Hlavní obsah

Mobilní dům - rychlé bydlení pro jedince, mladé rodiny i chalupáře

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O mobilní domy mají v Česku zájem nejen jedinci, bezdětné páry a mladé rodiny. Tento typ bydlení vyhledávají i lidé se zálibou v chalupaření.

Foto: Mobilní domky

Celoroční mobilní domek 4 x 10 m se i v mrazech bez problémů vytopí. Malá půda nad koupelnou, kromě možnosti občasného přespání, nabízí i úložný prostor.

Článek

K výhodám mobilního obydlí patří dostupnost a rychlost stavby i její případné demontáže (podle typu) a možnosti převozu na jiné místo. Samozřejmě - musí mít podvozek. Mobilní dům lze pořídit na hypotéku a pojistit ho.

Foto: Mobilní domky

Mobilní dům Standard má energetickou náročnost C. Vnější opláštění tvoří fasáda Weber standard, parapety a okno (dvojsklo) jsou plastové. Střešní krytina je ze šindele Bobrovky. Vytápění přímotopem.

Nemusí stát nutně na kolech, základy tvoří třeba základová deska, základové pásy, aretační vruty. Objekt instalujeme vždy na pozemek s inženýrskými sítěmi, spolupracujeme s příslušným stavebním úřadem.

Seriózní výrobci rádi poskytnou poradenství i orientaci v potřebné legislativě podle typu mobilního domu.

Sezonní bydlení

Lehčí varianty (do 4 tun) se v českých klimatických podmínkách využívají kvůli minimálnímu zateplení spíše k sezonnímu pobytu. Často pocházejí z dovozu, většinou mají hliníkové opláštění.

V různých úpravách a variantách je spatříme zejména v chatařských oblastech a v blízkosti vody.

Foto: Marvel mobilní domy

Celoroční mobilheim Willerby Lyndhurst 3+kk má 46,25 m2. Disponuje obývacím pokojem, dvěma ložnicemi, koupelnou a WC. Cena 427 000 Kč.

Foto: Ecocapsule

Originální Ecocapsule. Soběstačná mobilní buňka je dílem bratislavského studia Nice Architects. Využívá sluneční a větrnou energii i déšť. Umožňuje bydlení kdekoli z dosahu infrastruktury, kde to vlastník půdy či místní úřady dovolí.

Některé firmy nabízejí tzv. celoroční přestavbu a úpravu interiéru nových či použitých mobilheimů. Přestavba zahrnuje zateplení stěn, podlahy, vnější povrchovou úpravu (fasáda, dřevěný, plechový obklad), instalaci střechy s lehkou krytinou. Mobilní dům po usazení a úpravě okolního terénu pak vypadá jako klasická stavba.

Pozor však na původ dovezených domků! Někdy může být jejich technický stav diskutabilní a přestavba pak neprodlouží životnost ani nezlepší komfort. V důsledku nás takový nákup vyjde zbytečně draze.

Po celý rok

Existují čeští výrobci, kteří vyrábějí mobilní domy jako plnohodnotné dřevostavby určené k celoročnímu bydlení. Obvykle mají např. výšku stropu 250 cm, nabízejí variabilní uspořádání příček, atypické rozměry, různé typy a sklony střech i druhy střešních krytin, typy vytápění, klimatizaci a normalizovanou elektroinstalaci.

Většina mobilních domů se dá snadno rozšířit o další obytné moduly, které lze rozmontovat a převážet jinam.

Foto: Marvel mobilní domy

V obývacím pokoji s prostornou pohovkou je z druhé strany jídelní kout.

Foto: Marvel mobilní domy

Kuchyňské lince v mobilheimu nic nechybí, je v ní sporák i lednice s mrazákem.

Podobně jako u klasických bytů a domů také u mobilních staveb je zájem spíše o malometrážní objekty.

Nejvíce jdou na odbyt domky o velikosti bytu 2+kk, což odpovídá ploše kolem 50 m2. Počítáme-li s připojením několika modulů k sobě, může vzniknout i luxusní obydlí o velikosti 120 m2!

