Hlavní obsah

Jak si doma usteleme, tak si lehneme

Právo, Karel Kvapil

Postel, která kdysi bývala sice nutným, ale stále jen jedním z mnoha kusů nábytku v bytě, dnes tvoří z finančního hlediska jeho dominantu.

Foto: archív Divian Dream

Majetní zákazníci si mohou dopřát luxusní postel Heritage Countess od firmy Divian Dream.

Článek

Přísloví „jak si kdo ustele, tak si lehne“, sice používáme především v přeneseném významu, ale souvislost mezi péčí věnovanou přípravě našeho lože a kvalitou spánku stále existuje.

V současnosti se klade důraz především na přírodní materiály
Rajko Mečava, architekt

„Platí to i dnes, jen nesmíme zapomínat, že vedle postele je důležitá i matrace a vlastně celá ložnice. Ložnice by měla být vybavena jednoduše, v neutrálních barvách, s nadčasovým designem bez rušivých prvků, protože člověk podvědomě vnímá své okolí i ve spánku. Rozhodně by tam neměla být televize ani jiné rušivé momenty. Základní podmínkou dobrého spánku je ale kvalitní matrace,“ zdůrazňuje Rajko Mečava z architektonické kanceláře Balance idea.

Rostoucí náklady na stavbu rodinných domů i bytů s sebou přinesly i trend určité univerzálnosti. Už jsme si zvykli, že se běžně spojuje kuchyně s obývacím pokojem, což by slovutní architekti považovali za zločin, ale v nejednom případě dnes obývací pokoj plní i funkci ložnice.

Ztráta soukromí

„Spojení kuchyně s obývákem má smysl, pokud chce rodina žít pořád pohromadě. Já patřím mezi stoupence názoru, že spojovat kuchyň s obývákem není dobré, zejména pokud se v dané domácnosti intenzívně vaří, protože veškeré zápachy z kuchyně pochopitelně pronikají do obýváku. A pokud spojíme s obývacím pokojem i ložnici, ztratíme poslední útulek, kde by měl člověk v klidu regenerovat své síly,“ říká Mečava.

Jeho kolega, Miroslav Stach, dodává: „Takovéto spojování je samozřejmě možné, ale hodně závisí na typu člověka, který byt obývá. U samostatně žijících lidí, tzv. singles, to fungovat může, ale pokud by v bytě bydlela rodina s dětmi, tak to povede k totální ztrátě soukromí a vylučuje to možnost zavřít se alespoň na noc do nějakého kouta, který mám jen pro sebe.“

Matrace se stále vyvíjejí

Nejen postele, ale i samotné matrace prodělaly velký vývoj. Kdysi byla oblíbená pružinová matrace, pak se přešlo na žíněnou, jeden čas byl v módě molitan a po něm přišly sendvičové matrace. Co je v současnosti považováno za nejzdravější?

„Důraz se klade především na přírodní materiály. Jestli bude matrace pružinová s koňskými žíněmi, nebo pružinová s mořskou trávou, či bude-li vyrobena z přírodní nesyntetické pěny, to záleží na uživateli, na jeho váze, typu spánku a preferencích. Základním požadavkem však je, aby matrace byla vzdušná a aby dýchala,“ vysvětluje Rajko Mečava.

„Spousta syntetických materiálů sice splňuje kvóty dané zákonem, ale přesto dochází k úniku určitých látek, kterým je lépe se vyhnout. Není to jen o trendech, ale hlavně o technologiích používaných výrobci matrací, dodává jeho kolega Miroslav Stach.

Jak a kde správně nakoupit

Pokud se dnes zákazník rozhodne koupit si postel, může si snadno připadat jak Alenka v říši divů. Tím prvním divem je, že postel už se většinou nekupuje v nábytkářství, ale ve specializovaných obchodech. Tam se zájemci nabízí řekněme deset postelí v nejrůznějším provedení; jak se má rozhodnout, co je tím nejdůležitějším kritériem při výběru?

„Hlavním kritériem je to, z jakých materiálů je postel a matrace vyrobena. Dále se musíte poradit s odbornou obsluhou. Ne každá matrace je totiž vhodná pro každého. Někteří lidé mají radši tvrdší matraci, jiní preferují měkčí, důležitý je i zdravotní stav daného člověka. Záleží pochopitelně i na hmotnosti – jinou matraci bude potřebovat člověk vážící sto kilo, jinou padesátikilový. A v neposlední řadě je důležitý i údaj o záruce výrobce, protože ani matrace nevydrží navěky,“ říká Rajko Mečava.

Matrace je jen částí postele

Matrace však tvoří pouze jednu třetinu postele. Základem je dřevěný nebo kovový rám, na něj přijde rošt, který je rovněž důležitý, a teprve pak přijde matrace. Rošt by měl být podle Mečavy hlavně pevný, protože v posteli neležíme nehybně, různě se převracíme a koneckonců v ní ani nemusíme být sami. Takže pevnost je důležitá.

Jestli zvolíme rošt polohovatelný či nikoli, závisí na tom, zda v posteli rádi čteme, nebo sledujeme televizi, jestli odpočíváme rádi se zvednutýma nohama či s podepřenými zády atd.

Kupodivu zdaleka neodzvonilo ani drátěnkám, takže kdo nechce rošt, má jinou možnou variantu. Dnešní drátěnky jsou pochopitelně dokonalejší než jejich předchůdkyně. Základ sice rovněž tvoří „ nekonečný drát“, ale lze je buď „zpevnit“, nebo „rozvolnit“ v závislosti na požadavcích zákazníka. Výhodou drátěnek je dobrá ventilace, umožňující odvádění vlhkosti z matrace a její provětrávání.

Vedle drátěnek přežily do současnosti jako výplň matrací i koňské žíně. Popularitu jim zajišťuje to, že jsou pevné a duté, dobře odvádějí vlhkost, dlouho vydrží a mají výborné kondenzační vlastnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám