Hlavní obsah

Zazimujte zahradní techniku správně

Sezona zahradních prací se zvolna blíží ke konci, techniku tak postupně můžete zazimovat. Ale předtím, než ji definitivně uložíte, potřebuje důkladnou péči.

Foto: Bauhaus

Třídílná sada na výměnu oleje značky AL-KO je vhodná pro všechny stroje určené k péči o trávník s benzínovým motorem. Čerpadlem odsajete vyjetý motorový olej, který prostřednictvím nálevky můžete odvádět do přiložené nádoby. Cena 299 Kč.

Článek

Moderní přístroje práci na zahradě značně usnadňují. Aby vám ale dlouho vydržely a fungovaly stále dobře, potřebují před zimou víc než jen běžnou údržbu.

Benzínové stroje

Nejvíce času věnujte benzínové sekačce. Ze všeho nejdříve ji pořádně vyčistěte od trávy. Znečištěné části totiž mohou rychleji korodovat. Nepřeklápějte ale při tomto úkonu sekačku na bok!

„V takovém případě totiž dochází k vytečení paliva do sání a mimo karburátor. A pokud budete otáčet nožem, dochází také k zalití vzduchového filtru olejem,“ upozorňuje Martin Suchý, produktový manažer Mountfieldu.

Údržbu si zaslouží i všechny důležité díly sekačky. Zkontrolujte zapalovací svíčky, vyčistěte nebo vyměňte vzduchový filtr, promažte lanovody, naostřete žací nože. „Nutné je také zkontrolovat stav oleje, případně ho vyměnit, i když teď sekačku pár měsíců nebudete potřebovat,“ říká Martin Suchý.

Foto: Hornbach

Pro odstranění zbytků trávy na šasi a noži po sečení trávníku použijte kartáč na čištění sekaček. Díky škrabce se snadno dostanete i na hůře dostupná místa.

Pozornost věnujte také palivu v nádrži. Zda by měla být přes zimu plná či prázdná, záleží na výrobci, resp. konkrétním výrobku (zjistíte v návodu či u prodejce). Jestliže palivo v nádrži bude zůstávat, je nutné přilít do něj stabilizátor paliva (aditiva).

„Trvanlivost paliva je omezena např. zvýšenou vlhkostí a korozí uvnitř nádrže. Stabilizátor paliva předchází tvorbě pryskyřičných usazenin v palivové soustavě nebo na důležitých částech karburátoru,“ vysvětluje Petr Tichý, specialista na zahradu ze společnosti Hecht.

Podobně se postupuje rovněž při zazimování dalších benzínových pomocníků. „Motorovou kosu je třeba důkladně vyčistit, promazat úhlový převod, zkontrolovat celkový stav. Pokud jsou některé části poškozené, musíte je vyměnit,“ popisuje Tomáš Boukal, zástupce značky Fieldmann.

„Vyřešte také palivo – pokud se nepoužívají aditiva, tak je lepší ho vypustit a na jaře použít nové.“ Totéž platí také pro benzínové plotové nůžky a motorovou pilu. Zde navíc nože, resp. řetěz dobře naolejujte. Řetěz pily také můžete zabalit do hadru napuštěného olejem.

Elektrická sekačka

Také elektrickou sekačku po posledním použití v sezoně důkladně vyčistěte. Zbytky trávy přilepené na schránce se odstraní dřevěnou nebo plastovou špachtlí.

„Kdo si při čištění vezme na pomoc vodní hadici, měl by dbát na to, aby se proudem vody nepoškodily součásti motoru, těsnění nebo ložiska,“ zdůrazňuje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. V každém případě vnitřní stranu schránky vystříkejte vhodným údržbovým sprejem.

Čím si přitopit na chalupě? Možností je spousta

Jak na to

Obdobným způsobem se postarejte také o další elektrické zahradní přístroje. Správné promazání i v tomto případě vyžaduje veškerá technika, jejíž konstrukci tvoří táhla, lanovody, ozubené převody či pastorky.

Aku technika

Vaši pozornost vyžadují na konci sezony rovněž stále oblíbenější akumulátorové stroje. Každý z nich před zazimováním důkladně očistěte a promažte pohyblivé části.

„Vyčistěte ventilační otvory na krytu, kterými se chladí elektromotor,“ doporučuje Petr Tichý.

Foto: Briggs & Stratton

Pokud se o servis zahradní techniky staráte sami, bude se vám hodit sada pro údržbu.

Zvláštní péči potřebuje u aku techniky baterie. Vždy ji skladujte zvlášť, v místnosti se stálou pokojovou teplotou. Lithiové baterie je vhodné uskladnit nabité na cca 75 %.

Lithiový akumulátor má velice nízké samovybíjení, takže by měl bez potíží pár měsíců, kdy není používán, přečkat. Přesto ale není od věci ho zkontrolovat a eventuálně dobít.

Obdobná pravidla platí rovněž pro posezonní údržbu a uskladnění robotické sekačky. „Nečistoty z ní odstraňte vlhkou tkaninou nebo kartáčem. Určitě nepoužívejte tekoucí vodu, rozpouštědla ani leptavé čisticí prostředky,“ říká David Benda. Sekačku i baterii skladujte na suchém, mrazuvzdorném místě. Stejně tak i nabíjecí stanici.

Anketa

Čistíte sekačku pravidelně každý podzim?
Ano, samozřejmě!
49,4 %
Snažíme se.
19 %
Jak kdy.
10 %
Spíše ne.
8,1 %
Určitě ne.
13,5 %
Celkem hlasovalo 879 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám