Hlavní obsah

Miniaturní podkrovní byt nabízí relax uprostřed rušného města

Malý byt na krátkodobý pronájem v centru Prahy má pouhých 23 metrů čtverečních. Nemá klasická okna, pouze dvě střešní vysoko nad podlahou, ze kterých je výhled na centrum města. Zadáním bylo vyřešit přespání dvou osob s veškerým komfortem navzdory nevýhodám bytu.

Foto: DesignPro a časopis Bydlení mezi panely

Zadáním bylo vyřešit přespání dvou osob s veškerým komfortem.

Článek

Byt musí rovněž svým interiérem obstát v konkurenci dalších nabízených bytů, takže musí upoutat na první pohled.

Nemělo to být však prvoplánově například použitím křiklavých barev. Spíše se mělo jednat o útočiště uprostřed rušného města vhodné k odpočinku a relaxaci.

Řešením nedostatků developerské nástavby se stala vestavěná dřevěná kostka z březové překližky s několika funkcemi. Využívá se jako vyvýšená dvoulůžková postel přístupná po kovovém žebříku a zároveň jako vyhlídka na Prahu ze střešního okna.

„Vnitřek kostky slouží jako úložný prostor, který nahrazuje chybějící komoru či šatnu. Jako uzamykatelné zázemí pro úklidovou službu pak bude sloužit v případě krátkodobého pronajímání. Aby prostor působil jako největší a nejvzdušnější, spojili jsme chodbu s obytnou místností a použili velké zrcadlo, které prostor opticky nafoukne a prosvětlí,” poznamenává architektka Zuzana Řepíková a její kolega Ondřej Krynek.

Snadná proměna

V bytě je dostatek úložných prostor formou vestavěných skříní. Ty mají na dvířkách ještě věšáky pro zvýšení úložné kapacity.

Jídelní stůl je umístěn ve výklenku, kde se pohodlně nají dvě osoby a dá se snadno proměnit na pracovní místo.

Foto: DesignPro a časopis Bydlení mezi panely

Celý interiér je navržen v příjemných zemitých tónech a přírodních barvách tak, aby působil příjemně a hřejivě.

„Místo klasické pohovky jsme navrhli lavici s polstrováním, která navazuje na spací kostku. Na televizi je vidět z lavice, ale i pohodlně z postele. Malá kuchyňka ukrývá vše potřebné včetně myčky, chladničky, mikrovlnky a kávovaru umístěného v nice. Čtecí koutek je umístěn na kostce a z boku kuchyňské linky má niku na odklad knih a lampičku pro příjemné čtení v posteli,” vysvětlují architekti.

Tmavému panelákovému bytu dodala rekonstrukce potřebné světlo a vzdušnost

Bydlení

Výhodou celého řešení je, že je možné byt lehce proměnit na dlouhodobé bydlení a úklidová kostka se stane komorou či šatnou.

Celý interiér je navržen v příjemných zemitých tónech a přírodních barvách tak, aby působil příjemně a hřejivě. Spíše se mělo jednat o útočiště uprostřed rušného města vhodné k odpočinku a relaxaci než byt vybavený levným kusový nábytkem pro turisty.

Slovo architektů

„Navrhujeme osobité, moderní a nadčasové interiéry s nápadem. Snažíme se, aby každý náš návrh byl unikát a odrážel v sobě kus investora, ale i kus nás. Pečlivě řešíme vše od dispozic až po detail na skříňce. Rádi používáme kvalitní produkty, které máme léty prověřené. Zakládáme si na tom, aby klient věděl, co dostane a aby byl náš návrh identický s výslednou realitou,” poznamenávají architekti.

Technické údaje

  • Název projektu: Štěpánská
  • Lokalita: Štěpánská 27, Praha 1
  • Autor: architektka Zuzana Řepíková, Ondřej Krynek
  • Investor: Soukromý
  • Realizace: 2019
  • Podlahová plocha: 23 m2 interiér, 4 m2 koupelna
  • Použité značky: Normann Copenhagen (věšáčky/úchytky), Hosue Doctor (svítidla), Ton (židle), Vitra (dekorativní pták), Hübsch (hodiny, taburet, polštář ložnice), Bloomingville (stolek), Menu (přenosná lampička), Design House Stockholm (polštář uzel)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám