledu času i volby materiálu, aby byl kvalitní a vydržel další stovky let. Práce na každém kusu trvala od sedmi měsíců v případě váz až po deset měsíců u kopií soch,“ přiblížil s tím, že zejména Satyr byl náročný.

„Blok kamene, ze kterého jsme jej vytvářeli, byl tři metry vysoký, téměř metr široký a hluboký a vážil sedm tun. Celkově se na kopie soch spotřebovalo přibližně patnáct metrů krychlových kamene o váze kolem čtyřiceti tun,“ líčil.

Foto: Archiv developera

Socha před tím, než zaujala svoje místo.

Rekonstrukce budovy běží od konce roku 2021 a skončí v létě. Developerská společnost investovala přibližně půl miliardy korun. „Rekonstrukce paláce je první vlaštovkou celého projektu Savarin,“ upozornil Johnson. Jeho cílem je zpřístupnit doposud uzavřený vnitroblok veřejnosti, vybudovat park i nový vstup do metra.

Nová část projektu vzniká pod taktovkou ikony současné světové architektury a designu Thomase Heatherwicka. S odkazem na tradici Václavských pasáží propojí Václavské náměstí s ulicemi Na Příkopě, Jindřišskou a Panskou. Skládá se ze čtyř částí, z nichž každá bude mít svůj vlastní charakter a způsob využití.

Otevření jízdárny

„Cílem projektu je zachování a rekonstrukce všech dosud zanedbaných historických budov v srdci metropole a jejich maximální zpřístupnění. Do vnitrobloků vrátíme život obnovou zahrady a vytvořením náměstíčka, zachované dvory propojíme novými pasážemi. Otevřeme veřejnosti třeba i historickou jízdárnu, o které skoro nikdo neví, protože není z okolních ulic vůbec vidět,“ doplňuje Johnson.

Středobodem projektu je právě historická jízdárna, kolem které vznikne ve vnitrobloku nové klidné náměstí se zahradou, kavárnami a restauracemi, součástí bude i víceúčelový prostor pro kulturní a společenské akce nebo nový vstup do metra. Počítá se i s galerií pro umístění Slovanské epopeje.

U nově připravované části běží povolovací procesy, projekt je ve fázi územního řízení. Termín dokončení se očekává do tří let od zahájení stavby, přesné časování závisí na vydání potřebných povolení.

Nová budova v centru Prahy nabídne nejen byty, ale i další pasáž

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám