Hlavní obsah

Po schodech bezpečně i za mokra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojují venkovní svahy, vyvýšený dům se spodní cestou, propojují prostory, dostaneme se po nich do vyšších pater. Řeč je o venkovních schodech, jež jsou funkčním, ale také estetickým prvkem v zahradě. Mohou být z přírodního materiálu, dřeva, kamene, ale i betonu nebo odolného kovu.

Foto: Holas lighting

Dřevěnou terasu krásně doplňují oblíbené pálené červené cihly

Článek

Komfortní, bezpečné, pevné a dobře schůdné. Takové má být schodiště, a to především v exteriéru, kde uklouznutí hrozí raz dva. Zaměřte se proto na kvalitu materiálu a myslete prakticky i z hlediska údržby.

Venkovní schody na zahradu, která je ve svahu a atypická, nabízí spoustu řešení. Efektní jsou stupně vyskládané z kamenů, z dřevěných pražců nebo gabionů. Více frekventované schodiště, třeba z terasy na cestu, si zaslouží odolnější betonové stupně nebo pevné kovové s dřevěnými nášlapy apod.

Schodiště z lehké oceli

V exteriéru lze jako dodatečné schodiště využít systém podlahových roštů nebo schodišťových stupňů. Ocelové konstrukce mají mnoho výhod: nízké pořizovací náklady, nabízejí možnost konstrukci rozebrat a opakovaně ji využít. Rošty jsou navíc bezpečné, protipožární, protiskluzové a hodí se do venkovních prostor, kde jsou výkyvy počasí.

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

Tipy a trendy

Svařované schodišťové stupně se vyrábějí z rohoží jejich řezáním na odpovídající rozměry schodiště. Dále je tento řezaný rošt opatřen bočnicemi s předvrtanými otvory pro připevnění ke konstrukci a s bezpečnostní protiskluzovou nášlapnou hranou. Všechny sváry jsou očištěny a zabroušeny, aby nedošlo k poranění při manipulaci i montáži schodiště.

Kovové schodiště může být točité, bočnicové nebo segmentové, kdy se skládá z několika dílů a přizpůsobí se tak danému místu. Lze ho kombinovat se dřevem, vždy ale dbejte na jeho protiskluzný povrch, preferujte drážkovaný.

Odolný beton

Moderní betonové prvky dodají zahradě čistý a elegantní vzhled. Všestranný mrazuvzdorný materiál dobře ladí i se dřevem a tradičními architektonickými styly. Trh nabízí pestrost ve výběru barev, povrchových úprav a tvarů.

Výhodou je, že beton unese maximální zatížení, je odolný vůči povětrnostním vlivům, UV záření, i chemickým rozmrazovacím prostředkům. Má dlouhou životnost, obstojí i v náročných venkovních podmínkách a bonusem je nenáročná údržba. V případě silného znečištění platí na beton voda, silný kartáč nebo speciální čisticí stroj.

Krása přírodního kamene

Kdo miluje rustikální styl, zvolí přírodní kámen. Žula, břidlice, vápenec, travertin mají jedinečné barvy, vzory a textury. Dlažba a schodišťové stupně jsou výjimečné svojí trvanlivostí a odolností vůči opotřebování. Vyžadují občasnou údržbu a musíme počítat s vyšší cenovou hladinou. Výhodou je, že kámen na své vyčištění potřebuje jen čistou vodu. Jednou za dva roky ho naimpregnujte, frekvence ale vždy záleží od zatížení a znečištění.

Kámen je přirozený doplněk zahrady

Zahrada

Dřevěné schody

Stačí jeden či dva dřevěné pražce, které vyrovnávají výšku terénu a zahrada je jiná na oko. Čistě přírodní materiály, konkrétně dřevo do zeleně patří, a může mít podobu dřevěných trámů, hranolů. Hezky vynikne v kombinaci s kamínky, oblázky i jemným štěrkem. Zvolit lze místní dřevinu (smrk, borovice), dobrou volbou jsou i exotické dřeviny (bangkirai, merbau).

Splynutí s okolím

Schody mají přirozeně zapadnout do svého prostředí, proto myslete i na okolní výsadbu. Zajímavý je trvalkový záhon s pestrými květy, okrasné dřeviny. Rostliny, jež budou v těsném kontaktu se schody, mají možnost je opticky modelovat: vyvýšené stupně zapustit, hezky vypadají rostliny s převislým růstem, plazivky.

Anketa

Jaký materiál je podle vás pro schodiště na zahradě nejlepší?
Kov
2,6 %
Beton
16,7 %
Kámen
59 %
Dřevo
21,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 78 čtenářů.

Dům, ve kterém schodiště funguje jako netradiční společenská zóna

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Střechy domu ve svahu propojuje schodiště

Dům s výrazně oddělenými prostory pro rodiče a jejich dvě dcery navrhli v prostředí svažitého terénu architekti z ateliéru El Sindicato Arquitectura. Stavba...

Dopřejte terénu v zahradě dynamiku

Zahradu oživíme zatravňovací dlažbou, okrasnou stěnou, schodištěm, pěšinami i dekorativními pokrývkami záhonů. Vnesou do ní krásu a pohyb, navíc jsou velmi...

Výběr článků

Načítám