Hlavní obsah

Jak si snadno vyrobit hravou nápaditou koláž

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koláž je výtvarná práce, při které vlepujeme různé materiály, útržky papírů, novin, ale i fotografií a textilu do obrazové plochy. Zkuste s námi touto nenáročnou metodou vytvořit svou vlastní originální koláž. Můžete si tak hravě vyzdobit domácnost.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Nápadité koláže

Článek

Postup

1. Pěkné kalendáře bychom si vždy na konci roku měli schovat. Mohou se nám hodit při tvorbě koláží. Jako materiál k lepení můžeme použít také noviny, časopisy, fotografie, ale i útržky textilu, knoflíky a jiné drobnosti.
2. Jako podložku pro lepení použijeme raději silný karton a u větších ploch sololit nebo překližku. Podklad můžeme natřít světlou nebo tmavou barvou – Balakrylem, tuší, temperovou barvou nebo jinou krycí barvou.
3. Koláž z barevného papíru dobře působí na světlém pozadí. Na rub barevného listu z kalendáře si nakreslíme tužkou námět, třeba velkou mušli.
4. Námět po obrysu, a v případě naší mušle i po vnitřních liniích, vytrhujeme. Nepoužíváme nůžky, protože právě v nepravidelných tvarech se projeví půvab této výtvarné technologie.
5. Tato technika se hodí pro všechny přírodní náměty, např. květiny, motýly, stromy, zvířata, nebo i pro krajinu, zátiší atd. Jednotlivé části ze zadní strany natřeme tekutým lepidlem (Herkules) a lepíme je na podklad.
6. V místě linie vynecháme mezi jednotlivými částmi bílou mezeru. Papír také můžeme při trhání naklonit, aby se šikmo utrhl, čímž vznikne bílý, nepotištěný okraj. Potřebný rozestup u zatočené mušle získáme příčným natrháním spirály.
7. Jestliže jsme nepokryli celou plochu obrazu koláží, můžeme bílé pozadí vymalovat bílým pastelem. Suchý pastel naneseme na obraz, rozetřeme jej prstem a zjemníme hadříkem. Zatřením pastelu do natrhaných okrajů koláže zvýrazníme barevné linie.
8. Zajímavého výrazu dosáhneme, nalepímeli koláž z černobílého novinového papíru na černý podklad. Motiv mušle si lze předkreslit bílou křídou přímo na karton natřený černou barvou.
9. Vytrháváme kousky novinového papíru a nalepujeme je po částech do obrazce. Nasměrováním řádek tisku se snažíme vyjádřit tvar růstu mušle. Jednotlivé části přitom podle potřeby přes sebe překrýváme a vrstvíme na sebe.
10. Novinový papír na černém podkladu působí kontrastně a zajímavě. Některé části můžeme také při lepení zvýraznit pomačkaným papírem. Celkový dojem tohoto téměř černobílého provedení je velmi působivý.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo

Rady a tipy:

Koláž můžeme lepit i na obyčejný papír. Po dokončení však práci zatížíme až do úplného uschnutí, aby se obraz nezkroutil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám