Hlavní obsah

Rohová vana v panelákovém bytě může ušetřit místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupelna sice není obytnou místností a není určena pro trvalý pobyt osob, ale značné množství času z celkového pobytu v bytě v ní člověk přece jen stráví. Tento čas je samozřejmě individuální záležitostí. Při plánování úpravy dispozice vzniká v naprosté většině snaha nový prostor zvětšit.

Foto: LS Konzult

Článek

Velikost prostoru koupelny není stanovena žádným legislativním předpisem, a tak při návrhu řešení je nutné zejména hodnotit individuální požadavky a zejména to, že každý má jiný časový nárok na pobyt v koupelně a jinak vnímá prostorový objem. Je nutné, aby se člověk v budoucí koupelně cítil především dobře a prostor ho takzvaně netísnil.

Foto: LS Konzult

Naším doporučením je vytvořit si alespoň dvě varianty dispozičního řešení nové koupelny. Vždy je nutné vytvořit nákres v měřítku. Představa nakreslená „od oka“ se může ve výsledné podobě značně lišit od reálného stavu při skutečných rozměrech, zejména zařizovacích předmětů.

Společně nebo odděleně?

Při řešení této často delikátní otázky je potřeba respektovat obecné požadavky na výstavbu. Ty říkají, že koupelnu lze sloučit se záchodem pouze tehdy, pokud byt nemá více jak dvě obytné místnosti. Je nesporné, že spojením koupelny a záchodu vytvoříte prostornější a vzdušnější místnost.

Foto: LS Konzult

Ovšem je potřeba si rovněž uvědomit, že někdo vyžaduje v koupelně soukromí a mohou vznikat provozní problémy v bytě. Dále je potřeba zhodnotit i generační hledisko. Vždy je možné provést vstup na záchod z prostoru koupelny, vstup na záchod naopak nikdy nesmí být z obytné či pobytové místnosti, pokud se jedná o jediný záchod v bytě.

Návrh konstrukčního řešení a povrchové úpravy

Obvodové konstrukce koupelny je potřeba provést kompaktní, dostatečně únosné a s ohledem na možnost vedení technických instalací v nich. Při přestavbách koupelen, zejména v panelových domech, je vhodné zvolit rovněž materiál na provedení svislých konstrukcí o co nejmenší objemové hmotnosti. Nejvíc dělicích svislých konstrukcí se v současné době provádí z pórobetonových tvárnic.

Foto: LS Konzult

Druhou nejpoužívanější alternativou jsou příčky sádrokartonové. Konstrukce podlahy (zejména pro nášlapnou vrstvu z dlažby) musí být rovněž dostatečně kompaktní a pevná. Většinu podlah pod keramickou dlažbu provádíme jako plovoucí s vloženou zvukovou izolací pro snížení hladiny kročejového hluku, ale toto řešení je vždy na zvážení stavebníka či na požadavku stavebního úřadu.

Nebojte se velkých formátů

Pro povrchovou úpravu koupelny je určitě nejvděčnějším řešením keramická dlažba a keramický obklad. Výrobky se dnes vyrábějí s minimální nasákavostí, jsou odolné proti různým chemickým vlivům a dostatečně houževnaté, což je předurčuje k dlouhé životnosti. Nabídka trhu je opravdu bohatá.

Foto: LS Konzult

Při výběru obkladů a dlažeb dbejte na to, aby zboží bylo I. jakosti a od zavedených výrobců. Výběr velikosti obkladů a dlažby záleží na vkusu, je opravdu individuální záležitostí. Nebojte se však větších formátů obkladů. Do malých koupelen se hodí a prostor opticky zvětší. Dalším zajímavým řešením je doplnění velkoformátových obkladů malými, třeba i mozaikou.

Vanu nebo sprchový kout?

Vhodně navržené zařizovací předměty jsou základním předpokladem pro vytvoření pobytové pohody v prostoru koupelny. Častou a základní otázkou při výběru zařizovacích předmětů bývá: vana, či sprchová vanička se sprchovým koutem? Zde opravdu záleží jen a jen na individuálních zvyklostech. Sprchová vanička je samozřejmě prostorově úspornější variantou, ale někdo dá přeci jen přednost pohodlí vany před úsporou místa.

Foto: LS Konzult

Tvar a proporce

Většinou jsou realizovány koupelny malých rozměrů, kde je velmi důležitým hlediskem správný výběr vany. Kromě kvality výrobku je potřeba myslet na rozměrové proporce. Nejčastěji používanými vanami jsou rohové asymetrické vany. Jejich tvary a rozměry mohou být velmi úsporné a umožňují variabilní využití. O mnohém vypovídá i to, že nejmenší varianta 140 x 105 cm je svým vnitřním prostorem ekvivalentní klasické obdélníkové vaně o rozměrech 170 x 80 cm.

Foto: LS Konzult

Foto, plánky a vizualizace: LS Konzult

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám