Hlavní obsah

Při rekonstrukci panelového bytu nebylo možné měnit dispozici. I tak prokoukl

Když je řeč o rekonstrukci panelového bytu, většinou jde o kompletní přestavbu. Některé typy těchto bytů ale neumožňují velké změny dispozic, jsou doslova sevřené nosnými konstrukcemi. A právě to byl případ rekonstrukce bytu 3+1 v Praze 3, která s sebou nesla několik úskalí.

Foto: Archiv studia a časopis Bydlení mezi panely

Do kuchyně vedou nové dveře, ty se zasouvají do pouzdra

Článek

Byt byl v původním stavu o dispozici 3+1 s rozšířením do společné chodby domu. Zadáním majitele bylo kompletně zrekonstruovat byt a vybavit ho nábytkem na míru tak, aby vyhovoval pro tříčlennou rodinu.

„Pokoje v bytě jsou odděleny nosnými panely, nebyla tedy možná výraznější dispoziční změna. Ložnici, dětský i obývací pokoj jsme proto zachovali v původních rozměrech, se kterými jsme dál pracovali,“ vysvětluje designérka Alena Koubová ze studia Kouba interier. Do kuchyně nově vedou dveře posuvné do pouzdra, které jsou ideální pro ušetření prostoru v místnosti. V obývacím pokoji pak vznikla předstěna, také kvůli osazení dveří posuvných do pouzdra.

Na původním místě zůstala rovněž koupelna a WC, které jsou oddělené. „V koupelně jsme vytvořili vyzděný sprchový kout a pomocí příčky jsme oddělili prostor pro pračku se sušičkou,“ doplňuje designérka.

Byt ve funkcionalistickém činžovním domě zaujme barevnou paletou

Bydlení

Použité materiály a vybavení

Byt prošel kompletní rekonstrukcí i po technické stránce. Dělaly se nové rozvody vody, odpadu a elektřiny, nové štuky a proběhla i výměna radiátorů. Do celého bytu je navíc nově rozvedena klimatizace s venkovní jednotkou na lodžii.

Podlaha je vyrovnaná do jedné úrovně a pokrytá vinylovou krytinou v dekoru běleného dubu. Ta určuje ráz celého bytu a vizuálně ho sjednocuje. Vinylová podlaha je použitá i v koupelně a na WC.

Originální dekorativní prvek

Koupelna je obložena velkoformátovým obkladem ve světle krémové barvě. Originálním dekorativním prvkem je mozaika z malých koleček na zadní stěně sprchového koutu, v nice a na poličce za WC. Mozaika je vyspárována epoxidovou spárovací hmotou, která je nenasákavá. Díky tomu nehrozí zašpinění a zanesení spár ani po čase používání.

Nábytek na míru

Problémem panelových bytů je často nedostatek úložného prostoru. Proto je ideální variantou vyrobit veškerý nábytek do bytu na míru. To přináší možnost ho přímo přizpůsobit dispozici a zároveň docílit vysokého standardu.

V koupelně designéři zvolili svou oblíbenou variantu zrcadla, za kterým se ukrývá zapuštěná skříňka. Vzniká tak velmi praktický úložný prostor s elegantním vzhledem. Praktický úložný prostor nechybí ani na WC. Nad konstrukcí závěsného záchodu je umístěna skříňka s výřezem v zadní části, kudy vede přístup do instalační šachty.

Umělý kámen

Také v kuchyni je nábytek na míru, a to v podobě linky do tvaru L. Pracovní deska na kuchyňské lince je z umělého kamene, jehož výhodou je snadná údržba, neporézní povrch a vysoká odolnost vůči bakteriím a poškrábání. Stejný materiál je využitý také ve formě obkladu mezi skříňkami.

Základem směsi, z níž byl vyroben umělý kámen použitý v kuchyni, byly úlomky křemene a žuly, skleněné frakce a malé množství barevných pigmentů. To vše je spojeno polyesterovou pryskyřicí a opracováno do vysoce odolných desek.

Pracovní desku doplňuje praktický dřez, který je uložený pod ní. Díky takovému řešení lze veškerý nepořádek smést přímo do něj a úklid pracovní plochy je tak snadnější. V pracovní desce pak nechybí ani vyfrézované odkapové drážky na nádobí.

Foto: Archiv studia a časopis Bydlení mezi panely

Vyfrézované otvory v parapetu okna, jenž je pokračováním kuchyňské desky, nechávají dost prostoru, aby tudy mohl stoupat teplý vzduch od radiátoru, když se topí

Prostor v kuchyni je využitý až ke stropu

Deska dále pokračuje i jako parapet, pod kterým jsou police a důmyslně schované topení, nad kterým nechybí leštěné větrací otvory. Prostor v kuchyni je využitý až ke stropu, aby vzniklo co nejvíce úložného prostoru. Horní skříňky mají dvě úrovně a samozřejmostí je vybavení kvalitními výklopy a výsuvy.

„U spodních skříněk jsme zvolili bezúchytové otevírání. Kombinovali jsme černý L profil a systém tip-on blumotion pro výsuv šuplat. Lednice a odpadkový koš jsou pak opatřené bezúchytkovým elektronickým systémem. Díky kombinaci těchto řešení je celkový vzhled kuchyně velmi elegantní a bez rušivých elementů,“ vysvětluje Martin Kouba, jenž má v ateliéru výrobu nábytku na míru na starosti.

Kvůli úspoře místa vznikla na druhé straně místnosti lavice a u ní jídelní stůl. Lavice je navázána na další úložný prostor, čímž vznikla spíž tvořená vnitřními šuplaty. Jídelní stůl z masivního olejovaného dubu pak celou místnost krásně doplňuje.

Dětský pokoj pro odpočinek i pro hry

Dětský pokoj je vždy výzva. Dítě v něm hledá své soukromí nejen pro spánek, ale také volný čas a vzdělávání. Proto bylo potřeba využít každého centimetru. Kromě postele a šatní skříně, které jsou samozřejmostí, je zde umístěn psací stůl s praktickými odkládacími plochami. Nechybí na něm ani nabíjecí zásuvky a průchody k organizaci kabelů.

Pracovní prostor pak doplňuje popisovací magnetická tabule za deskou stolu. Pod oknem je moderní peřiňák, který skrývá topení a zároveň tvoří malý prostor na sezení a relaxaci.

Pracovní kout pro dospělé

Další pracovní prostor vznikl také v obývacím pokoji. Ten slouží dospělým členům rodiny. Aby prostor rušil co nejméně a nepřipravil pokoj o místo, vybavili jej designéři opět důmyslně řešeným úložným prostorem schovaným za bezúchytkovým elektrickým výklopným kováním. Nakonec přidali ještě prosklenou knihovnu se skleněnými policemi. Tu vybavili stmívatelným ambientním osvětlením, díky čemuž se stala elegantní doménou místnosti.

Vkusná, ale také praktická

Nejvíce úložného prostoru ovšem designéři vytvořili v chodbě. I tu se při rekonstrukci podařilo upravit tak, aby byla nejen vkusná, ale také praktická. Vznikl zde botník, věšáky, prostorné vestavěné skříně, ale nechybí ani zrcadlo a komoda.

Jednotný dojem bytu tvoří nejen jednotná vinylová podlaha, ale také designové dveře. Ty jsou z kvalitního laminátu v dekoru jemné béžové látky, díky čemuž krásně zapadají do celkového konceptu bytu.

Anketa

Máte raději zasouvací dveře nebo otočné
Zasouvací
81,3 %
Je mi to jedno
9,2 %
Otočné
7,9 %
Jiné
1,6 %
Celkem hlasovalo 1342 čtenářů.

Architekti proměnili dvoupokojový byt tak, aby byl zábavný, prostorný a plný světla

Bydlení

Související články

Výběr článků

Načítám