Hlavní obsah

Jak mít doma kvalitní vzduch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Změny, které jsme s pandemií zažili, se projevily také zhoršením kvality vzduchu u nás doma. Lockdown nás nutil trávit čas v uzavřených místnostech, vzrostl trend nakupování rostlin, pořizování domácích mazlíčků. A tím se zvýšila hladina alergenů v interiéru.

Foto: Dyson

Designová čistička Dyson Pure Hot + Cool automaticky odstraňuje 99,95 % škodlivin a alergenů ze vzduchu, ale také plyny jako formaldehyd. Cena 17 790 Kč.

Článek

Logicky vzrostla i poptávka po nákupu čističek vzduchu. Doporučujeme pořídit si modely, které neustále monitorují kvalitu vzduchu a jsou automatické.

V okamžiku, kdy dojde ke zhoršení, spustí se vyčištění, aniž bychom se museli starat o jakékoliv nastavení. Díky přehledné aplikaci navíc můžeme sledovat stav prostředí, teplotu, vlhkost i v reálném čase.

Vyberte kvalitní čističku

Na trhu je široká nabídka, ale není snadné se v ní orientovat. Zjistěte si základní parametry, a pak se zaměřte na čtyři věci.

1. Jestliže je vaší prioritou odstranění alergenů, určitě zvolte HEPA filtraci, jež umí odstranit částice o velikosti pouze 0,1 mikronu. Dobré je používat kombinovanou HEPA a uhlíkovou filtraci, která zachytí znečištění částicemi i plyny.

2. Filtrace musí být dokonale utěsněná. Filtr je součástí celého přístroje, a je-li přes špatně utěsněný filtr vedeno velké množství vzduchu, může ho znečištěný vzduch obejít a uniknout zpět do místnosti.

Foto: Ikea

Čistička vzduchu Förnuftig obsahuje předfiltr, který odstraňuje z ovzduší větší částice, jako jsou chlupy, prach a vlasy. Je k dispozici v černé a bílé barvě. Cena 1290 Kč.

3. Většina lidí očekává, že čistička vzduchu se postará o celou místnost, ale testování podle průmyslových norem probíhá v malých laboratořích a tyto výsledky se stanoví na základě teoretické rovnice.

Proto je důležitá výkonná distribuce čistého vzduchu, která zajišťuje rovnoměrné vyčištění celé místnosti. Bez ní by si čistý vzduch mohli užívat jen lidé sedící přímo vedle čističky, a ne ti na jejím druhém konci.

Kvalitní vzduch vyžene plíseň z bytu

Tipy a trendy

4. Myslete na inteligentní snímání a automatický režim. Znečištění interiéru může být neviditelné. Při výběru čističky proto zjistěte, zda vámi vybraný přístroj dokáže v automatickém režimu inteligentně reagovat na detekci znečištění. Jakmile je místnost čistá, vypne se. Při zjištění zhoršení stavu se zase zapne.

Spotřebič tedy běží pouze tehdy, kdy je to nutné, což pomáhá regulovat spotřebu energie, hlučnost a optimalizovat životnost filtru.

Anketa

Používáte doma čističku vzduchu?
Ano, pravidelně.
32,1 %
Občas ji zapneme...
9,5 %
Moc ne.
2,3 %
Ne, vůbec.
56,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 813 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vzduch v bytě osvěží zelené čističky

Kvalitu vzduchu uvnitř domů a bytů můžeme zlepšit rostlinami. Nevěříte? Zvláště dnes, kdy spíše sedíme u počítačů v uzavřených prostorech, jsou schopnosti...

Čističky vzduchu chrání nejen alergiky

Žijeme-li v prostředí se zvýšenou prašností a smogem, bez rekuperační jednotky v domácnosti se neobejdeme. Na kvalitní čističce vzduchu nešetříme.

Suchý vzduch v bytě vyřeší zvlhčovače

V panelových domech často bojujeme se suchým vzduchem, který způsobuje komplikace. Pro zajištění zdravého, příjemného prostředí je důležitá teplota a relativní...

Výběr článků

Načítám