Hlavní obsah

Saddámova plovoucí pevnost stále neprodána

Právo, DPA, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NICE

Po oznámení irácké vlády, že je na prodej luxusní jachta po diktátorovi Saddámu Husajnovi, se stále nic neděje. Loď s romantickým jménem Vánek oceánu podle mluvčího bagdádské vlády zatím kotví ve francouzském Nice a prodejní operaci mají na starosti irácké rezorty financí a zahraničí.

Foto: Archiv Práva, Právo

Prodávaná loď kotví ve francouzském přístavu Nice.

Článek

Jachtu nabízela za 24 miliónů eur (600 mil. Kč) již na jaře firma Sudeley Limited se sídlem na Kajmanských ostrovech s tím, že majitelem je jordánský král. V červnu však Jordánsko oficiálně sdělilo, že se za majitele lodi nepovažuje.

Soudní při o vlastnictví vyhráli Iráčané

Stalo se tak poté, co francouzský soud rozhodl ve prospěch Iráku vleklou při, komu plavidlo vlastně patří. Saddámova rodina totiž podle tvrzení makléřů přepychové plavidlo darovala saúdskoarabskému králi, a ten jej prý daroval dál jordánskému panovníkovi.

Dvaaosmdesát metrů dlouhá jachta je označována za „plovoucí pevnost“ – má tajný východ, heliport, vestavěný protiraketový systém, malý divadelní sál, ambulanci i s operačním sálem a únikovou miniponorku. Na lodi jsou bazény, sauna, atmosféru luxusu dotvářejí mimo jiné i zlacené kohoutky v koupelnách.

Po první plavbě v roce 1981 kotvila loď nejdříve v jihoirácké Basře a byla podle města i přejmenována na Vánek z Basry. Během války v Zálivu mezi Irákem a Íránem se přesunula do přístavu Džidda a po Saddámově popravě v roce 2006 se objevila ve francouzské Nice.

Saddámův majetek v hodnotě miliard

Majetek rozvětvené Saddámovy rodiny se po začátku americké invaze v březnu 2003 odhadoval celkem na 40 miliard dolarů. Saddám byl znám svou vášní pro luxusní věci, jeho nespočetné paláce obklopené nádhernými zahradami, jež stavěl i po uvalení sankcí, byly výkladními skříněmi nevkusu, avšak v nejnákladnějším provedení včetně nábytku hýřícího okázalým zlacením. Většina Iráčanů mezitím sotva přežívala v nuzných podmínkách.

Reklama

Související články

Saddámův Rollse Royce je na prodej

Rollse Royce, který patřil iráckému vůdci Saddámu Husajnovi, je nabízen k prodeji na aukčním serveru eBay. Vyvolávací cena vozu je 185 000 liber. Současný...

Luxusní Saddámův vlak se vrací do služby

Luxusní vlak bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna se vrací na dráhu. Od září bude vozit cestující na trase mezi metropolí Bagdádem a Basrou na jihu...

Výběr článků

Načítám