Hlavní obsah

Jak zrenovovat malou koupelnu v minimalistickém stylu

Novinky, Kristýna Křížová

Pokud se chystáte na rekonstrukci koupelny a nemáte zatím přesný plán, zkuste vsadit na minimalistický design a jednoduchost linií. Máme pro vás tipy, jak zrekonstruovat malou koupelnu a opticky tak získat více prostoru a přitom si usnadnit údržbu.

Článek

Při rekonstrukci malé koupelny se držte zásad minimalismu, volte jednoduché linie a čisté prostorové řešení. V ideálním případě vám na celý proces bude stačit osm dní. Pokud se ale rozhodnete měnit jádro, musíte počítat s delší dobou, protože budete potřebovat projekt pro stavební povolení, doplněný o statický posudek a o vyjádření majitele či správce domu.

Jak opticky nafouknout malou koupelnu

Pokud si myslíte, že moderní a designově zajímavé mohou být jen velké koupelny, pak vězte, že i z panelákové špeluňky se dá vykouzlit místo, kde se vám bude příjemně relaxovat aniž byste se cítili stísněně. Stačí se jen držet ověřených fint, které vaši koupelnu opticky "nafouknou".

Prostor opticky zaručeně zvětší zrcadla, světlé barvy a celková dobrá prosvětlenost místnosti. Problém s nedostatkem místa může dále šikovně vyřešit například i propojení koupelny a WC. Společná koupelna s toaletou je ale vhodná hlavně tam, kde je možnost používat ještě další WC. Propojení musí povolit stavební úřad.

Chytrým prvkem do malé koupelny je závěsná toaleta, která má menší rozměry. Přívod vody a splachovací nádržka jsou skryty ve zdi, díky čemuž se uvolní prostor pod mísou. To oceníme hlavně při úklidu.

Efektní je také prosvětlení koupelny pomocí skleněných dlaždic - luxferů, které se opět stávají moderními. Více se o nich dočtete zde.

Do malé koupelny se nejvíc hodí jednoduchý sprchový box

Pokud budete chtít prostor vizuálně zvětšit, vsaďte na skleněné minimalistické sprchovací boxy. Praktický je například jednoduchý s chromovanými panty, na kterých jsou upevněna bezpečnostní skla dveří o tloušťce cca 6 mm. Tyto panty jsou bezúdržbové a mají upevňovací systémem, který umožňuje pohodlnou instalaci.

Jako těsnění mezi stěnou a výplní zvolte transparentní těsnící lištu, která se nasunuje na sklo. Spoj s vaničkou zajistěte silikonovým tmelem, který zároveň plní funkci upevňovacího prvku. Při zařizování můžete zvolit například elegantní lištu z chromu, která zabrání úniku vody mimo prostor sprchování. Případnou protékající vodu pak odvede zpět do sprchové vaničky prahová lišta.

K zástěnám patří stylová dveřní madla, úchyty a panty. Žádný prvek by ale neměl rušit čistý vzhled boxu, který je v jednoduchý a snadno se čistí.

Ani v malé koupelně se nemusíte vzdávat luxusu. Můžete si zde dopřát vodní masáž a to díky minimalistickým sprchovým panelům. [celá zpráva]

FOTO: Laufen

I do malé koupelny se vejde vana

Díky sprchovacímu boxu v koupelně opticky ušetříte prostor. Někdy je ale vana nezbytnou součástí vašeho života. Zvlášť když máte malé děti. Moderní vany se už přizpůsobují individuálním potřebám i prostorovým možnostem a na trhu existuje dostatečný výběr [celá zpráva]

Foto: archív firmy Ravak, Právo

Vana Avocado do malé koupelny o rozměrech 150/160x75 cm. S umyvadlem tvoří jeden celek.

Drobná úprava v koupelně udělá divy

Někdy stačí v koupelně změnit jen něco, například podlahovou krytinu nebo obklad. V módě jsou velké dlaždice s výraznými barevnými motivy. Ty se ale hodí spíš do velkých koupelen, do těch menších je vhodnější zvolit efektní mozaikový "čipový" obklad.

Drobnější vzor koupelnu opticky rozšíří. Volte také jemné světlé barvy, zapomeňte na tmavé a nevýrazné motivy.

Kosmetické přípravky skryjte ve skříňkách

I v menší koupelně se nemusíte vzdávat mnoha kosmetických přípravků. Pokud je ale všechny necháte volně rozložené na umyvadle, vaně či na parapetech, bude místnost vypadat menší.

Problém vyřeší jednoduché skříňky s úložnými prostory. Do minimalistické koupelny volte sestavy v jednotném provedení, které ladí s celkovým vzhledem.

S projektem koupelny poradí v koupelnovém studiu

Konkrétnější obrysy představám o tom, jak by vaše nová koupelna měla vypadat nebo jaké prvky by v ní rozhodně neměly chybět, vám poskytne návštěva koupelnového studia. Obvykle vám tam nejen poradí s výběrem materiálu a zařízení, ale také vytvoří 3D grafický návrh a cenovou kalkulaci. Kvalitní koupelnové studio poskytuje veškeré informace zdarma, měli byste ale počítat s tím, že nestihnete vše během jedné návštěvy.

Pokud si budete chtít nechat vytvořit vizualizaci, je třeba vzít s sebou základní údaje o vaší koupelně a to zejména změřený půdorys místnosti, výšku stropu a polohu umístění odpadů. U nástavby či vestavby případně ještě rozmístění oken a dveří, výšku parapetů a případně polohu dalších důležitých prvků.

Je také dobré mít už určitou představu o sanitární keramice, osvětlení a koupelnovém nábytku, který byste si představovali. 

Vybírejte z více variant

Pokud si nejste úplně jistí, jak má vaše koupelna vypadat, nechte si vytvořit hned několik dispozičních řešení. Ta pak můžete konzultovat s odborníky i členy rodiny. Vyžádejte si například vizualizaci s propojenou i oddělenou toaletou od koupelny. I když už víte, zda chcete spíše vanu nebo sprchový kout, nechte si také vytvořit obě varianty. Z návrhů dobře poznáte výhody a nevýhody obojího.

FOTO: Gustavsberg

Rekonstrukce koupelny

Na rekonstrukci počítejte s minimálně osmi dny.

  • První dva dny zabere bourání starého jádra, další den se tvoří hrubá stavba.
  • Další dva dny počítejte s řešením elektriky a odpadů.
  • Montáž obkladů přichází na řadu zhruba šestý den.
  • Závěrečné zařizování koupelny je pak už třešinkou na dortu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám