Hlavní obsah

Radní se nemohou shodnout na dalším osudu pražské Vršovické vodárny

Právo, Petr Janiš

Úspěšných projektů z poslední doby, jimiž se pražští radní mohou pyšnit, není příliš mnoho. Jedním z nich byla záchrana a nákladná rekonstrukce Vršovické vodárny v Braníku. Praze výrazně pomohly evropské fondy, jenže ouha. Nyní se zkoumá, zda se nebudou muset peníze vracet.

Foto: Petr Janiš, Právo

Otázka zní, zda lze některé dětské kroužky v městem rekonstruované vodárně považovat za komerční počin, když je rodiče musejí platit.

Článek

Problém nemá spočívat v samotné rekonstrukci secesního areálu, jenž původně vltavskou vodou zásoboval Vršovice a na němž se podílel slavný architekt Jan Kotěra. Záchrana zničené památky přišla na více než 137 miliónů korun, Evropský fond pro regionální rozvoj uvolnil přes 116 miliónů korun.

Na slavnostním otevření v červnu 2011 nechyběl primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a areál označil za příklad směru, „jakým bychom se chtěli v rozvoji Prahy ubírat“. Mluvilo se o klenotu.

Oprava změnila vodárnu na volnočasové zázemí pro děti i s hřištěm a získala ji zdarma agentura, již živí dětské kroužky. Nyní však radní hledají nového provozovatele areálu poblíž branického nádraží a nemohou se shodnout na principech, naposledy projednávání věci přerušili. Existuje totiž externí posudek, podle něhož využití neodpovídá podmínkám, za nichž byla dotace udělena.

„Umožnění bezúplatného užívání objektu tomu, kdo zde provádí komerční aktivity, je jednoznačné zvýhodnění určitého subjektu a tudíž nedovolená veřejná podpora,“ plyne z posudku. Radní Aleksandra Udženija (ODS), jejíž záštitou se vodárna pyšní, využití vodárny ke komerčním účelům odmítá. Když si rodiče mohou dát v restauraci během kroužků svých dětí kávu, nejde podle ní o komerci.

Nedovolená podpora

Jenže magistrátní odbory evropských fondů a správy majetku musejí čelit pochybnostem o nedovolené podpoře. Na dotaz Práva to připustila mluvčí magistrátu Tereza Králová.

„V rámci kontrol projektu bylo zjištěno podezření na pochybení při realizaci. Aktuálně se záležitost řeší a v dané věci prozatím nebylo definitivně rozhodnuto,“ uvedla Králová.

Zdroje blízké TOP 09 Právu řekly, že její radní výběr nového správce blokují, protože na to „je již pozdě“. Radní TOP 09 by patrně dali přednost výběru firmy, jež by městu platila nájem za objekt, protože se nejspíš „na něj nebudou vztahovat pravidla evropských dotací“. To však Udženija odmítla. Fámy o tom, že město bude muset vracet peníze za vodárnu, se prý šíří už dlouho.

„Nic černého na bílém nemám,“ divila se radní. Proč ale město musí vůbec vybírat nového správce? „Byl to zatím zkušební provoz,“ uvedla Udženija. Nový provozovatel by podle ní měl získat objekt na čtyři roky. A nelze ani předem vyloučit, že by pokračovala stejná agentura, pokud její projekt uspěje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám