Hlavní obsah

Psí plemena, která trápí časté zdravotní potíže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se řadí mezi velké milovníky zvířat, přičemž největší oblibě se u nich těší psi. Podobně jako jejich páníčky i psí mazlíčky však trápí řada nemocí. Projděme si, která plemena mívají nejvíce zdravotních problémů.

Foto: Profimedia.cz

Anglický buldok

Článek

Ačkoli zákaz chovu určitých psích plemen máme většinou spojený s tzv. bojovými plemeny, začíná se tato restrikce ve světě uplatňovat i kvůli zdraví samotných psů. A rozhodně v tomto případě nejde výhradně jen o velká a „nebezpečná“ plemena.

Například v Norsku před nedávnem oznámili zákaz chovu anglických buldoků a plemene Kavalír King Charles španěl, a to z důvodu obav o jejich „chatrné“ zdraví.

I psi mohou mít zažívací problémy. Víte, jak je v takové době krmit?

Jak na to

Podle rozsudku okresního soudu v Oslu porušuje selektivní chov těchto psů zákony o dobrých životních podmínkách zvířat, jelikož ani jedno toto plemeno nelze považovat za zdravé.

U anglických buldoků se objevují problémy spojené s jejich krátkým čenichem a tvarem lebky, nejčastěji jde o respirační potíže. Vedle toho jsou u nich i poměrně běžné problémy s očima a kožními infekcemi.

Kavalír King Charles španěl bývá náchylný k srdečním onemocněním, očním či kloubním problémům.

Rozhodně ale nejde o jediná plemena, u jejichž pořízení musí páníček se zdravotními potížemi rozhodně počítat.

Německý ovčák

Podle organizace MAGSR (Mid-Atlantic German Shepherd Rescue) jsou tito psi náchylní k tzv. degenerativní myelopatii – autoimunitnímu progresivnímu neurologickému onemocnění, které postihuje míchu. „Objevuje se s velkou četností právě u německého ovčáka. Dědičný faktor je tak velmi pravděpodobný, ale zatím neprokázaný,“ cituje z jejich zprávy server Independent.

Bílé ovčáky chovala na svých zámcích už šlechta

Jak na to

Peta – nezisková organizace bojující za práva zvířat – rovněž upozorňuje na náchylnost k vývojovým poruchám kyčlí a kloubů. Tito psi také mívají sklony k ekzémům, poruchám krve, epilepsii nebo nadýmání.

Šarpej

U šarpejů se jako největší potíž „nabízí“ problém s volnou a zmuchlanou kůží. To ale rozhodně není to jediné, kde se mohou vyskytnout potíže. Rovněž je podle chovatelů často trápí šedý zákal, dysplazie kyčle, ale také problémy se štítnou žlázou nebo oční problémy.

Zlatý retrívr

Podle společnosti Golden Retriever Society se i u nás oblíbeným retrívrům nevyhýbá hned několik nepříjemných potíží a nemocí. Výjimkou nejsou oční či ušní infekce, nadýmání, epilepsie, nebo dokonce rakovina.

U tohoto plemene se může častěji než u jiných objevit i tzv. von Willebrandova choroba – vrozené onemocnění srážlivosti krve (trápí častěji třeba i německé ovčáky, pudly nebo dobrmany).

Pes je přítelem na celý život, ne rozptýlením při karanténě

Jak na to

Boxer

Rovněž boxeři se dají podle Pety řadit na seznam „nezdravých“ psích plemen, a to především kvůli častější kardiomyopatii, epilepsii nebo nádorům v oblasti srdečních chlopní.

Jezevčík

I tolik oblíbení jezevčíci mají své specifické potíže. V důsledku jejich velikosti je častěji trápí páteřní a neurologické problémy. Náchylnější jsou rovněž k obezitě nebo problémům s očima.

Bernský salašnický pes

Tento pes je díky své velikosti i zabarvení rovněž oblíbeným plemenem. Bohužel v jeho případě vedly dlouhé roky šlechtění k výraznějšímu riziku vzniku rakoviny. Dožívá se v průměru jen devíti let.

Podle odborníků má rovněž větší sklony k meningitidě, problémům s kyčlemi nebo sítnicí.

Pes jako lék a podpora

Styl

Mops

U těchto malých psíků mají problémy spojitost především s jejich plochými čenichy – omezují přívod vzduchu a často tak bývají zdrojem dýchacích potíží. Jejich vypouklé oči pak bývají náchylnější k infekcím.

Labradorský retrívr

U labradorů se častěji může vyskytnout šedý zákal, problémy s kyčlemi nebo nadýmáním. Toto plemeno je také náchylnější ke kolapsu způsobenému nadměrnou zátěží psa.

Mezi nejvíce přešlechtěná psí plemena, trpící častými zdravotními potížemi, pak patří také třeba jorkširský teriér, bígl, pudl nebo shi-tzu.

Reklama

Výběr článků

Načítám