Hlavní obsah

Menší byt po rekonstrukci plně vyhovuje požadavkům mladé rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se architekt pustí do rekonstrukce vlastního bydlení, obvykle to stojí za to. Výměrou nevelký byt se pod rukama Jiřího Vincence proměnil v perfektně provedené bydlení pro mladou rodinu.

Foto: Jaroslav Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Zdařilá rekonstrukce proměnila fádní byt v perfektně provedené bydlení pro mladou rodinu.

Článek

„Byt se nachází v revitalizovaném skeletovém domě ze sedmdesátých let. Původně byla jednotka řešena jako 3+1, ale toto rozložení neodpovídalo současným potřebám,“ začíná prohlídku bytu Jiří Vincenc z ateliéru OK Plan.

Díky sloupovému skeletu mohly být všechny vnitřní konstrukce vybourány a architekt mohl půdorys vyčistit, zpřehlednit a otevřít.

„Cílem úprav bylo plochu bytu propojit, a to zejména funkčně, popřípadě alespoň opticky,“ pokračuje architekt. Koncepce jeho řešení otevřela pohledové osy, které pro standardní typovou výstavbu sedmdesátých let nejsou obvyklé. Díky tomu vypadá interiér prostornější.

Foto: Jaroslav Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Sloupový skelet napomohl tomu, že mohly být všechny vnitřní konstrukce vybourány a architekt mohl půdorys vyčistit, zpřehlednit a otevřít.

Foto: Jaroslav Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Spojovacím elementem je dřevěná dubová podlaha, která je nainstalována ve všech obytných místnostech.

Foto: Jaroslav Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Cílem úprav bylo plochu bytu propojit, a to zejména funkčně, popřípadě alespoň opticky.

Dalším důležitým momentem, který byt opticky zvětšil, byl výběr materiálů: dřevěná podlaha a převážně bílé povrchy vestavěného nábytku prostor rozšiřují a dávají mu kompaktní, klidný charakter.

Jediným uzavřeným pokojem je ten dětský, zbytek prostoru pak tvoří volná obytná zóna, kde je prostor pro kuchyni, jídelní i obytný prostor včetně „ložnice“.

„Příčky jsme nahradili plnými skříněmi a poloprůhlednou knihovnou. Ta je dominantou celého interiéru a svým černým rámem kontrastuje s jinak minimalistickým pozadím stěn a vestavěných skříní. Spojovacím elementem je dřevěná dubová podlaha, která probíhá všem obytnými místnostmi,“ popisuje materiálové a prostorové řešení architekt.

Tvorba ateliéru, který mimochodem letos slaví dvacet let od svého založení, se vyznačuje sevřeností a kompaktností s minimálním výběrem různorodých materiálů.

Foto: Jaroslav Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

Bytový prostor tvoří volná obytná zóna, kde je místo pro kuchyni, jídelní zónu a společenský prostor včetně ložnice.

Foto: Jaroslav Hejzlar a časopis Bydlení mezi panely

„Velký důraz klademe na detail. Často se jedná o zkratku, kterou každý nemusí pochopit a chápat. Ten, kdo si na tento princip pohledu zvykne, tomu připadá náš přístup velice konkrétní,“ zamýšlí se architekt nad spojující linkou rukopisu humpoleckého ateliéru, který před dvaceti lety založil architekt Luděk Rýzner.

V překombinovaném světě je nutné očistit věci, předměty, architekturu, design až na samou podstatu. Takto obnažená konstrukce působí v plném svém rozsahu přirozeně a krásně.

Tento leitmotiv lze vztáhnout nejen na rekonstrukci pražského bytu o rozloze 73 metrů čtverečních, ale i na celou tvorbu humpoleckého ateliéru, kterou charakterizuje minimalismus a důraz na detail a provedení.

Může se vám hodit na Seznamu:

Technické údaje

Rekonstrukce bytu, Praha 4

Investor: soukromá osoba

Zpracovatel: OK Plan Architects, s. r. o., Humpolec

Autor: architekti Jiří Vincenc a Marta Vincencová

Dodavatel: Subdodavatelsky

Realizace: 2017

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám