Hlavní obsah

Netěsnící okna v zimě nepotěší

Blíží se zima a s ní se začnou v bytech a rodinných domcích objevovat problémy s kondenzací a netěsností v „obálce budovy“. Místem, kde se s kondenzací způsobenou netěsnostmi setkají majitelé bytů a domů velmi často, jsou okna. Velmi dobře to ilustruje případ pana Zdeňka z malého města v Podkrkonoší.

Foto: Nemopas, Znalecký ústav Dekprojekt (6x)

Námraza na oknech v interiéru uživatele bytu určitě překvapí.

Článek

Pan Zdeněk v rámci rekonstrukce domu po rodičích provedl kompletní výměnu starých oken v domě. Pořídil si nová dřevěná a předpokládal, že mu budou spolehlivě sloužit.

Během první zimy se ale dočkal velmi nemilého překvapení. Nejen že měl subjektivní pocit, že okny táhne, ale když nastaly větší mrazy, byl upřímně vyděšen. Na oknech zevnitř se objevila námraza ….

Foto: Nemopas, Znalecký ústav Dekprojekt

Nadměrná kondenzace ve funkční spáře okna je signálem, že něco není dobře.

Z pohledu současných norem a předpisů na oknech rozlišujeme tři typy spár. Je to připojovací, otvírací a zasklívací spára. Jejich poloha je zjevná ze schématu na obr. 1 a tabulky. V tabulce je také uvedeno, jaký je požadavek norem na těsnost jednotlivých typů spár a kdo je za těsnost spáry zodpovědný.

Foto: Nemopas, Znalecký ústav Dekprojekt

Typy spár na oknech

Označení na obrázkuTyp spáryPožadavek a zodpovědnost
AZasklívací spáraAbsolutně těsná - musí zajistit výrobce
BFunkční spáraDle ČSN 73 0540-2 může být funkční spára do určité míry netěsná, netěsnosti by ale neměly mít charakter lokálních anomálií
CPřipojovací spáraAbsolutně těsná - musí zajistit stavba

Pro identifikaci netěsností ve spárách u pana Zdeňka provedli inspektoři Nemopas tzv. „termovizní měření za podtlaku“.

Pomocí výkonných ventilátorů osazených do vstupních dveří se sníží v celém domě tlak. Všemi netěsnými místy je poté přisáván studený vnější vzduch a ten ochlazuje vnitřní povrch. Provede se termovizní snímkování a porovnáním snímků za normálního tlaku a podtlaku lze jednoznačně prokázat polohu netěsnosti.

Foto: Nemopas, Znalecký ústav Dekprojekt

Termovizní snímek okna za normálního tlaku v interiéru.

Foto: Nemopas, Znalecký ústav Dekprojekt

Termovizní snímek za podtlaku v interiéru v porovnání se snímkem za normálního tlaku ukazuje, že zasklívací spára i funkční spára jsou netěsné.

Z porovnání termovizních fotografií bylo zjevné, že netěsnost oken byla výrazná v oblastech zasklívací spáry. Netěsnost zasklívací spáry není podle norem přípustná.

Funkční spáry většiny oken jsou také lokálně netěsné. Mírná netěsnost funkční spáry je přípustná. Není však obvyklé, aby docházelo k významným lokálním netěsnostem, které byly u pana Zdeňka nalezeny. Měření prokázalo pochybení výrobce oken.

Pan Zdeněk ve spolupráci s inspektory okna reklamoval a dnes již led v zimě na oknech nemá.

Okna jsou místem, kde nejčastěji dochází v zimě v bytech ke kondenzaci. Je to většinou dáno netěsnostmi výše uvedených spár. V těchto případech se dá netěsnost dobře identifikovat a relativně levně odstranit.

 Autor: Ing. Martin Černohorský, inspektor nemovitostí

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti. Inspekce tak šetří peníze za budoucí neplánované opravy nemovitosti a snižuje rizika realitního obchodu. U nových domů a bytů inspektor pomáhá novým majitelům s převzetím nemovitosti od realizační firmy nebo developera. Majitel má tak šanci pomocí inspekce významně snížit riziko výskytu skrytých i zjevných vad a vyhne se tak budoucím nepříjemnostem při reklamacích.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Technický stav nemovitosti je nejvíce podceňovanou skutečností při jejím nákupu. Kupující často věnuje enormní pozornost a energii vyjednávání o ceně, a k jeho škodě naprosto opomíjí samotný technický stav nemovitosti. Ten však může mít zásadní vliv na výslednou cenu. Tato zarážející situace se dá trefně vyjádřit lidovým příslovím našich předků „kupovat zajíce v pytli“, a taky je jí možno moderněji přirovnat k nákupu mobilního telefonu nebo počítače bez znalosti jejich základních parametrů.

Investici v řádech tisíců korun by bez znalosti parametrů neudělal nikdo, ale nákup nemovitosti za milióny korun bez znalosti jejího technického stavu je bohužel běžnou praxí. Jen málokdo si uvědomuje, že malý vlhký flíček v podkroví nebo drobná prasklina nad schodištěm má přitom často cenu mnoha stovek tisíc nebo i miliónů korun vydaných za následné opravy.

Důležitost této služby ilustruje i fakt, že služba je běžným doplňkem realitního trhu v zahraničí (v USA přes 90 % realitních obchodů).

Reklama

Související témata:

Související články

Má cenu bourat, nebo rekonstruovat?

Bourat, nebo rekonstruovat? Tuto otázku položil inspektorovi nemovitostí pan Michal, majitel starého domku v Rožmitále pod Třemšínem. Rekonstrukce starého domu...

Ze zkušeností inspektora - takový dům nechceme

V červenci jsem se ujala vyřízení požadavku na prohlídku rodinného domu. Poptávajícími byli mladí manželé s malým dítětem z Prahy, kteří chtěli koupit rodinný...

Výběr článků

Načítám