Hlavní obsah

Architekt využil potenciál starší stavby, proměnil ji v moderní domov

Rodinný dům, postavený v 90. letech, plně odpovídal stavebním nárokům a možnostem dané doby. Umístěný v klidné lokalitě přímo vybízel k rekonstrukci. Na pohled nikterak zajímavý objekt architekt pojal velkoryse, odhalil jeho potenciál a přetvořil v moderní, současnou stavbu.

Foto: archiv architekta

Zastřešení rodinného domu je typové, jednoduché (střecha skládaná, plochá). Odstín krytiny je světle šedý, oproti klasické červené se nepřehřívá. Nově je vybudován venkovní bazén obdélníkového tvaru.

Článek

„Dům se mi původně moc nelíbil, ale tento pocit mám svým způsobem rád. Je to pro mě velká výzva rekonstruovat stavbu, jež na první pohled neosloví,“ vysvětluje architekt Jan Ranný.

„Pro klienty jsem dříve dělal proměnu dětského pokoje v jejich bývalém domě. Byli spokojeni, tak mě oslovili s požadavkem na kompletní rekonstrukci domu a novou přístavbu,“ doplňuje architekt.

Přístavba a úložné prostory

Čtyřčlenná rodina se dvěma dětmi žije velmi společenským životem, a navíc je sportovně založená. Jejich přáním bylo mít dostatek úložných prostor a místo i pro návštěvy. A tak v přízemí vznikl hostinský pokoj pro prarodiče a přístavba zimní zahrady, kde je možné scházet se s mnoha přáteli.

V rámci přístavby vznikla i nová garáž pro vozový park, původní garáž se nyní využívá spíše jako kryté hřiště. Dispozičně je rodinný dům pojatý jako 6+kk, s užitnou plochou 250 m2

Zahrada se sice kvůli přístavbě plošně zmenšila, ale na přání klienta zůstal bazén. Ten původní ve tvaru ledvinky se ovšem zrušil a postavili nový v praktičtějším, obdélníkovém tvaru. Je i příjemnější na oko a nabízí pestřejší možnosti ohledně zastřešení.

Interiér se proměnil

Obývací pokoj měl výrazně zelené stěny, štítové, a původní kuchyň podávací okénko, což byl v devadesátých letech oblíbený interiérový prvek. Vše se díky rekonstrukci ale změnilo…

Vše pro manželku: Dům si vybrali na dovolené

Tipy a trendy

Prostoru pomohlo, že se v hlavní obytné části otevřel až do krovu. Dům je zvláštní tím, že se skládá ze dvou částí: jedna část je dvoupodlažní (přízemí a patro) a druhá je přízemní a její podlaha je vlastně o půl patra posunutá vůči tomu druhému.

Je to zajímavý prvek: vstoupíte do domu, vyjdete po jednom krátkém schodišti, které vyrovnává půlku patra (jste v obývací části) a vyjdete zase o půl patra výše a tam se nachází ložnice.

„V tom jsem viděl velké možnosti, ale samotná dispozice nebyla dobrá. Kuchyň byla oddělená, proto jsme ji propojili s obývacím pokojem a vše se opticky krásně otevřelo. A to nejen půdorysně, ale i na výšku. Podhled místností byl totiž umístěn pod kleštinami, kvůli čemuž působil prostor obytných místností tvarově komplikovaně a neútulně,“ popisuje architekt.

Zatímco v obývacím pokoji se vodorovný podhled zrušil, a šikminy střechy se tak potkávají přirozeně pod jejím hřebenem, v ložnicové části v horním patře se architekt rozhodl udělat nový rovný podhled níže, ihned za svislými stěnami. Čili zde se v interiéru šikminy pohledově neuplatňují.

„Kleštiny v horním patře jsme umístili rovněž níž, ihned nad nový podhled a mohli jsme díky tomu v této části domu využít půdu. Vše se muselo dobře staticky propočítat,“ vysvětluje architekt.

Komfort jistí moderní technologie

Dům je vytápěný tepelným čerpadlem, má podlahové vytápění, tepelný komfort v domě zvyšují i dva krby. Ty ale nejsou napojené na topný vodní systém, protože majitelé jsou zvyklí topit v krbu příliš často a intenzivně, což by podle osloveného odborníka vedlo k tomu, že by se vodní systém přehříval.

Na střeše nechybí fotovoltaika, okna jsou kompletně nová, hliníková s trojskly. Denní světlo do rodinného domu pouští posuvná francouzská okna. V zimní zahradě jsou skládací skleněné systémy, jež lze shrnout ke straně, a prostor tak propojit s terasou u bazénu. Tomuto propojení napomáhá, že v zimní zahradě i kolem bazénu je použit stejný typ dlažby.

Zajímavý tip

Nejúnosnější na tah je ocelové lanko, které drží krov místo původních cca 20 cm vysokých dřevěných kleštin. Ocelové lanko má v průměru 12 mm, je subtilní a lze ho chápat jako moderní technický detail.

Dům se poměrně proměnil, tvarově se rozšířil o přístavbu, která objekt protáhla. Původní zahradní štítová fasáda dvoupodlažního domu měla symetricky umístěné okenní otvory, nyní je asymetrická.

Před rekonstrukcí měl celý dům jednu barvu vnější omítky, nyní je jeho dvoupodlažní část šedivá, a jednopodlažní, prodloužená část, bílá. Tím se jednotlivé hmoty od sebe odlišily a dům i přes svou velikost nepůsobí tak mohutně.

S novou barevností fasád ladí cementotřískové desky v šedém provedení, jež jsou (ke spokojenosti majitelů) na rozdíl od původního dřevěného podbití bezúdržbové.

Dům po rekonstrukci zaujme kombinací zdánlivě nesladitelných protikladů

Tipy a trendy

Rodina si zvládla postavit dům šitý na míru a zároveň vyhovět náročným požadavkům obce

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám