Hlavní obsah

Podkroví nabízí atraktivní prostor, zkuste ho vkusně využít

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obytný dům má často skryté rezervy. Třeba podkroví, jež lze využít na bydlení pro mladší generaci. Prostor přímo pod střechou nabízí krásné výhledy, možnost vytvořit dispozice podle svého a dokonalé soukromí.

Foto: Velux

Komfortní bydlení v podkroví se odvíjí od velikosti, typu a sklonu střechy.

Článek

Zda je půda vhodná k rekonstrukci, či nikoliv, ovlivní mnoho věcí. Typ a tvar střechy, její sklon (čím větší, tím lépe), výška hřebene, přístup na samotnou půdu, ale i možnost rozvodu elektřiny, vody, odpadů, způsob osvětlení.

Důležité jsou i vlastnické vztahy či různá omezení stavebního nebo památkového úřadu.

Stav střechy

Předělat prostor se zaprášenou půdou na komfortní bydlení není snadné a ne vždy to jde. Ideální jsou domy se střechou sedlovou či mansardovou. Ale i tak nemusí prostor kvůli nevhodnému zešikmení správně „fungovat“.

U atypických střech (valbové nebo pultové) je dobré pozvat statika, architekta a projektanta a zjistit stav věci. Odborníci posoudí možnosti rekonstrukce, zhodnotí, zda se vůbec vyplatí prostor rekonstruovat, zda splňuje stavební a dispoziční požadavky na bydlení.

Foto: Velux

Půdní vestavba je atypický prostor, kde si jednotlivé dispozice určujeme sami.

Foto: JAP Future

Dveřní křídlo Idealine má rozmanitá uspořádání svislých a vodorovných hliníkových profilů, které pohledově rozčlení skleněnou výplň dveří. Vhodné jsou do podkroví na oddělení koupelny či šatny od ložnice.

Obecně platí, že zásadní je výška hřebene, protože je důležité dodržet tzv. minimální světlou výšku obytného prostoru. V podkroví rodinného domu to je 2,3 m, a to nad polovinou podlahové plochy.

Pamatujte přitom, že nás čeká zateplení střechy i podhledu, příprava nové podlahy. A tyto zásahy světlou výšku v prostoru výrazně sníží.

Stará střecha určitě špatně izoluje a počítejme s jejím nákladným zateplením. Tepelně izolačních materiálů je na trhu mnoho. Praktická a mezi stavebníky i oblíbená je foukaná tepelná izolace (obvykle celulóza). Rychle a snadno se aplikuje, nepotřebuje skladovat, vyplní i kritická místa, dostane se hravě do špatně přístupné konstrukce. Je odolná proti požáru, plísním a účinně zabraňuje tepelným ztrátám.

Světlo v podkroví

V podkroví nejčastěji uplatníme střešní okna. Jejich počet a velikost volíme dle dispozice, orientace na světové strany a velikosti místnosti. Platí, že jejich celková plocha by měla odpovídat zhruba 17 % užitné plochy místnosti.

Důležitý je volný přístup k oknům a také výhled, protože každý z nás potřebuje kontakt s okolím. Z okna máme určitě vidět, když stojíme, ale i sedíme.

Foto: Primalex

Dostatek denního světla je základem spokojeného bydlení v podkroví. Stěny vymalujte světlým odstínem, ať prostor nepohlcuje světlo.

Foto: Vekra

Střešní okna prosvětlí i jinak temné chodby. Ovládat je lze na dálku, automaticky. Nezapomeňte na vhodné zastínění.

V podkroví, pokud to jde, zajistíme kromě střešních oken i okna svislá (vikýř, vybudovaná terasa s prosklením). Oceníme to zejména v zimě, když napadne sníh. Střešní okna totiž zůstanou pod sněhovou nadílkou temná a ve dne máme v místnosti tmu.

Na trhu je oblíbené střešní okno, které nahradí malý balkon. Má dva pohyblivé díly, které se vyklápějí. Spodní díl se vyklopí do svislé pozice a tvoří tak zábradlí.

Krovy

Statik posoudí, v jakém stavu je krov: zda je únosný, nepotřebuje vyztužit, opravit apod. Některé krovy jsou napadené škůdci, houbami, potřebují vyměnit nebo např. vyztužit ocelovými pláty. Odborný posudek hodně ovlivní následné práce a postup při rekonstrukci místa pod střechou.

Prostor mezi krokvemi je rovněž nutné zateplit. Základem je suchá stavba, protože tak zamezíme přítomnosti zbytečné vlhkosti. K izolaci se používají pásy ze skelné vaty a sádrokartonové desky. Ty se připevní na nosnou konstrukci, zatmelí a vyztuží páskami.

Foto: Rigips

Základem rekonstrukce v podkroví je suchá výstavba pomocí sádrokartonu. Nezatěžuje staticky, pracuje se s ním rychle. Tvoří podhledy i příčky.

Foto: Velux

Dostatečná výška hřebene střechy umožňuje vytvořit i další mezonetové patro.

Prostor mezi jednotlivými trámy se utěsní izolační vatou, která se přikryje parotěsnou fólií, aby se zabránilo průniku vlhkosti. Jednotlivé pásy fólie se neprodyšně slepí dohromady.

Podlaha

Suchý proces volte i při stavbě podlahy. Nerovnosti se nejdříve vyrovnají suchým podsypem, na něj poté přijde vrstva tepelné a zvukové izolace. Pak se pokračuje tzv. roznášecí vrstvou. Tu vytvoříme použitím sádrokartonových, dřevotřískových či betonových desek.

Podlahu oddělíme od stěn a příček dilatační mezerou a na takto připravenou podlahu už lze položit dlažbu, parkety, PVC krytinu či koberec.

Může se vám hodit na Seznamu:

Tipy na vestavbu podkroví

Sádrokartonové příčky se dají libovolně používat a modelovat. Díky nim vytvoříte atypické dispozice. Nezatíží podlahu, pracuje se s nimi rychle.

Závěsný podhled s tepelnou izolací z minerálních vláken zateplí strop a vylepší akustiku prostoru.

Z části šikmého prostoru lze vytvořit terasu. Nabídne čerstvé ovzduší i denní světlo se svislými plochami.

Zásadní je komfortní přístup do podkroví. Strmé schody nejsou vhodné: hůře se stěhuje nábytek, je to nebezpečné pro starší osoby i děti.

Podkroví můžeme prosvětlit okny v průčelí. Oblíbené jsou i světlovody, které dovedou denní světlo i na chodbu, do koupelny.

Při montáži střešních oken je nutné věnovat velkou pozornost napojení střešního pláště na konstrukci okna. Prosakující vlhkost by mohla okno po čase zdeformovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám