Hlavní obsah

Čtyři varianty, jak zařídit srdce domu či bytu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cítit se doma dobře je moc důležité. Je to místo, kde máme „své“ lidi, kteří nás mají rádi, místo, kde si užíváme volna, odpočinku a životních radostí. Teplo domova určují dobré vztahy mezi členy domácnosti, ale i dispozice a vybavení interiéru, odpovídající stylu života rodiny.

Článek

V bytě i rodinném domku je srdcem a centrem setkávání rodiny kuchyň s obývacím pokojem. Zde stolujeme, povídáme si u dobrého vína, čteme pod lampou detektivky nebo hrajeme s dětmi deskové společenské hry. Je to místo, kde se sejde více lidí najednou, a tomu odpovídá i potřebné vybavení: komfortní velikost sedačky, konferenčního stolu, rozmístění svítidel, ostatního sedacího nábytku (taburety, křesla).

Chytré propojení obýváku s kuchyní

Obývací pokoj je zónou odpočinku, příjemného posezení s rodinou a přáteli, a tak je důležitá volba pohodlné sedací soupravy, kterou lze rozmanitě používat. Sedačku umístíme do klidové zóny v interiéru tak, aby vyhovovala uživatelům, navzájem je nerušila a splňovala ergonomická kritéria pro komunikační prostory, denní a umělé osvětlení apod.

„Obývací pokoj ovšem není jen sedací souprava, ale také nábytek, zařizovací předměty a doplňky, včetně použitých barev. Vše má spolu ladit, vytvářet harmonický celek a pozitivně působit na uživatele interiéru,“ říká bytový designér Petr Shromáždil.

Větší propojený obytný prostor, kde je obývací pokoj, jídelna a kuchyň má více dispozičních řešení. První nápad, myšlenka rozhodně není konečná. Někdy je škoda, že se uživatelé neporadí s odborníkem, protože díky jeho nápadu by prostor působil volněji při stejném vybavení. Architekt zkrátka „vidí za roh“, umí prakticky vyčlenit komunikační a klidovou zónu, dodržuje ergonomické zásady průchodnosti v interiéru, zná normy. Podívejme se na čtyři varianty řešení stejného prostoru a vyberme si, která je nám nejblíže.

Dispozice č. 1

Tato dispozice řeší velké sezení a minimalistický nábytek s velkým úložným prostorem. V jídelní části je umístěna knihovna ve stejném provedení jako všechen ostatní nábytek. Nábytek vestavěný do sádrokartonových příček je velmi praktický a poskytuje dvojí pohled. Z jídelní části je vidět jen kaskáda osvětlených příček. Skříňky jsou bez úchytek, otevírají se systémem TIP ON.

Dispozice č. 2

Druhá dispozice nabízí řešení pro umístění velkého akvária do interiéru. Obývací stěna je opět řešena minimalisticky, ale také nabízí úložné prostory za sádrokartonovou předstěnou pro knihy nebo jiné předměty, které nemusí být vidět. Předstěna je výborná i pro skryté vedení kabeláže TV a další audio - video techniky. Důležitým prvkem je vhodné přímé osvětlení jak pro čtení, společenské hry, tak nepřímé pro naladění uvolněné atmosféry (dekorační osvětlení).

Dispozice č. 3

Třetí varianta řešení interiéru je včetně pracovního místa pro domácí kancelář. Nábytková stěna s mléčným sklem odděluje klidovou zónu sezení a zároveň vytváří úložné prostory k pracovnímu stolu. Změnila se i dispozice kuchyně, kde místo zděné spíže je výklenek pro skříně s vestavnými spotřebiči. Jídelní stůl je dominantou kuchyně.

Nábytek v obývacím prostoru je bohatší na viditelné plochy pro uložení dekorativních a vzpomínkových předmětů z cest a dovolených. Tento typ interiéru vyhovuje spíše lidem, kteří domov vnímají jako místo návratu a odpočinku, ale určitě zde nebudou trávit čas dovolených a volných víkendů.

Dispozice č. 4

Poslední dispozice vytváří za TV stěnou prostory pro ukládání. Může sloužit jako šatna, kde je přístup oboustranně symetricky po stranách sádrokartonové příčky a stavebních pouzder se skleněnými posuvnými dveřmi. Velký prostor je věnován stolování, kdy dispozice umožňuje umístit velký stůl pro 8-10 osob. Nábytek je opět minimalistický, solitérní. Velký prostor je věnovaný také sezení (ve všech případech spíše ležení při sledování TV).

Reklama

Související články

Rekonstrukce malého panelákového bytu

Majitelka bytu, který vám dnes představujeme, žije na sídlišti téměř dvacet let. Z velkého služebního 4+1 se musela vystěhovat, a udělala tak bez nejmenší...

Výběr článků

Načítám