Hlavní obsah

Se zdražením zemního plynu vzrostl zájem o propan, biomasu a bioplyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současnosti neustále skloňované zvyšující se ceny zemního plynu a nejistota jeho dodávek jsou důvodem, proč lidé hledají, čím jej nahradit. Zajímavou možností může být pro některé domácnosti propan. Lze s ním topit, lze jej používat na vaření a navíc, domácnost s vlastním zásobníkem je v podstatě nezávislá.

Foto: Primagas

Zásobník na propan se pořizuje tak velký, aby měla domácnost dostatek plynu na celý rok.

Článek

Přechod od zemního plynu k propanu se jeví z jistého hlediska jako nejsnazší a nejpřirozenější. Používají se obvykle stejné kotle i spotřebiče, které je pouze třeba tzv. přetryskovat na jiný typ plynu.

Je ovšem třeba vědět, že používání propanu jako zdroje tepla je trochu specifické. Předně je třeba počítat s tím, že domácnost musí mít prostor na instalaci zásobníku. Ten je vhodné volit tak velký, aby do něj bylo možné nakoupit plyn na celý rok.

„Pro běžný rodinný dům je vhodný zásobník na 4850 litrů, respektive 2,1 tuny propanu. To odpovídá 27 megawatthodinám energie, což by mělo pokrýt roční nároky na vytápění a ohřev vody běžné domácnosti,“ vypočítává ředitel společnosti Primagas Jiří Karlík a dodává, že lze mít samozřejmě i menší zásobník, například o objemu 2700 litrů, do nějž se vejde 1,2 tuny propanu s energetickou kapacitou 15,5 MWh.

Menší zásobníky jsou velice často využívány v kombinaci s přitápěním dřevem a podobně.

Anketa

Uvažujete o přechodu na propan?
Ano, velice vážně tuto možnost zvažujeme.
37 %
Bylo by to báječné, ale u nás to není možné.
10,1 %
Změnu plánujeme, ale na propan přejít nechceme.
7,5 %
Neplánujeme žádné změny.
45,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 227 čtenářů.

Dodavatelé jsou schopni doplnit zásobník až ze vzdálenosti 60 metrů. Hůře dostupné objekty může obsloužit malá autocisterna s pohonem všech kol. Závoz plynu je obecně vhodné objednávat v létě, kdy jsou ceny propanu, stejně jako u tuhých paliv, obvykle nižší.

Lze přitom platit jednorázově za celé dodané množství plynu, ale existuje i možnost klasických zálohových plateb a ročního vyúčtování.

Plynový zásobník si zákazník nemusí kupovat. Zůstává majetkem dodavatele LPG, jenž pak zajišťuje veškerou údržbu a revize.

Přechod od plynu k tepelnému čerpadlu nemusí být vždy snadný. Při výběru buďte velmi pečliví

Bydlení

„Odběratel plynu má zásobník v pronájmu, cena je však ve srovnání s distribučními poplatky u elektřiny nebo zemního plynu zanedbatelná,“ říká Karlík a dodává:

„K instalaci zásobníků na propan není potřeba stavební povolení. Přípravu technických podkladů a dokumentace potřebných pro územní souhlas i samotnou instalaci zásobníku a jeho napojení na topný systém zpravidla zajišťuje a koordinuje dodavatel LPG prostřednictvím projektantů a instalačních společností. Současně zákazníkovi poskytuje veškeré konzultace a poradenství, včetně výběru vhodné velikosti zásobníku.“

Náklady na samotnou instalaci a vše s tím spojené vyjdou za běžných podmínek zhruba na 100 tisíc korun. Vlastní instalace na místě pak zabere zhruba tři dny.

Zajímavá je rovněž možnost využití biomasy

Propan ovšem není jediným druhem plynu, jímž lze - v některých případech - zemní plyn nahradit. V posledních měsících stoupá rovněž počet firem získávajících energii z bioplynu a biomasy.

Kde se topí uhlím, tam teplo nezdražují

Ekonomika

„Pozorujeme růst zájmu firem o výrobu elektrické energie z bioplynu a biomasy. Bioplynky se rozšiřují již relativně dlouho, ale současná situace tento zdroj elektrické energie staví pro firmy do zcela jiného světla. Navíc se, podobně jako u fotovoltaických elektráren, jedná o environmentálně příznivé řešení, které hraje do karet současnému trendu udržitelnosti,“ říká Jiří Vágner, předseda představenstva SSI Energy, která se zaměřuje na projekci, výstavbu a provoz energetických zařízení.

Foto: SSI Energy

Ilustrační foto: Bioplynky jsou stále rozšířenější

Využívání biomasy lze považovat za obnovitelné a environmentálně příznivé, vždy ovšem velmi záleží na konkrétních případech a realizaci.

K dispozici je více druhů biomasy. Buď to může být nějaký druh odpadu vznikajícího během zemědělské či průmyslové produkce, anebo lze biomasu získávat i účelovým pěstováním.

Zbavit se plynového kotle? Pečlivě to zvažte

Tipy a trendy

Proces výroby energie probíhá zpravidla spalováním biomasy v tepelné elektrárně. Řešením je také anaerobní fermentace za přesně řízených podmínek, kdy působením mikroorganismů dochází k přeměně organické hmoty na bioplyn, jenž je následně využit pro pohon motorového agregátu a výrobu elektřiny a tepla.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kotle, Tepelná čerpadla, Krbová kamna

Může se vám hodit na Firmy.cz: Alternativní a ekologické tepelné zdroje

Reklama

Výběr článků

Načítám