Hlavní obsah

Řetězová pila třikrát jinak

Novinky, Tomáš Krásenský

Řetězové pily pro práci na zahradě a v okolí domu můžeme rozdělit podle druhu pohonu na tři kategorie – benzinové, elektrické a akumulátorové. Co mají společného a čím se naopak liší? K čemu jsou dobré, jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých koncepcí? Jaké jsou pořizovací ceny a provozní náklady?

Foto: Tomáš Krásenský (5x)

Zleva doprava: akumulátorová, benzinová a elektrická pila na 230 V

Článek

Lidově jim říkáme motorovky, ale správně jsou to pily řetězové. Ať už je pohon pily jakýkoliv, řezným nástrojem zůstává řetěz.

Foto: Husqvarna

Také ošetření řetězu je nutné provádět u všech typů pil, aby pronikal do dřeva bez zbytečného namáhání pily i obsluhy.

Všechny mají motor

K pohonu běžných řetězových pil se používají spalovací motory a elektromotory. Benzinová řetězová pila má dvoudobý spalovací motor, který k provozu potřebuje směs benzinu a oleje.

Elektrická těží z výhod komutátorového elektromotoru, který se roztočí po připojení ke střídavému napětí 230 V.

Tzv. akumulátorová pila je vlastně také elektrická, jen k provozu využívá stejnosměrného proudu akumulovaného v článcích.

Foto: Husqvarna

Těžbu v lese zvládají zatím jen velké a těžké profesionální benzinové řetězové pily.

Komutátorové motory jsou kvůli svým nevýhodám postupně vytlačovány motory s rotujícím magnetickým polem buzeným elektronicky. Ale to je jiná kapitola, stejně jako druhy sekundárních článků v akumulátorech, které jsou dnes většinou na bázi lithia.

Benzinová klasika

Výhodou benzinové pily je v první řadě nezávislost na elektrické síti a většinou také vysoký výkon. Benzinová pila zvládne všechny práce. Podle výkonu je vhodná od vyvětvování, přes přípravu palivového dřeva až po nejtěžší dřevorubecké práce.

Běžně se uplatňuje rozdělení na pily třídy hobby, farmářské a profesionální. Toto dělení nesouvisí s výkonem, ale se schopností snášet zátěž a s životností. Nejlevnější pily jsou určeny pro občasné použití a nesnesou dlouhodobou zátěž.

Foto: Stihl (2x)

Jednou z nevýhod pil s dvoudobým spalovacím motorem je příprava a doplňování palivové směsi benzinu s olejem.

Profesionální pily zvládnou pracovat každý den po dlouhou dobu. Farmářky jsou někde mezi. Lehké pily na prořezávku mají výkon kolem jednoho kilowatu, na řezání palivového dříví postačí výkon do 1,5 kW, na příležitostné kácení se hodí pily o výkonu 3–5 koní, silnější pily už jsou většinou profesionální pily pro těžbu dříví v lese. Rychlost řetězu u benzinových dosahuje běžně 20 m/s a více.

Foto: Husqvarna

U elektrických pil do zásuvky i s akumulátorem odpadá náročné startování lankem.

Dvoudobý spalovací motor vyžaduje náročnější údržbu – výměnu vzduchového filtru a zapalovací svíčky. Vysoký hluk a emise výfukových plynů tento typ pil diskvalifikují pro použití v uzavřeném prostoru. Benzinové pily se musejí startovat pomocí lanka.

Foto: Tomáš Krásenský

U elektrických pil do zásuvky i s akumulátorem odpadá náročné startování lankem.

Pily do zásuvky

Elektrická pila na střídavý proud o napětí 230 V eliminuje většinu nevýhod benzinových řetězových pil. Je méně hlučná, neprodukuje žádné emise a jednoduchá konstrukce předznamenává minimální údržbu.

Elektrická pila je perfektní na práce okolo domu a v uzavřených prostorách. Vyniká nízkou pořizovací cenou i provozními náklady. U elektrických pil stačí pro spuštění stisknout pojistku a spínač.

Foto: Tomáš Krásenský

Elektrická pila na 230 V se hodí pro méně náročné práce v okolí domu, protože vyžaduje přívod elektrického proudu.

Hlavní nevýhodou je napájecí kabel, který pilu spojuje se zásuvkou a omezuje tak svobodu použití, stejně jako ovladatelnost. Nezbytnou pomůckou je tzv. odlehčovač tahu, který zamezuje vytahování vidlice ze zásuvky prodlužováku.

U elektrických pil se udává příkon elektromotoru (1800–2400 W), odevzdaný výkon je na úrovni zhruba 60 %. Řezná rychlost se v závislosti na modelu pohybuje od 9 do 13 m/s.

Foto: Tomáš Krásenský

Olej pro mazání řetězu se lije do všech řetězových pil bez ohledu na jejich pohon. Některé pily mají regulaci množství oleje dodávaného k mazání lišty a řetězu.

Akumulátorová budoucnost

Elektrické pily s akumulátorem spojují výhody obou koncepcí a současně se zbavily jejich slabin. Akumulátorová pila je vhodná především k hrubšímu prořezávání stromků a k řezání palivového dřeva.

Nezbytným příslušenstvím akumulátorové pily je nabíječka. Ideální je, když se během řezání dobije druhý akumulátor, což umožnuje nepřetržitou práci. Neměl by chybět ukazatel stavu nabití akumulátoru.

Akumulátorové pily kvůli šetření energie používají úzké řetězy s jemnými zuby. Nejvýkonnější akumulátorové modely se svým výkonem vyrovnají pilám benzinovým. Profesionální akumulátorové pily mají rychlost řetězu až 20 m/s.

Foto: Stihl

Akumulátorové pily jsou lehké, relativně tiché a výkonné, takže s nimi rády pracují i ženy.

Vyšší ceny akumulátorových pil jsou vykompenzovány minimální údržbou a nízkými provozními náklady. Do pily se leje pouze olej k mazání řetězu a nabíjí se akumulátor.

Elektřina na jedno nabití přijde na pár haléřů a s jedním vysokokapacitním akumulátorem lze často udělat tolik práce, jako na jednu nádržku benzinu.

Foto: Tomáš Krásenský

Stav energie v akumulátoru se dá zjistit po stisku příslušného tlačítka přímo na baterii.

Pily na baterky jsou také lehčí a mají nižší vibrace než srovnatelné pily benzinové. Především však odpadá příprava palivové směsi pro dvoudobý motor a startování lankem.

Foto: Stiga

Nabíječka s akumulátorem se dají použít i pro další akumulátorové stroje od stejného výrobce.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat správnou brusku

Broušení nemusí být úmorné. Můžeme totiž využít celou řadu elektrických pomocníků – brusek. Tentokrát se zaměříme na elektrické ruční stroje určené především...

Jak na výměnu cylindrické vložky

Když už z jakéhokoli důvodu musíte měnit cylindrickou vložku, nemusíte jen demontovat původní a nahradit ji novou vložkou stejného typu. Můžete si vybrat...

Pět variant těsnění vodovodního šroubení

S výjimkou spojů, jejichž těsnost zajišťuje plastický či elastický element (fíbrové nebo gumové těsnění), musíme neprostupnost pro kapalinu zajistit utěsněním...

Výběr článků

Načítám