Hlavní obsah

Plzeň našla kupce pro atraktivní lokalitu v centru, kousek od Mže vyroste bytový dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Částečným úspěchem skončila snaha plzeňské radnice prodat atraktivní městské pozemky v centru u řeky Mže. Parcely byly rozčleněné do tří samostatně nabídnutých bloků, kupec se zatím našel pro největší z nich a chce na něm postavit bytový dům.

Foto: Ivan Blažek

Nový dům by měl vyrůst na místě rozpadající se přízemní barabizny naproti parkovacímu domu Rychtářka

Článek

„Do soutěže o tento blok se přihlásili dva zájemci, v následné dražbě vyhrála společnost InterCora s nabídkou 48,55 milionu korun,“ řekl radní Vlastimil Gola (ANO). Minimální cena za plochu o výměře 2112 m2 byla stanovená znalcem na 46 milionů, tedy na 22 tisíc korun za metr, aukce ji tedy vyšroubovala o necelé tři miliony.

Primátor Roman Zarzycký (ANO) přislíbil: „Peníze využijeme na bytovou výstavbu.“

Byty na obzoru

Prodej bude 11. dubna teprve schvalovat rada a vzápětí zastupitelstvo. „Neznám podrobnosti, zatím nemohu říct, zda to podpoříme,“ reagoval opoziční zastupitel David Šlouf (ODS). „Možná ano, samozřejmě pokud budou splněny všechny náležitosti, jako je třeba dodržení regulačních podmínek nebo stanovení sankcí za nedodržení termínů,“ dodal Šlouf.

Skautům v Plzni skončí doba kadibudková

Tipy a trendy

Podrobnosti smlouvy se podle Goly teprve dolaďují. „Počítá se tam s bytovým domem a měl by být zkolaudovaný nejpozději do konce roku 2033. Kupec složí kauci, odhadem ve výši dvanáct milionů korun. Pokud by termíny nedodržel, může o ni přijít, ale pozemky mu zůstanou,“ vysvětlil Gola.

Ivan Hlaváček, jednatel renomované plzeňské firmy InterCora, která má na kontě desítky stavebních projektů, potvrdil, že v plánu jsou především byty. „Zájem o ně v Plzni je, ještě se rozhodneme, zda budou nájemní, nebo na prodej. Předpokládáme, že tam postavíme šestipodlažní dům, hotovo by mohlo být v roce 2027,“ upřesnil Hlaváček. V přízemí kvůli pasivnímu povodňovému pásmu bydlení být nemůže. „Uvažujeme tam o obchodech,“ dodal.

Nová soutěž

Všechny tři nabízené plochy jsou v lokalitě mezi nábřežím Mže, parkovacím domem Rychtářka a střediskem volného času Radovánek, pár minut pěšky od náměstí Republiky.

Blok, který chce koupit InterCora, je nejblíž k Rychtářce. „O další dva zatím nikdo zájem neprojevil,“ konstatoval Gola. „Hned po zmíněném jednání zastupitelstva na ně vypíšeme novou soutěž za stejných podmínek, cenu snižovat nebudeme. Věříme, že se zájemci objeví, teď, když vědí, že budou mít solidního souseda,“ uzavřel Gola.

Vlastníci bytů si z fondu oprav pořídili lachtana

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám