Hlavní obsah

Spojením dvou bytů vzniklo zajímavé bydlení pro mladou rodinu

Vinohradský byt pro mladou rodinu v Praze vznikl spojením dvou bytů. Celá dispozice byla zcela pozměněna, z původních prvků zde zbyla pouze okna. Při výběru podlahy architektky Klára Valová a Eva Mohylová z ateliéru SMLXL vycházely z původních parket, pouze zvětšily jejich rozměr a pohrály si s atypickou skladbou.

Foto: KIVA a časopis Bydlení mezi panely

Velkou část prostoru zabírá kuchyně, která byla pro klienta nejdůležitějším prvkem.

Článek

Dřevo je kromě chodby a koupelen na celé ploše bytu. Ve vstupní hale je použita betonová stěrka, která je ozvláštněna zlatou linkou, aby více korespondovala se starým pražským bytem.

Šedou stěrku pak doplňuje dřevěná vestavná skříň s atypicky profilovanými dveřmi. Díky této profilaci zanikají spáry mezi dveřmi a skříň tak působí jako obklad stěny.

Foto: KIVA a časopis Bydlení mezi panely

Ve vstupní hale je použita betonová stěrka, která je ozvláštněna zlatou linkou.

„I když je strop ve vstupní hale kvůli technologiím hodně snížený, použily jsme na něj černou výmalbu. Chtěly jsme docílit zajímavějšího efektu při vstupu z haly do hlavního obytného prostoru, který tak působí mnohem větší a světlejší. Naopak hala se tím ještě více zútulnila,” vysvětluje architektka Klára Valová.

Foto: KIVA a časopis Bydlení mezi panely

I když je strop ve vstupní hale snížený, použily na něj architektky černou výmalbu.

Kuchyně nejdůležitějším prvkem

Stěny i strop jsou v hlavní obytné části pokryty jemnou stěrkou, která je strukturou podobná staré omítce. Vše je pak doplněno ještě o fabiony, které tvoří nenápadné zajímavé prvky na stěnách.

Velkou část tohoto prostoru zabírá kuchyně, která byla pro klienta nejdůležitějším prvkem. Protože velice rád vaří, je plně vybavena veškerými spotřebiči a dostatečně velkou pracovní plochou.

Toužíte po kuchyni na míru? Nepodceňte plánování

Jak na to

Nerezová část kuchyně přechází na ostrůvku v hliníková dvířka a část kamennou. Vysoké kuchyňské skříně jsou pak vloženy v nice a jejich dvířka přecházejí v obklad stěny, který navazuje na obklad ve vstupní hale.

Nika na drobné spotřebiče s další pracovní plochou se dá zavřít a celá tato část kuchyně je pak kompaktní a tvoří tmavě šedivý box, ve kterém je pak umístěna i toaleta a dveře do šatny. Ty jsou ve stejné profilaci jako repliky původních dveří do dalších pokojů.

Velký stůl pro deset lidí

Protože klient rád vaří, dalším jeho požadavkem byl velký stůl pro deset lidí. Ten architektky zvolily z jednoho kusu dřeva. Vybraly dub, který se dále domořil do tmavší barvy. Podnož je opět atypicky řešená a i zde architektky zvolily hrubou ocel.

Šatna je vybavena otevřeným úložným systémem, zrcadlovou komodou a několika dalšími zrcadlovými prvky. Jedním z nich jsou otočná kulatá zlatá zrcadla v prostoru a druhým velké ocelové zrcadlo. To je opřeno o stěnu, která je obložena ocelovými pláty, které jsou použity i jako obklad za postelí.

S šatnou a ložnicí sousedí koupelna, která je oddělena pouze sklem. To je opatřeno folií s ombre efektem, aby do ní nebylo vidět, ale zároveň byla opticky spojena s okolními místnostmi.

Bílá dominanta v tmavé koupelně

„Část stropu, která musela být kvůli technologiím a překladu dost snížena, jsme obložily keramickou dlažbou a ještě podtrhly LED pásky. Původně nechtěný blok se tak stal zajímavým prvkem koupelny.

Atypické volně stojící dvoj umyvadlo vyrobené z corianu je doplněno opět o zlatá kulatá zrcadla. V tmavé koupelně je pak tento bílý prvek společně s volně stojící vanou velkou dominantou. Ta je umístěna uprostřed místnosti a od sprchového koutu oddělena šedým sklem nepravidelného tvaru. Veškeré úložné prostory jsou pak skryté ve vestavné skříni obložené také keramickým obkladem. Ta se tak stává součástí stěny a nijak neruší,” doplňuje architektka Eva Mohylová.

Rekonstrukce proměnila panelákový byt ve svěží místo plné světla

Tipy a trendy

Děti mají vlastní koupelnu

Opačná část bytu je pak určena dětem. Dětské pokoje mají u sebe vlastní koupelnu, která je laděna do světlých tonů, doplněna tapetou s motivem velryby a nerez bateriemi ve zvláštním růžovém nádechu v kombinaci s klasickým nerezem. I zde architektky dbaly na dostatek úložných prostor.

Výrazným prvkem bytu jsou vnitřní okenice, které použily téměř u všech oken a slouží jako plnohodnotné zastínění i jako jemná dekorace.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám