Hlavní obsah

Je nejvyšší čas pro založení trávníku

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte po zahradě s krásnou souvislou zelenou plochou? Máte dvě možnosti: buď si položíte už hotový travní koberec, nebo si trávník vysejete sami. Druhá varianta je levnější. Vyžaduje ale dost práce.

Foto: Hecht

Bez pravidelné zálivky se trávník neobejde.

Článek

Příprava půdy

Nejdříve zbavte půdu všeho plevele. Při tomto úkolu vám pomůže totální herbicid. Jakmile plevel odumře, je nutné ho shrabat a celou plochu porýt, a to minimálně na hloubku rýče.

Dostatečný záběr rýče otevře spodní vrstvy půdy a půda si díky tomu udrží vlhkost.

Foto: Hornbach

Ruční zahradní válec for_q FQ-RW 57 k vyrovnávání terénních nerovností a válcování zahradních ploch. Pro zvýšení zátěže lze válec naplnit vodou nebo pískem přes praktický boční otvor. Cena 1339 Kč.

V závislosti na druhu půdy můžete zapracovat i přípravky na její zkvalitnění. Plochu poté uhrabejte a aspoň pár dnů nechte odpočívat, aby si půda tzv. sedla a nepropadala se.

Před výsevem můžete půdu ještě trochu vyrovnat a zpevnit, nejlépe zahradním válcem.

Kolik osiva a jaké?

Než vyberete konkrétní značku osiva, zamyslete se nad tím, k jakému účelu bude trávník sloužit a v jakých podmínkách poroste.

Jiný typ osiva je vhodný pro trávník zatěžovaný např. hrou dětí (tady je dobrá směs určená pro hřiště), jiné osivo se hodí pro reprezentativní trávník. Důležité je i to, kolik vlhkosti a světla se trávníku dostane.

Foto: Hornbach

Aby nová tráva dobře rostla, potřebuje dobře připravenou půdu, živiny, vodu a slunce.

Vyřešte i další důležitou věc: množství osiva. Pro dosažení hustého a odolného trávníku rovnoměrně vysejte 20 až 25 g směsi/m². S vytvořením ucelené travnaté plochy pomůže sypací vozík.

Osivo si rozložte ve dvou etapách a rozsévejte ho vozíkem do kříže. Máte hotovo? Ještě semena zatlačte do země, s tím vám pomůže zahradní válec.

Čím ohraničit záhon, cestu, trávník

Jak na to

Následná péče

Osetou plochu během první čtyř týdnů udržujte neustále vlhkou. Pokud neprší a je teplé jaro, trávník zalévejte i třikrát denně. Nejlepší čas je v ranních nebo večerních hodinách, přímé slunce ve spojení s kapičkami vody může trávník spálit.

Pozor ale, příliš prudký proud vody by semena vyplavil! Když už se vytvoří hustý koberec, trávník je soběstačný. Čas na první sekání nastane asi po osmi týdnech.

Foto: Hornbach

Univerzální sypací vozík poslouží nejen na rozsypávání různých druhů semen, ale i solí a hnojiv důležitých pro rostliny. Cena 629 Kč.

Foto: Hecht

Se sekáním nové trávy můžete začít, až doroste do výšky 8 až 10 cm. Ale pozor! Sekejte na výšku 5 cm, kratší sestřih by mohl fatálně porušit travní kořeny!

Anketa

Jaký podíl má trávník na vaší zahradě?
Zabírá jí většinu.
67,9 %
Zabírá jí zhruba polovinu.
21,1 %
Zabírá jen menší část.
5,9 %
Travnatých ploch máme na zahradě jen zanedbatelné množství.
1,8 %
Nemáme zahradu.
3,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 833 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Kdy má trávník hustý porost

Pravidelně sekat, zavlažovat, ničit plevel, hnojit. Zahrádkáři mají s trávníkem řeholi, která skončí až na podzim. Odměnou za péči je ale zelený koberec,...

Zachraňte trávník dešťovkou

Horké léto je zkouškou pro zahradu. Čím více sálá slunce, tím více vláhy potřebuje. Zavlažovat vodou z kohoutku se prodraží, proto hledejme alternativní...

Výběr článků

Načítám