Hlavní obsah

Sídliště se bez pomoci promění v sociální ghetta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úbytek státních peněz vydávaných na opravy panelových domů může vést v budoucnosti ke vzniku sociálních ghett. Ze zanedbaných sídlišť se totiž movitější lidé mohou v blízké budoucnosti začít stěhovat pryč a na jejich místo přijdou pouze lidé s nízkými příjmy, řekl dnes na tiskové konferenci předseda Svazu českých a moravských bytových (SČMB)družstev Vít Vaníček.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Pokladna programu Panel Státního fondu rozvoje bydlení bude brzy prázdná.

Článek

V současnosti je v Česku podle údajů svazu kolem 1,2 miliónu panelákových bytů, opraveno je prý jen 250 000 až 300 000 z nich. Výše nutných oprav se podle Vaníčka pohybuje kolem 350 až 400 miliard korun.

Situace není tolik akutní v samotné metropoli, jako například v severních Čechách a dalších regionech, podotkl Martin Hanák ze SČMBD.

Pokladna programu Panel Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB), ze kterého se čerpají dotace na opravy a modernizace panelových domů, bude podle sdělení ředitele fondu Jana Wagnera brzy prázdná. Vláda totiž pro letošní rok fondu na program Panel schválila jen 1,5 miliardy korun, tedy zhruba třetinu loňské částky. Aby program efektivně fungoval, potřeboval by podle Vaníčka zhruba čtyři až pět miliard korun.

Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek měl podle předsedy svazu Vaníčka ve spolupráci s ministerstvem financí již připravený návrh, aby byl rozpočet programu navýšen o další tři miliardy korun. Návrh však prý nakonec do vlády vůbec nešel.

Nejasnosti kolem výše částky určené na opravy panelových domů již letos způsobily, že SFRB začal žádosti o podporu přijímat až začátkem dubna. Zároveň snížil výši podpory ze čtyř na dvě procenta.

Reklama

Související články

Problémy betonového ráje Jižního Města

Na území Prahy 11 leží kolonie rodinných vilek nebo dokonce velké plochy lesů, ale synonymem pro tuto čtvrť je především obrovské sídliště Jižní Město,...

Výběr článků

Načítám