Vytápění a ohřev vody

Standardní varianta může být vybavena rozvodem elektřiny, osazena zásuvkami, vypínači a osvětlovacími tělesy, je k ní přiložena výchozí revizní zpráva.

Foto: Marvel mobilní domy

Menší ložnice mobilheimu Willerby Lyndhurst je útulná, nechybějí úložné prostory.

Součástí rozvodů jsou rozvody pro TV, satelit, telefon či PC. Nechybějí ani rozvody teplé a studené vody a rozvody odpadů. Všechny sítě jsou vyvedeny pod podlahou a připraveny k napojení na pevné nebo pohyblivé přípojky.

Dům nejčastěji vytápějí přímotopné panely, sofistikovanější varianty nabízejí i vytápění ústřední s elektrokotlem, topné podlahové fólie, krbová kamna s teplovodním výměníkem. K ohřevu vody slouží bojler či průtokový ohřívač, využít lze solární systém a tepelné čerpadlo.

Podlahy bývají izolované polystyrenem, v oknech najdeme izolační dvojskla. Standardem jsou WC, sprchový kout nebo koupelna, pračka, lednice, řada domů je klimatizovaná, nechybí okapový systém.

Foto: Pin-Up Houses

Venkovní světlo a vyklápěcí venkovní stolek umožní strávit romantické chvíle pod širou oblohou kdekoliv ve volné krajině. Na snímku autor Magenty Joshua Woodsman.

Foto: Pin-Up Houses

S Magenta Tiny Housem můžete vyrazit, kamkoliv si přejete a kam vám to dostatečně sjízdná vozovka dovolí.

Foto: Pin-Up Houses

Pohled do interiéru: kuchyňka má nádrž na vodu, plynový vařič a zásuvky. Nechybějí rozkládací pohovka a stolek se židlemi, drobnosti jsou v elastických sítích na stropě a na stěnách.

Pojízdný Tiny House
Prototyp Magenta Tiny House je součástí výzkumu, který chce ověřit možnosti sériové výroby mini domů.
Je dílem společnosti Pin-Up Houses a Joshuy Woodsmana. Pod tímto jménem je s projektem spojen český architekt a hudebník Vojtěch Valda. Mobilní domek vznikl jako manifest nezávislého bydlení i apel proti nesmyslně vysokým hypotékám a úvěrům. Zcela zaizolovaná dřevostavba stojí na plochém přívěsu. Uvnitř je rozkládací pohovka, kamna na tuhá paliva, chemický záchod, dva stolky a kuchyňka. Úložný prostor řeší zásuvky pod pohovkou a elastické sítě na stěnách a stropu. Dům může být kabelem napojen na elektrickou síť skrze klasickou karavanovou přípojku. Má čtyři interiérová světla a jedno exteriérové, nechybějí tři zásuvky.
Technické údaje:
Venkovní rozměry: 3410 x 1870 mm
Výška domu i s přívěsem: 3300 mm
Doba stavby: 3 měsíce
Hlavní konstrukční materiál: voděvzdorná překližka, dřevěná nosná konstrukce, polystyrenová izolace
Realizace: truhlář Ladislav Černý
Design: Joshua Woodsman

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Víte, že...

Mobilní domy jsou nejrozšířenější v USA, Kanadě, Anglii, Austrálii a na Novém Zélandu? Zájem o ně stoupá v Japonsku a také v Evropě, především na jihu.

V zahraničí obvykle najdeme mobilní domy na pobřeží nebo v lokalitách pro ně určených, např. v USA Holiday Home Parky.

Co určuje cenu 

Typ mobilního domu, velikost, stupeň vybavení interiéru, způsob vytápění atd.

Montáž a usazení na pozemek, prohlídka místa a veškeré poradenství, DPH.

V ceně často není zahrnutý způsob přepravy, použití těžké techniky (jeřáb, off-road), základy, přípojky IS a jejich napojení k domku, materiál související s usazením a podložením domku.

Počítáme s investicí v řádech stovek tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám