Hlavní obsah

Moderní vany uspokojí požadavky interiéru i těla

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V koupelně začínáme i končíme svůj den. Kromě denní hygieny nám slouží k odpočinku, dětem k řádění ve vodě. Vlastním potřebám proto přizpůsobíme i vybavení koupelny tak, aby byla praktická a zároveň pohodlná.

Článek

Kdo má velkou koupelnu, nemusí řešit, zda dát přednost vaně či sprše, a velkoryse volí obojí. Ostatní se musí rozhodnout. Obvykle ale vítězí vana, protože si v ní můžeme krásně poležet (zvláště v zimních měsících) a děti si v ní užijí spoustu zábavy.

Velikost a tvar vany volíme podle toho, co nám dovolí koupelna. Můžeme jít do klasiky, ale na trhu je spousta užitečných novinek, které se zaměřují na extrémnější případy. A ty nás zajímají.

Do malé koupelny je určena speciální vana Praktik N, pro dlouhány naopak vana XXL. Do prostorné koupelny se hodí samostatně stojící vana na nožkách, třeba ve stylu retro, které právě tzv. frčí.

Praktičnost vana získá se správnou výbavou – vanovou zástěnou. Její krása naopak vynikne, když ji obložíme dřevěnou mozaikou určenou do vlhkých prostor. A to je další horký tip, který v rámci rekonstrukce koupelny můžeme v létě zvládnout.

Vana velikosti XXL

Průměrná tělesná výška současné populace neustále roste. Je běžné, že děti se dívají na své rodiče z výšky (skutečně i obrazně). Podle vědeckých výzkumů činí v České republice v průměru za 50 let u mužů nárůst o 8 cm, u žen o 6 cm.

Oblečení nadměrných velikostí, nejen širší, ale i vyšší postavy, se stalo běžnou součástí obchodů. Novinkou na trhu je tedy logicky vana s příznačným názvem XXL, která je delší i širší než ostatní vany a je šita na míru těm větším z nás.

Vanu samozřejmě užívá celá rodina, proto ji bylo třeba uzpůsobit tak, aby se v ní i menší členové cítili dobře. Řešením je praktický schůdek. Člověk nižší postavy se o schůdek uvnitř vany může opřít, aby nesjížděl do vany.

Dlouhán si naopak může pohodlně natáhnout nohy a upravit svoji polohu ve vaně tak, aniž by mu ramena a kolena vyčnívala nad vodu. Vana splňuje i ergonomické požadavky: nejširší je přesně tam, kde má být, tedy v oblasti loktů. Ty je možné díky šikovně formovaným opěrkám pohodlně opřít.

Design vany a dokonalý požitek z koupele dotváří podhlavník, který je v barvě bílé, šedé nebo zelené. Přední hrana van je rovná a vhodná k obložení. Velikost XXL vany je 190x95 cm, cena je od 14 990 Kč.

Koupelna, která bojuje s centimetry

Malá koupelna je většinou pravdivý obrázek starších bytů, ale týká se i novostaveb. Bohužel v současných projektech developerů se často ubírá místo koupelně pro velké obývací pokoje propojené s kuchyní a jídelnou. Na nás pak je uspořádat prostor tak, abychom do něj vměstnali vše a aby navíc koupelna nepůsobila stísněně.

Problém můžeme vyřešit s vanou Praktik N, která je speciálně navržena do malých koupelen nebo na usazení do niky. Vyrábí se ve dvou rozměrech, 150x85 cm a 160x85 cm, cena větší vany je od 8490 Kč.

Malá vana může sloužit i jako prostorný sprchový kout a my tak získáme „dva v jednom“. Když malou vanu vybavíme zástěnou nebo vanovými dveřmi, můžeme se pohodlně sprchovat. Je to praktické i při provozu s dětmi, protože po každodenní večerní očistě nemáme navíc práci s vytíráním kaluží na podlaze.

Dřevěná mozaika na obklad i podlahu

V koupelně se máme cítit skutečně dobře. Volíme proto barvy, které nám jsou příjemné, ladíme obklady s textiliemi, nezapomínáme ani na dekorace (svíčky, vonné mističky). Kdo je vyznavačem přírody a má rád dřevo, obvykle je ve výběru omezen. Vlhké prostory mu nedovolí mít třeba podlahu z klasických dřevěných parket, protože je to nepraktické.

Proto každý uvítá novinku na trhu – dřevěnou mozaiku vhodnou i do koupelen. Dřevěná mozaika nahradí studenou keramiku a my ji můžeme použít na obklad i podlahu. Kolekce nabízí šest druhů dřeva v různých barvách a strukturách a šest různých formátů.

K výrobě mozaik se používá kvalitní tvrdé dřevo, rozměr jednotlivých dřevěných kostek se pohybuje od 20x20 mm až po 100x100 mm. Mozaikové tabule jsou složeny z jednotlivých dřevěných prvků sklížených lepidlem na nylonové síti. Díky síťové vazbě dílčích kostek lze s každým pokládkovým prvkem volně pohybovat.

Samotná pokládka se usazuje na suchý, penetrací ošetřený a rovný podklad, zbavený vlhkosti. Používají se cementová lepidla a epoxidové malty. Mozaika na zdi nebo na podlaze se poté vyspáruje spárovací hmotou. Ihned po vyspárování je vhodné mozaiky umýt roztokem vody s neutrálním mýdlem, aby se před zaschnutím odstranily přebytečné nánosy spárovací hmoty.

Nakonec mozaiku důkladně vyčistíme vlhkou celulózovou houbou. Údržba dřevěné mozaiky je snadná: stačí hadr namočený ve vodě s jemným čisticím prostředkem. Nikdy ale nepoužíváme prostředky s obsahem alkoholu, které povrch mozaiky ničí a způsobují předčasné stárnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Luxus nejen do koupelny: Solitérní vany

Lidé si odedávna zdobili své domovy uměleckými díly. Možností máme celou řadu. Jednou z možných variant by mohla být vana solitérní, s dokonalým designem,...

Výběr článků

Načítám