Hlavní obsah

Architekti mladému páru zvětšili byt a zařídili jej v moderním černobílém stylu

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříliš velký byt v ukrajinském Lvově si pořídil mladý pár a nejdříve ze všeho si jej nechal nejprve celý upravit pro své potřeby. S prosbou a návrh proměny se obrátil na architekty z tamního ateliéru O.M. Shumelda. Ti zvětšili užitnou plochu a interiér zařídili v příjemném moderním stylu opřeném o kontrastní kombinaci černé a bílé barvy.

Foto: Ross Hellen a Bohdana Fedorovychová

Architekti zvětšili užitnou plochu bytu vložením loftu.

Článek

Výhodou malého bytu s takřka čtvercovým půdorysem byly jeho vysoké stropy. Architekti do něj proto vložili loft zasahující přes necelou polovinu délky přízemí. Díky tomu je nyní celková plocha bytu 57 m².

Foto: Ross Hellen a Bohdana Fedorovychová

Z obývacího pokoje se do kuchyně vstupuje stavebním otvorem bez vložených dveří.

Foto: Ross Hellen a Bohdana Fedorovychová

Celý byt je důsledně zařízen v kontrastní kombinace černé a bílé barvy.

Změn v bytě si návštěvník všimne hned při vstupu. Původní dvoukřídlé vchodové dveře architekti nahradili praktičtějšími jednokřídlými. Už tím získali něco místa v jejich okolí.

Další změnou je zrušení předsíně, host tedy vejde rovnou do obývacího pokoje. Po pravé ruce je malá, praktická šatna s velkým zrcadlem, po levé ruce má dveře do malé koupelny, kam se vešel sprchový kout, toaleta, ale také dvojice umyvadel.

Foto: Ross Hellen a Bohdana Fedorovychová

Do bytu se nově vstupuje jednokřídlými dveřmi.

Foto: Ross Hellen a Bohdana Fedorovychová

Ne nadarmo zdobí stěnu bytu citát Leonarda da Vinci ve znění Jednoduchost je nejvyšší sofistikovanost. Právě řešení takto malých bytů, aby byly pohodlné, praktické a přitom nepůsobily stísně, patří k největším výzvám pro architekty.

Další změnou je způsob propojení dvou hlavních místností spodního patra. Momentálně vede skrz široký stavební otvor, který nezmenšují dveře. Obývací pokoj je tak propojen s kuchyní a jejím jídelním koutem.

Foto: Ross Hellen a Bohdana Fedorovychová

Hezkým nápadem je okno na černé stěně kuchyně. I z něj je výhled na budovu opery.

Foto: Ross Hellen a Bohdana Fedorovychová

Jídelní stůl je protažen až k oknu, čímž získal velké množství plochy.

Právě z obývacího pokoje se po schodech vystupuje na loft, kde je možné najít ložnici a čítárnu kombinovanou rovněž se šatnou.

Loft má jako zábranu proti pádu dolů skleněnou stěnu, která v místě ložnice sahá od podlahy ke stropu, v místě studovny stěna až ke stropu nedosahuje. Pár tak spolu může snadno komunikovat, ať je každý v kterékoli části domova.

Foto: Ross Hellen a Bohdana Fedorovychová

V malé koupelně zůstalo dost místa na dvojici umyvadel. Po stranách pak má každý z páru svůj sloupek s poličkami.

Foto: Ross Hellen a Bohdana Fedorovychová

Velké zrcadlo nechybí ani v ložnici, jejíž prostor navíc zajímavě opticky zvětšuje.

Byt je v domě stojícím v centru starého Lvova, a tak bylo jen logické, že si mladí majitelé přáli zachovat jeho historický charakter. Architekti proto nechali přiznané veškeré silné cihlové zdi, které pouze bíle omítli, ovšem ponechali jasně patrné zdivo.

Hlavní pozornost návštěvy i obyvatel směřovali svým návrhem na hlavní dominantu bytu, jíž je pár velikých oken hledících přímo na budovu lvovské opery.

Foto: Ross Hellen a Bohdana Fedorovychová

Ložnice je oddělena od spodního podlaží prosklenou stěnou, od podlahy ke stropu. Pro větší soukromí je možné zatáhnout ještě závěsy.

Foto: Ross Hellen a Bohdana Fedorovychová

Skleněná stěna loftu je zvýrazněna černým mřížováním.

Tento dojem ještě podpořili proměnou nízko položeného širokého okenního parapetu v lavici s několika sedáky. Právě toto místo se nepochybně stane tím nejoblíbenějším, protože funguje jako jakýsi meziprostor. Člověk zde sedící jako by byl stále uvnitř obývacího pokoje, zároveň ale je i trochu mimo něj a má možnost kochat se výhledem ven.

Foto: Ross Hellen a Bohdana Fedorovychová

V prostoru nad kuchyní je umístěna čítárna kombinovaná s šatnou.

Foto: Ross Hellen a Bohdana Fedorovychová

Partneři spolu mohou v čítárně a kuchyni nebo jídelně volně komunikovat.

Stejně hezký výhled si pak mladí lidé užijí i v kuchyni. K oknu je totiž připojen jídelní stůl. Partneři se tak při jídle nebudou dívat jeden na druhého, ale ven.

Hezkým nápadem v kuchyni je pak přiznání poněkud „tmavého” kouta, jímž kuchyň bez rozsvícení prostě je. Celou její zadní stěnu proto architekti nechali černou, na ni nechali vytvořit malbu otevřeného starého obloukového okna vyvedenou pouze bílou barvou. Všímavý návštěvník si pak brzy uvědomí, že i ono nabízí „výhled” na budovu opery.

Foto: O.M.Shumelda

Porovnání původního půdorysu (vlevo) a nového s přízemím (uprostřed) a loftem (vpravo)

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám