Hlavní obsah

Léto chutná po ovoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plody, které máte na zahradě, zpracujte a vyrobte si domácí marmelády či zavařeniny, jež jsou ve srovnání s kupovanými levné, ale hlavně mají výtečnou chuť. Ovoce lze také usušit a připravit si zásoby na zimu. Bez chemie tak uchováte porci vitaminů, minerálů i vlákniny. Sušit lze švestky, půlky meruněk, ale i celé bobule rybízu či borůvek.

Foto: WestwingNow

Určitě sbírejte ovoce čerstvé jen tak do pusy. Nebo upečte dětem a sobě k odpolední kávě ovocný koláč.

Článek

Sklenice a víčka určená na zavařování používejte vždy jen čisté a vyvařené. Při vaření marmelád, džemů a povidel nikdy pochoutky neochutnávejte z vařečky či lžíce, kterou právě používáte! A protože produkt dáváte do sklenic horký, je třeba předem nahřát i sklenice, jinak mohou prasknout. Nikdy je neplňte až po okraj, stačí 2-3 cm pod něj.

Dokonale čisté okraje sklenic

Těsně před zavíčkováním musí být okraje sklenic dokonale čisté. S tím pomohou trychtýře a různé zúžené naběračky.

Anketa

Jak nejčastěji zpracováváte ovoce u vás doma?
Nijak, prostě ho rovnou sníme.
10,7 %
Zamrazujeme
16,1 %
Zavařujeme
28,6 %
Sušíme
0,9 %
Pálíme z něj alkohol
1,8 %
Děláme z něj mošty a šťávy
1,8 %
Různé možnosti z výše uvedených
40,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 112 čtenářů.

Jen zdravé ovoce!

Plody zpracovávejte zralé, ale ne přezrálé. Nesmí být nahnilé, potlučené či plesnivé. Odstopkujte je, vypeckujte, zbavte jadřinců, oloupejte. Aby v kompotech ovoce s bílou dužinou ve sklenici nezhnědlo, ponořte je po oloupání do vody s trochou octa nebo citronové šťávy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Sušení ušetří námahu

Výrazně snižuje obsah vlhkosti v potravinách, takže vydrží déle a plody jsou stále s plnou chutí. Proces dehydratace sníží obsah vody o 5 až 20 %, v tomto rozmezí nepřežijí bakterie, které jídlo kazí. Usušit ovoce lze i na slunci, ale moderní doba volá po speciálních sušičkách. Mají několik přednastavených programů s délkou sušení, přesně podle druhu ovoce, bylinek či hub.

Reklama

Související články

Zpracujte úrodu, v zimě vitamíny oceníte

Zahrádky i trhy přetékají čerstvým ovocem a sklizenou zeleninou. Část sníme hned, něco dáme do koláčů a zeleninových pokrmů. Ale velký díl úrody ještě zbývá....

Výběr článků

Načítám