Hlavní obsah

Lidé prodají dál ještě před kolaudací asi pět procent nových bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně pět procent nových bytů prodají individuální investoři někomu dalšímu ještě dříve, než je stavba hotová. Trend je nejsilnější v Praze, nevyhýbá se však ani dalším regionům. Developeři se však již neshodnou v názoru, jestli tento trend bude dále posilovat, nebo naopak.

Článek

"K prodeji bytu přistupují někteří investoři, většinou fyzické osoby, ještě předtím, než je rezidenční objekt dostaven, nebo než je vydané kolaudační rozhodnutí," uvedl generální ředitel společnosti Finep Jiří Pecháček. "Koupi bytu v novostavbě řada klientů vnímá jako ideální naložení s finančními prostředky a vhodnou investici do budoucna," popsal podobnou zkušenost mluvčí stavební společnosti PSJ Miroslav Fuks.

Počet nových bytů prodaných klienty ještě před dokončením odhaduje ve výši pěti až deseti procent i obchodní ředitel společnosti Lexxus Peter Višňovský. Prodej bytů klienty ještě před kolaudací se pohybuje v jednotkách procent také podle mluvčího společnosti Skanska CS Ondřeje Šucha. "Většinu ale tvoří případy, kdy klienti postupují práva na partnera, rodinného příslušníka či právnickou osobu - založí novou společnost s ručením omezeným," podotkl Šuch.

Větší část individuálních investorů však podle údajů mluvčí Finepu Pavly Temrové prodává byty až po uplynutí dvou let trvalého pobytu nebo pěti let vlastnictví, kdy je prodej osvobozený od daně.

Takzvané sekundární prodeje před kolaudací se podle odborníků týkají často luxusních bytů. Kromě nich se předmětem obchodování stávají před dokončením také malé, takzvané startovací byty pro mladé lidi. "Někteří majitelé těchto malometrážních bytů po několika letech zakládají rodiny a hledají z tohoto důvodu prostornější a komfortnější byty," vysvětlil Višňovský.

Odborníci se neshodnou, zda sekundární odprodeje ještě zesílí

Někteří developeři se domnívají, že trend sekundárních odprodejů bytů ještě před jejich kolaudací bude dále sílit. "Jde však především o centrální lokality, vhodné za účelem pronájmu, a jsou to především projekty, které cílí na cizí investory například z Anglie a Irska," řekl Šuch s tím, že i nadále půjde především o byty kupované na spekulaci.

Podstatný vliv na vývoj trendu bude mít další vývoj cen nemovitostí. "Pokud ceny porostou stejným tempem jako dosud, tak sekundární odprodeje rapidně zesílí," řekl jednatel společnosti Supernemovitosti Roman Štěpař. Podle generálního ředitele společnosti Českomoravská realitní Petra Vosmíka se počet bytů prodávaných jejich majiteli ještě před kolaudací bude zvyšovat také proto, že bude dále růst podíl vlastnického bydlení.

Opačný trend může nastat podle Fukse v některých regionech, například na Jihlavsku. "V Jihlavě pociťujeme, že trh pomalu začíná být nasycen a že nelze očekávat výrazně skokové zdražení bytů, kterého jsme byli svědky v předchozích letech," řekl. Logicky tak podle něj ubývá spekulativních nákupů bytů.

V letošním prvním čtvrtletí bylo podle údajů Českého statistického úřadu dokončeno 9158 bytů, což bylo meziročně o 9,8 procenta více. Započala výstavba 9750 bytů, o 4,4 procenta více než o rok dříve. Rozestavěno zůstalo 171 383 bytů, meziročně o procento více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám