Hlavní obsah

Schody v domě musí být bezpečné i kvalitní

Právo, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budou schody ve vašem zamýšleném domě hojně frekventované, nebo se budou používat jen občas? A jakému materiálu dáte přednost? Otázky, na které si musíte umět jasně odpovědět, než se rozhodnete k realizaci. Ovšem věcí, které se vyplatí důkladně zvážit, je mnohem víc. Vždyť jde o nemalou a dlouhodobou investici.

Foto: Jap future

Točité schodiště je kotveno do podlahy středovým sloupem, z něhož vystupují jednotlivé nášlapy. Díky svým rozměrům a prostorovému uspořádání dokáže točité schodiště ušetřit spoustu místa.

Článek

První neznámou, kterou je třeba si při plánování schodiště vyplnit, je jeho umístění, neboť právě od toho se budou pravděpodobně odvíjet další úvahy. Mají být schody hned ve vstupní hale nebo se stanou součástí obytného prostoru, případně galerie, či je chcete mít raději někde stranou?

Bezpečnost a pohodlí

Schody musejí být hlavně pohodlné a bezpečné. Stupně o optimální výšce 16 cm, hloubka minimálně 28 cm, minimální šířka 90 cm.

Počet schodišťových stupňů v jednom schodišťovém rameni smí být nejvýše 16, u pomocných schodišť, schodišť v rodinných domcích a schodišť uvnitř bytu je to 18.

V případě točitého schodiště zvažte co, případně koho budete v budoucnu mezi patry stěhovat. Normový předmět pro tzv. prostěhování má rozměr 1800 x 1800 x 600 mm.

Zábradlí má být vysoké 100 cm (normy tolerují minimální výšku zábradlí 90 cm), nejlépe se svislým členěním o tzv. světlosti maximálně 13 cm (rozestup jednotlivých sloupků) nebo s plnou výplní. Vodorovné členění není vhodné s ohledem na bezpečí malých dětí, zcela mimo normu jsou schodiště řešená bez zábradlí (trvá-li investor na takovém řešení, musí stvrdit svoje přání písemnou formou, aby vůbec mohlo dojít ke kolaudaci).

Foto: Petr Horník, Právo

Aby mohlo dojít ke kolaudaci schodiště řešeného bez zábradlí, musí investor stvrdit svoje přání písemnou formou.

Zajistěte dobré osvětlení a větrání schodiště. Osvětlení má být, pokud možno, přímé. Umělé osvětlení má mít intenzitu alespoň 40 luxů. Přímé větrání umožní okna nebo větrací klapka v nejvyšším místě schodišťového prostoru.

Oblíbené materiály a použití

Každý materiál má specifické vlastnosti. Dřevo patří k nejoblíbenějším. V takovém případě je nezbytné, aby dřevěné schodiště bylo ve vlhkostně a teplotně stabilizovaném prostředí, kdy se teplota prostředí pohybuje v rozmezí 19-21 °C a vlhkost 45-50 %.

Na dlouhodobé změny prostředí dřevo přirozeně reaguje. Při nízké vlhkosti (například v topné sezoně) materiál sesychá (objevují se trhliny a spáry mezi lamelami dřeva, štěrbiny ve spojích). Při vysoké vlhkosti zase může dojít k bobtnání či zvlnění plochy. I přesto, že po dlouhodobém vlivu nevhodného prostředí budou opět nastoleny optimální podmínky, deformace materiálu již zůstane. V topné sezoně se doporučuje přiměřeně přivlhčovat vzduch v bytě.

Foto: Swn moravia

Skleněná výplň místo klasického zábradlí odlehčuje celkový dojem ze segmentového schodiště, prosvětluje efektně prostor.

Hojně používaná je také ocel, obvyklá je kombinace dřeva a oceli se sklem. Právě skleněná výplň, kterou zpravidla tvoří lepené bezpečnostní sklo, případně kalené sklo v různých povrchových úpravách (čiré, mléčné, s potiskem, kouřové, barevné) dnes získává stále více na popularitě a nahrazuje klasická dřevěná zábradlí.

Vlastnosti, které oceníte

Funkčnost - schodiště přesně musí odpovídat použití, kterému je určeno. Točité schodiště o šířce nášlapu 60 cm rozhodně nepatří do hlavních prostor interiéru.

Pohodlnost - o ní rozhodují dva faktory: šířka schodiště a výška nášlapu. Pomůcka pro určení pohodlnosti schodiště: měli by se na něm dva lidé bez problémů vzájemně vyhnout. Běžnou standardní šířkou je 90 cm, možné míry se pohybují od 60 do 120 cm.

Tuhost - odráží správnost volby použitých materiálů. Některá schodiště musejí být například pevně ukotvená na zdi a nemohou být volně umístěna v prostoru. Předchází se tak deformaci schodů v prostoru, tzv. vlnění.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jednotlivé svislé prvky dřevěného zábradlí mají mít tzv. světlost maximálně 13 cm (jde o rozestup jednotlivých prvků). V tomto případě normy zohledňují bezpečnostní riziko pro malé děti.

Odolnost proti opotřebení - při výrobě schodnic (nášlapné plochy schodů) volte jednoznačně tvrdý a odolný materiál, například tvrdé dřevo - buk, dub, javor, jasan.

Povrchová úprava schodnic - nejčastější úpravou je lakování, zvyšující odolnost vůči mechanickému poškození.

Hlučnost schodů (rezonance) - ohlídejte si ji při kotvení schodiště u stěny. Je důležité, aby se zvuk schodů nerozléhal a nenesl do sousední místnosti. To je častý problém hlavně řadových domů.

Praktičnost - efektní designová schodiště například se skleněnými nášlapy se mohou stát noční můrou ve chvíli, kdy je budete chtít udržet v perfektní čistotě. Pozor i na přemíru zdobných prvků, komplikujících úklid.

Anketa

Máte doma bezpečné schodiště?
Ano.
58 %
Netuším.
4 %
Ne.
17,2 %
Nemáme schodiště.
20,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 174 čtenářů.

3x NEJ:

NEJbezpečnější

NEJpohodlnější

NEJpraktičtější

Taková jsou přímočará schodiště, kdy stupně jsou rovné se stálou šířkou stupnice.

Reklama

Související články

Kam doma s kočkou? Do skříně

Ojedinělý kus nábytku, který svým designem nepopudí téměř v žádném interiéru jakéhokoli stylu, navrhla uznávaná švédská designérka Eleonor Moschevitzová. Skříň...

Chytré spotřebiče s námi komunikují

S chytrými domácími spotřebiči můžete ušetřit. Pohlídají množství energie, přemýšlejí dopředu a automaticky se zapnou ve chvíli, kdy je to nejefektivnější. Na...

Výběr článků

Načítám