Hlavní obsah

Stísněné místnosti i tmavá chodba v pražském bytě jsou minulostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původně stísněný byt se změnil na trojici místností propojených do otevřeného kontinuálního prostoru. Byt se nachází na sídlišti Petřiny v Praze, v panelovém domě ze šedesátých let 20. století. Dispoziční řešení těchto domů bylo limitováno konstrukčním řešením.

Foto: Pavel Mužák a časopis Bydlení mezi panely

Na místě původního bytového jádra a předsíně je dnes kuchyň otevřená do prostoru. Jedna z vysokých skříní je obrácena ke vstupu a slouží jako malá šatna.

Článek

Byt se skládal ze tří stejně velkých místností o jednotné šířce 3,4 m a délce 5 m. Do prostřední místnosti bylo vestavěno umakartové jádro s hygienickým zázemím, kuchyní a předsíní. Jednotlivé místnosti byly přístupné přes neosvětlenou předsíň.

Z dnešního pohledu toto řešení vyvolává pocit stísněnosti a uzavřenosti, nehledě na nevyhovující dimenze koupelny a toalety.

„Požadavkem investorky bylo vytvořit otevřený a přehledný prostor, který bude využíván jednou či dvěma osobami. V reakci na výše popsané jsme se shodli na odstranění hygienického jádra a vytvoření tří obytných prostorů. Tyto místnosti jsou propojeny dvojicí otvorů vyřezaných v panelech,” vysvětlují tvůrci rekonstrukce Michal Sborwitz, Marie Sborwitzová a Karel Prášil.

Foto: Pavel Mužák a časopis Bydlení mezi panely

Kuchyňskou sestavu tvoří dvě protilehlé linky a blok vysokých skříní s vestavnou chladničkou. Design zařízení reaguje na 60. léta, kdy byl dům postaven.

Dimenze a umístění otvorů u fasády umožňují vnímat trojici místností jako jeden kontinuální prostor. Nová koupelna byla vestavěna do konstrukčního modulu, který je současně vyhrazen pro ložnici. Zkrácením ložnice došlo k logické hierarchii dimenzí jednotlivých místností.

„Celý prostor jsme se dále snažili sjednotit návrhem vestavěného nábytku a výběrem jednotlivých materiálů. Designem nábytku jsme reagovali na vkus paní majitelky a na dobu, ve které byl dům postaven,” dodávají autoři na závěr.

Technické údaje

Místo: Praha, Petřiny

Investor: soukromá osoba

Autoři rekonstrukce: Michal Sborwitz, Marie Sborwitzová, Karel Prášil

Reklama

Související témata:

Související články

Tvář malometrážního bytu určil cibulák

Mladý pár potřeboval zařídit malometrážní byt v novostavbě, tak se na základě dobrých referencí obrátil na studio Ambience Design. Společně pak hledali nápady...

Výběr článků

Načítám