Hlavní obsah

Renovaci staré skříně můžete provést rychle i levně

Novinky, www.ceskykutil.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte starou skříň, vnitřním uspořádáním vám vyhovuje, ale navenek je to chudá příbuzná ostatního zařízení pokoje? Nebo je v dětském pokoji tím nejsmutnějším kouskem nábytku? Jednoduchou renovaci zvládnete za jedno odpoledne, stačí si jen nachystat vše potřebné.

Článek

Základem je přesné měření. Dřevěný rám, který bude tvořit přední stěnu „nové“ skříně, musí být dobře srovnaný do pravých úhlů, jinak by se dveře nedovíraly. Desky na dveře a hranolky na rám si necháme nařezat přímo ve dřevoprodejně nebo hobby marketu, doma nám stačí jen akuvrtačka s nástavci a bity.

Protože dveře skříní jsou hodně namáhány a v dětském pokoji se nedočkají zrovna „něžného“ zacházení, místo nažehlovací pásky je lepší zvolit narážecí hrany, jsou odolnější. Narážecí hrany na dveře si nepřipevníme sami, dveře si necháme ohranit třeba u výrobců kuchyní nebo vestavěných skříní, jsou sice dražší než nažehlovací hrany, ale tato investice se určitě vyplatí. 

Postup
1. Šatní skříň v podkroví, kdysi poskládaná z toho, co dům dal, přestala po přestavbě podkroví na dětský pokoj vyhovovat. Po přičlenění chodbičky k pokoji byla nutná výměna dveří tak, aby byly shodné velikosti a barvou korespondovaly s ostatním zařízením pokoje. Kvůli úspoře místa byly zvoleny dveře posuvné.
2. Z původních skříní je nejprve nutné odstranit dveře. Dáváme pozor, abychom boky skříní při odstraňování dveří a pantů nepoškodili a jejich hrany nerozštípli. Než začneme pracovat na dveřích, doplníme si otvory pro podpěrky na police a zjistíme rozměr a počet potřebných polic na doplnění.
3. Do hranolků o profilu 7 x 4 cm vyfrézujeme drážky pro vložení dvou vodících lišt. Nemáme-li k dispozici frézu, poslouží nám pila s možností nastavení hloubky řezu a bočním pravítkem. Je-li list pily úzký, provedeme více řezů vedle sebe.
4. Po vyfrézování hranolky namoříme do vhodného odstínu. Po zaschnutí barvy do drážek vklepneme plastové vodící lišty. Celý velký rám sešroubujeme kvůli snadné manipulaci v každém rohu vždy dvěma dlouhými vruty do dřeva až na místě.
5. Pro velké skříně a pro úsporu prostoru jsou vhodné dveře posuvné. Ty však potřebují pevný rám, aby mohly být podvěšeny nebo pojíždět v drážkách. Rám bude předsazen těsně před starší skříň.
6. Oba rámy pro posuvné dveře je nutné spojit i vzájemně. Pro přesné sešroubování si je nejprve pevně stáhneme truhlářskými svěrkami. Poté je vruty se zápustnou hlavou na několika místech pevně spojíme.
7. Stejně tak je nutné teď už jeden velký spojený rám připevnit k podlaze. Přesně mezi vodícími lištami si předvrtáme otvor pro vruty.  Můžeme vrtat přímo do podlahy, protože je dřevěná. Není tedy nutno používat hmoždinky. Hlavy vrutů zapustíme, aby o ně dveře nedřely.
8. Nejdůležitější na celých dveřích jsou pojezdová kolečka. Ta přesně dle technického požadavku výrobce vyvrtáme  a zapustíme do spodní hrany dveří. Kolečka jsou excentrická a je tedy možné je pootáčením do stran výškově doladit.
9. Při vrtání dbáme především na kolmost a vhodnou hloubku. Tu si raději nastavíme na stojanové vrtačce, abychom neprošli materiálem skrz. Vrchní vodící díl udržuje dveře v horní drážce. Zamáčknutí vodícího čípku na pružince snadno umožní dveře vyndat nebo naopak nasadit.
10. Pro širší a tedy i těžší dveře použijeme vodící kolečka tři. Každé pojezdové kování je určeno  pouze do určitého zatížení. Pojezdový mechanismus tedy kupujeme až tehdy, kdy známe váhu budoucích dveří. Jen tak nám mechanismus dlouho a bez problémů vydrží.
11. Připravené dveře nasazujeme nejprve do zadní drážky. Tam patří dvoje ze tří. Třetí dveře pojíždějí v přední drážce po celé šířce  rámu. Šířka dveří musí být taková, aby se při zavření vždy asi o dva cm překrývaly.
12. Nakonec hotové dveře dokončíme v dosedacích plochách na stranách samolepícím kartáčkem. Ten zabraňuje narážení dveří a ztišuje jejich provoz. Zároveň však zabraňuje vnikání prachu do skříně. Použít jej můžeme i na přední předsazené dveře.
13. Skříň je hotová, zbývá připevnit úchyty. Přesně si nejprve jejich výšku a vzdálenost od kraje vyznačíme uhelníkem. Teprve potom předvrtáme vrtákem o něco málo větším než je přiložen u úchytu.
14. Přední předsazené dveře opatříme vždy dvěma úchyty. Na šest dveří jich tedy budeme potřebovat osm. Úchyt musí být tak daleko od kraje, aby bylo možné jej pohodlně uchopit.
15. Renovace skříně je hotová za chvilku a promění vám celkový vzhled pokoje.

Tip:

Skříň je hotová, pokračovat se bude malbou a novou podlahou a protože detail doladí celek, můžete z odřezků nebo proužků lamina stejného desénu ještě vyrobit jednoduchou poličku na stěnu nebo na stůl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám