Hlavní obsah

Když dům těsní méně než komín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby kamna či krb dobře hořely a nekouřily do domu, musí nasávat vzduch z interiéru a ten musí proudit komínem ven. Pokud tomu tak není (například když je na komíně cihla), kamna kouří do domu. Pan Ondřej měl nový krb a k němu správně provedený komín, neměl na něm cihlu, a přesto měl dva roky problémy s obráceným tahem. Kominíci si už nevěděli rady. Pan Ondřej málem přikročil k zazdění krbu. Nakonec jednoho krbaře napadla spásná myšlenka.

Foto: Nemopas

V novém domě si majitel v obývacím prostoru v přízemí zřídil krb.

Článek

Mladý krbař si vzpomněl na školení, kde se mluvilo o netěsnostech moderních budov a o diagnostice spočívající v termovizním měření za podtlaku – viz rámeček. Pan Ondřej tedy pozval specialisty Nemopas, kteří tato měření provádějí. Ti pak změřili netěsnosti celého domu.

Foto: Nemopas

Místo aby krb hřál a byl zdrojem radosti, neustále kouřil.

Měření termovizí za podtlaku
Netěsnost se měří za chladnějšího počasí (teplota v exteriéru je nižší než v interiéru). Nejprve se interiér nasnímkuje termovizí za normálních podmínek. Poté se pomocí výkonných ventilátorů v celém objektu vytvoří podtlak. Následuje druhé termovizní snímkování, tentokrát za podtlaku. Pokud existuje v obálce budovy nějaká netěsnost, přisává se jí chladnější vzduch z exteriéru, který okolí netěsnosti ochladí. Porovnáním termovizních snímků za normálního tlaku a podtlaku lze poté prokázat skryté netěsnosti obálky.
Foto: Nemopas, Akreditovaná laboratoř Atelier DEK

Místo, u bodových svítidel a klimatizace, které bylo mimo jiné proměřeno při termovizním snímkování za podtlaku.

Měření a termovizní snímky na domě pana Ondřeje prokázaly významné netěsnosti v obálce podkroví v horním patře. Vrstva, která měla být v této části obálky těsná, tedy parozábrana, byla narušena zapuštěnými svítidly v SDK podhledu a také dodatečným napojováním odvodu kondenzátu z klimatizačních jednotek v každé obytné místnosti.

Foto: Nemopas, Akreditovaná laboratoř Atelier DEK

Termovizní snímek za normálního tlaku.

Foto: Nemopas, Akreditovaná laboratoř Atelier DEK

Termovizní snímek za podtlaku. Porovnáním termovizních snímků prokazuje výraznou netěsnost u bodových svítidel a klimatizace.

Problém obráceného tahu krbu byl tedy korunním svědkem netěsností objektu. Komín, který byl v zimním období chladný, protože je na fasádě, nevytvářel tah.

Naopak vyhřátý obytný prostor se zhruba stejnou výškou jako komín vytvářel slušný tah přes významné netěsnosti – viz schéma.

Foto: Nemopas

Obrácené proudění vzduchu mezi komínem a netěsnostmi v podkroví způsobuje obrácený tah v krbu.

Specializovaná firma lokálně opravila netěsnosti v podkroví a pan Ondřej si konečně mohl užít příjemné posezení před hořícím krbem.

Autor: Ing. Martin Černohorský, inspektor nemovitostí – diagnostik specialista

Inzertní sdělení

Trápí vás na vašem domě či bytě následující problémy:

• Máte vlhko ve sklepě?

• Máte mokré stěny v bytě či domě?

• Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?

• Máte mokré skvrny pod střechou?

• Cítíte od stěn průvan a chlad?

• Nemůžete v zimě vytopit místnosti?

• Slyšíte hluk z okolních místností?

• Slyšíte kroky z chodby?

• Bude mě soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?

• Či vás trápí na vašem domě či bytě jiný technický problém?

Specialisté a inspektoři Nemopas a Znaleckého ústavu Dekprojekt vám pomohou problém vyřešit. Vycházejí při tom ze svých více než dvacetiletých zkušeností s poruchami a diagnostikou staveb.

Specialisté Akreditované laboratoře Atelier DEK jsou připraveni provést úředně akreditovaná měření řady parametrů budov (akustická měření, vzduchotěsnost, osvětlení apod.)

Experti na poruchy staveb identifikují příčiny poruch a navrhnou, jak problém optimálně řešit.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemocím domů je dobré předcházet

V našem seriálu Nemoci nemovitostí jsme si postupně ukázali celou řadu problémů a nemocí na domech. Často se jednalo o problémy novostaveb, které vznikly...

Výběr článků

Načítám