Hlavní obsah

Před zimní sezonou zkontrolujte okapy

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okapy určitě pořizujeme na dlouhou dobu. Před koupí se tedy zamyslíme nad vlastnostmi materiálu, životností, náročností na údržbu. Rozhodování ovlivní samozřejmě i cena, náročnost instalace. Některé okapy jsou ukotvené napevno, jiné lze snadno demontovat a na zimu uklidit, aby je led a sníh nepoškodily.

Foto: Hornbach

Lapač listí Marley 150-180 mm, materiál plast. Vhodný na všechny typy okapů. Cena 476 Kč.

Článek

Okapy patří na všechny stavby, protože spolehlivě odvádějí veškerou srážkovou vodu ze střechy. Mohou být zakoupeny jako solitéry, ale i jako ucelený okapní systém, kde všechny součásti do sebe přesně zapadají, snadno se sestavují i demontují.

Na horách, kde jsou běžné přívaly sněhu, se vyplatí okapy před zimou sundat a uskladnit. Nebo do nich instalovat topný kabel, který okap efektivně vyhřívá, a netvoří se led. Cena produktů se pohybuje cca od 1200 Kč podle typu provedení.

Materiál podle střechy

Běžnými materiály jsou pozinkovaná ocel, měď, titanzinek, hliník, plast a různé úpravy oceli (poplastovaná).

Nejlevnější je pozinkovaná ocel, která se prodává i jako lakovaný (barvený) pozink. Takto upravený materiál vydrží mnohem déle, lépe se majitelům udržuje v původní kvalitě.

Lehké střešní krytiny? Vsaďte na plech či asfalt

Tipy a trendy

Často také vidíme na domech titanzinek, který má dlouhou životnost a časem získává patinu. Stejně jako měď, která ovšem patří k nejdražším materiálům.

Na trhu jsou i plastové okapy a poplastovaná ocel. Jsou oblíbené hlavně díky velmi snadné údržbě. Zkrátka cena-výkon a možnost barevného sladění s barvou střechy, fasády jsou určitě bonusem při rozhodování.

Pečovat a kontrolovat

Na podzim padá ze stromu mnoho listí, větvičky, nečistoty a okapy se zanášejí. Proto je pravidelně kontrolujeme a čistíme. Zanesené okapy totiž neudrží přívaly deště, tající led a sníh, voda přetéká, což ohrožuje stavbu.

I nepravá falcovaná krytina vyžaduje odbornost. Alespoň tu vyčtenou z návodu

Nemoci nemovitostí

Určitě nezapomeneme prohlédnout těsnost všech spojů, podíváme se, zda jsou žlaby a svody rovné, zda má tekoucí voda správný spád (vyzkoušíme v praxi). Prostě vezmeme kyblík s vodou a vyzkoušíme průchodnost vody, odhalíme tím i případné netěsnosti materiálu.

Jestliže je okap zanesen, odmontujeme a propláchneme horní kolena, hutně usazené nečistoty zkusíme vytlačit mechanicky. K čištění lze použít i tzv. čistič okapů, což je teleskopická tyč, která má na jednom konci škrabku a na druhém kartáč.

Tip!
Dobrým tipem, který nám ušetří čas a starosti s čištěním, jsou instalace tzv. lapačů listí. Ty zachytí vše a nedovolí bio nečistotám usadit se v okapu.

Materiály

Na trhu se objevují okapové systémy z mnoha druhů materiálu. Ať už jde o plastové, které jsou dlouhodobě na ústupu, měděné, titanzinkové, hliníkové, až k pozinkovaným s povrchovou úpravou.

Záleží na investorovi, ke které krytině okap vybírá a co od něj očekává.

Anketa

Jak často čistíte okapy?
Jednou ročně
13,1 %
Dvakrát ročně
7,5 %
Podle toho, jak je potřeba
61,9 %
Jak nám to vyjde
11,3 %
Nemáme žádné okapy, které bychom čistili
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 160 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Vytvarujte si zahradu podle svých představ

Není vaše zahrada v dokonalé rovině? Má naopak ostřejší spád? Je namístě zvážit zajištění svahu různými zídkami. Jakých a z jakého materiálu, to závisí na...

Z čeho stavět na zahradě

Brodíte se na zahradě po každé větší průtrži mračen v blátě? Možná by to vyřešilo ohraničení záhonů, chodníčky a zpevněné plochy na kritických místech....

Výběr článků

Načítám