Hlavní obsah

Komín kontrolujte aspoň jednou za rok, vyplatí se to

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komín bychom měli nechat odborně vyčistit a zkontrolovat minimálně jednou ročně. Případné požáry a ohrožení majetku, ale také života lidí za podcenění kontroly nestojí.

Foto: Bramac

Kontrolu a čištění komínů necháváme provést pravidelně, revizi poté většinou jen v určitých případech na doporučení kominíka.

Článek

Vypukne-li požár kvůli špatně udržované spalinové cestě, pojišťovny navzdory uhrazenému pojištění mohou odmítnout vyplatit škodu.

Zároveň můžeme nést zodpovědnost i za škodu na majetku třetí osoby. Odborníka, který může provádět kontrolu, čištění, případně revize spalinových cest, proto rozhodně pečlivě vybereme.

Foto: Satjam

Škody způsobené požárem kvůli špatně udržované spalinové cestě nemusí chtít pojišťovna vyplatit.

Kde hledat specialisty

Odborníka na kontrolu a čištění spalinových cest včetně revizních techniků nalezneme v seznamu Společenstva kominíků ČR, který je průběžně aktualizován pro jednotlivé kraje (www.skcr.cz/pro-verejnost/seznam-reviznich-techniku).

V seznamu jsou uvedeni pouze členové SKČR, držitelé živnostenského oprávnění v oboru kominictví a profesní kvalifikace revizní technik spalinových cest, kteří mohou provádět revize spalinových cest podle § 45 zákona č.133/1985 Sb. o požární ochraně.

Jsou tu ale i další varianty, jak si můžeme specialistu ověřit, a to na internetových stránkách ministerstva průmyslu a obchodu www.rzp.cz. Databázi všech revizních techniků spalinových cest spravuje Ministerstvo vnitra ČR (https://aplikace. hzscr.cz/revizni-technik-spalinovychcest/).

Foto: Schiedel

Komín Absolut tvoří komínový plášť ze sendvičové tvárnice s integrovanou izolací a tenkostěnná keramická profilovaná vnitřní vložka. Je vhodný pro připojení k zařízením na pevná paliva, plyn a olej.

Kontrola a čištění komínů se provádějí pravidelně, zatímco revize pouze v určitých případech, např. před uvedením nové spalinové cesty do provozu, po každé stavební úpravě komínu, při změně druhu paliva připojeného spotřebiče paliv, po komínovém požáru nebo při vzniku trhlin u používané spalinové cesty.

Záleží, čím topíte a v čem

Typ používaného paliva a připojeného spotřebiče rozhodují o tom, jak často musíme nechat spalinové cesty zkontrolovat a vyčistit. Kontrola aspoň jednou ročně platí pro všechny typy spalinových cest.

Kontroly a čištění se tak netýkají jen těch, kteří topí výhradně pomocí elektřiny, solární nebo termální energie a obejdou se naprosto bez spalin.

Nejpodceňovanější z hlediska kontrol a čištění bývají spotřebiče na pevná paliva, přitom právě pro ně platí přísnější pravidla. Pokud jde o zařízení na pevná paliva s výkonem do 50 kW včetně, čištění spalinových cest se doporučuje provádět dvakrát ročně při sezonním provozu a třikrát za rok při celoročním. Kontrolu stačí provést jednou ročně. U těchto zařízení s výkonem nad 50 kW se čištění i kontrola provádějí dvakrát ročně.

Foto: Schiedel

Třívrstvý komínový systém s tenkostěnnou izostatickou keramickou vnitřní vložkou, tepelnou izolací a vnějším nerezovým pláštěm je použitelný pro odvod spalin od běžných spotřebičů na všechny druhy paliv.

Nepoužívané komíny se kontrolovat nemusí. Mají být však jasně označeny za nefunkční a musí být chráněny před deštěm.

Pozor na podvodníky

Se začátkem topné sezony přibývá podvodníků, kteří se vydávají za kontrolory kotlů, výjimkou nejsou ani falešní kominíci, kteří vylákají od důvěřivců peníze pod slibem vyčištění komína.

Práci většinou neodvedou kvalitně, navíc předají falešné potvrzení. Mohou tak způsobit postiženým nemalé finanční újmy. Podvodníci ve většině případů využijí možnosti vniknout do bytu či domu k následné krádeži.

Podobné praktiky zlodějů jsou zcela běžnou praxí. Existuje však několik opatření, která lidi chrání. To hlavní, co by si lidé měli pamatovat, je určitě nepouštět do domu nikoho, kdo se vydává za kontrolora kotle a předem se neohlásil.

Za topení si připlatíme až tisíce

Ekonomika
Foto: Next

Kominíka prověřte, důležitá je jeho odborná způsobilost. V mnoha případech se za kominíky vydávají podvodníci a zloději.

Jak se dostat na střechu

Foto: Hpi-cz

Kominický výlez pro šikmou střechu splňuje rozměry 550 x 720 mm požadavky normy ČSN 73 4201 pro komíny a kouřovody. Norma umožňuje při rozměrech výlezu na střechu 550 x 550 mm a jeho vzdálenosti do 600 mm od komína nezřizovat už tzv. komínové lávky.

Foto: Fakro

Výlez DRL umožňuje bezpečný výstup na plochou střechu. Jeho konstrukce a rozměry umožňují spojit výlez s půdními schody a vytvořit tak komplexní řešení pro zajištění vstupu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám