Hlavní obsah

Termostatické hlavice udrží v bytě tepelnou pohodu

Novinky, Tomáš Krásenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejjednodušším a nejlevnějším automatickým regulačním prvkem v topné soustavě s teplovodními radiátory jsou ventily ovládané termostatickými hlavicemi. Většinou jde termostatickou hlavici na stávající ventil dodatečně namontovat.

Foto: IMI Hydronic (5×)

Termostatické hlavice se montují na termostatické ventily, které jsou na přívodní větvi před radiátorem.

Článek

Úkolem termostatického ventilu, resp. termostatické hlavice je v místnosti udržovat konstantní teplotu. Obyčejným ventilem nastavíme určitý průtok, takže při konstantní teplotě topného média radiátor topí stále stejně bez ohledu na okolní teplotu. V místnosti pak můžeme mít chladno, nebo naopak přetopeno.

Foto: IMI Hydronic

Radiátory jsou většinou vybaveny termostatickými ventily se roubovacím víčkem pro ruční ovládání průtoku. Po jeho sundání se na ventil může nasadit termostatická hlavice.

Termostatická hlavice reaguje na okolní teplotu tím, že otevře nebo zavře ventil tak, aby radiátor udržel teplotu v místnosti na určité hodnotě. Radiátor vydává teplo, jen když je to potřeba.

Skalní příznivci termostatických ventilů a hlavic tvrdí, že jejich instalací se oproti obyčejným ventilům uspoří až 30 % energie, odpůrci je zatracují. Pravda je někde uprostřed, takže úspora představuje maximálně 15 %.

Funkce termostatu

Termostat je zařízení, které spíná a vypíná v závislosti na teplotě. Na termostatické hlavici máme nastavenu nějakou hodnotu teploty, kterou v místnosti chceme mít. Pokud je okolní teplota nižší než nastavená, termostat otevře ventil a do radiátoru začne proudit topné médium.

Jakmile teplota v místnosti dosáhne nastavené hodnoty, termostat ventil uzavře. Tím pádem radiátor začne chladnout a s tím i teplota v místnosti. Jakmile se dostane pod nastavenou hodnotu, opět sepne… a tak dále. Prostor mezi úplným otevřením a zavřením ventilu se nazývá pásmo proporcionality a pohybuje se kolem 2 °C.

Foto: IMI Hydronic

Kapalinové termostatické hlavice využívají principu teplotní objemové roztažnosti kapalin.

Z tohoto zjednodušeného popisu funkce termostatu je patrné, že jednoduché systémy fungují skokově, to znamená, že ventil je buď otevřený, nebo uzavřený – topení buď topí, nebo netopí. Když tedy na termostatickém ventilu nastavíte vyšší teplotu, nebude mít médium v radiátoru vyšší teplotu, pouze se prodlouží doba, po kterou radiátor hřeje. Vypne se, až bude odpovídající teplota v místnosti, nikoli v radiátoru.

Myslet si, že chladnou místnost vytopím dřív, když na termostatické hlavici nastavím nejvyšší hodnotu, je omyl. Termostatický ventil bude vždy otevřen naplno, dokud teplota v místnosti nedosáhne hodnoty nastavené na hlavici, pak se zavře.

Kde lze hlavici použít?

Termostatické hlavice jsou vhodné na jakýkoli teplovodní radiátor vybavený termostatickým ventilem, ať už v bytech s dálkovým teplovodem nebo v rodinných domcích s lokálním topeništěm.

Topná soustava si musí poradit s přebytečnou energií, která se zpáteční větví vrací do kotle. To řeší další termostaty (pokojové nebo přímo na kotli), které dají kotli pokyn, aby přestal topit, případně energii přesměrují do akumulační nádrže.

Foto: IMI Hydronic

Mechanické termostatické hlavice se vyrábějí v různých tvarech i škále barevného provedení, aby si zákazník mohl vybrat podle svého vkusu a zařízení interiéru.

S tím souvisí jedna výjimka, kdy se nedoporučuje umisťovat termostatické hlavice do místnosti s prostorovým termostatem. Mohlo by se totiž stát, že na hlavici bude nastavena teplota nižší než na pokojovém termostatu.  Ten by pak kotli stále hlásil, že je potřeba topit, protože teplota v místnosti by byla stále nízká – termostatická hlavice by radiátorům nedovolila prostor vytopit na teplotu vyšší, než na ní nastavíme.

Foto: Honeywell

Digitální termostatické hlavice dovolují programování a kontrolu nastavení prostřednictvím displeje.

V ideálním případě pokojový termostat umístěný v jedné místnosti dává pokyny kotli, aby topit začal nebo přestal. V ostatních místnostech jsou radiátory opatřeny termostatickými ventily (hlavicemi).

Aby ve všech místnostech bylo možné dosáhnout požadované teploty, musí být soustava radiátorů správně vyladěna, neboli musí být provedeno hydraulické vyvážení topného okruhu: radiátory musejí mít dostatečný výkon a musí se správně nastavit průtoky jednotlivými radiátory.

Pokud se místnost s termostatem vytopí jako první, odstaví se vytápění všech ostatních místností bez ohledu na to, jaká je v nich vnitřní teplota.

Foto: Elektrobock

Elektronické hlavice se také montují šroubováním nebo zacvaknutím na stávající termostatické ventily.

Existují také hlavice s odděleným čidlem, které dovoluje instalaci termostatické hlavice tam, kde je zakrytá (závěsy, krytem otopného tělesa, nebo jinými překážkami), nainstalovaná svisle nebo v úzkých výklencích.

V těchto situacích by čidlo vestavěné přímo v hlavě neposkytovalo správné výsledky měření.

Foto: Elektrobock

Digitální termostatické hlavice vyžadují napájení, většinou se používají dvě tužkové baterie typu AA.

Kolik to stojí?

Termostatické hlavice mohou být mechanické – většinou kapalinové – nebo elektronické. U mechanických musíme požadovanou teplotu nastavovat ručně, elektronické můžeme programovat.

Ceny manuálních hlavic začínají na stovce, nejlevnější programovatelné hlavice stojí zhruba 400 Kč. Při jejich nákupu je nutné vědět, jaký ventil na radiátoru máte a podle toho hlavici koupit.

Foto: IMI Hydronic

Přesnější výsledky poskytují termostatické hlavice s externím (příložným nebo ponorným) čidlem.

Některé hlavice mají adaptéry na připojení k ventilům různých značek, resp. systémů připojení. Nejčastěji na ventilech najdeme závit M30×1,5 mm, na který lze většinu hlavic našroubovat přímo.

Pokud má ventil jiný systém pro upevnění hlavic, musíte použít buď hlavici v provedení pro přímé napojení na těla ventilů jiných výrobců bez nutnosti adaptéru, nebo příslušný adaptér.

Foto: Conrad

Adaptéry umožňují montáž termostatických hlavic se závitem M30×1 mm na ventily s jiným uchycením.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Řetězová pila třikrát jinak

Řetězové pily pro práci na zahradě a v okolí domu můžeme rozdělit podle druhu pohonu na tři kategorie – benzinové, elektrické a akumulátorové. Co mají...

Jak a kde využít čerpadla na dešťovou vodu

Voda z dešťových srážek zachycená do jímky je perfektní na zavlažování, ale dá se využít i v domácnosti. K její dopravě z nádrže na místo určení budeme...

Výběr článků

Načítám