Hlavní obsah

Stavba svépomocí není pro laiky

Právo, Karolina Černá

Stavbu domu vlastními silami zvládnou jen opravdu zkušení řemeslníci. Amatéři by měli být opatrní a soudní. Proč?

Foto: Ytong

Výrobci stavebních materiálů nabízejí ucelené stavebnicové systémy. Důležité však je dodržet doporučené technologické postupy.

Článek

Problémy vznikající během výstavby i po jejím dokončení dokážou celou investici nejen pořádně podražit a časově prodloužit, ale také majitelům objektu na spoustu let zkomplikovat život.

Když se po nějaké době v hotové stavbě objeví popraskané omítky, okna a dveře dovíráme jen stěží kvůli jejich zkřížení, můžeme si být jisti pochybením při budování základů.

Špatné provedení obvodového pláště a izolací se projeví zvýšeným únikem tepla ven, tedy většími výdaji za energie, vlhkostí a plísněmi v interiéru.

Střední cesta

Je na místě zapomenout na legendy o zlatých českých ručičkách, zvláště, když je nemáme, vyhnout se melouchářům a raději zvážit kombinaci minimální svépomocné činnosti s podstatnou podporou externích odborníků a dodavatelů.

Foto: Knauf

Hlídání časového plánu, organizace výstavby, být odborníkovi k dispozici při zásazích nevyžadujících kvalifikaci - to je cesta pro laika, který se chce na stavbě podílet.

Foto: Wirtuuu

Už jenom záměr a zrod projektové dokumentace, zvážení finančních možností a výběr dodavatelského systému dají laikovi pořádně zabrat.

Důležité jsou přitom volba materiálů, kterou řeší projektová dokumentace, a dodržení správných technologických postupů.

Rozhodneme-li se stavět sami s pomocí ucelených stavebních systémů a prováděcích příruček, máme na paměti, že výrobce ručí pouze za dodaný materiál, nikoli za provádění stavby. I proto se, a nejen v tomto případě, vyplatí volba kvalitního a prověřeného stavebního dozorce.

Časté řešení

Relativně výhodnou svépomocnou variantou je odborné zhotovení hrubé stavby na klíč, vlastní práce, jež zvládne i amatér, a najímání externích specialistů na činnosti, jejichž výsledkem jsou podklady nutné ke kolaudaci a k souhlasu k užívání stavby.

Na tento dodavatelský způsob jsou připraveni prakticky všichni výrobci staviv, kteří nabízejí ucelené konstrukční stavebnice s kompatibilními doplňky prakticky od základů až po střechu.

Jejich regionální techničtí poradci poskytují servis projektantům, realizačním firmám i jednotlivcům, hledajícím certifikované a proškolené stavebníky s kvalitními referencemi.

Foto: Schneider electric

Činnosti, jejichž výsledkem je revizní zpráva, necháme na prověřených specialistech.

Širokou škálu zkušeností se stavbou svépomocí nalezneme na specializovaných portálech (např. svepomoci.cz).

Lidé stavitelům nevěří

Více než 61 % lidí pochybuje o kvalitách českých stavebních firem. Jen 3 % by svěřila stavbu na klíč odborníkům. Vyplývá to z říjnového průzkumu (2019) společnosti Wirtuuu na vzorku 1233 respondentů.

Pouze 7 % dotazovaných si myslí, že stavební firmy odvádějí kvalitní práci.

Lidé nejčastěji vnímají velké rozdíly v kvalitě a v cenách mezi stavebními společnostmi (34 %). Za drahé je považuje 14 % respondentů, 10 % z nich si navíc myslí, že ještě k tomu odvádějí nekvalitní práci.

Naprostou nedůvěru ve stavební firmy má 3,5 % lidí.

Foto: Wirtuuu

Někteří lidé stavitelům nedůvěřují, uchylují se tak ke stavbám svépomocí nebo si hlídají jednotlivé profese sami, což má často za následek prodražení stavby, nedodržení termínů a časový skluz.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám