Hlavní obsah

Sedm verzí rekonstrukce, jež promění byt v ráj pro čtyřčlennou rodinu

Oslovil mě mladý čtenář, který pro sebe a partnerku zakoupil byt v panelovém domě a potřeboval poradit s jeho kompletní rekonstrukcí. Sami vybourali v bytě celé jádro, což byla původně koupelna, wc a kuchyně. Rekonstrukce bytu spočívá v tom, že by čtenáři potřebovali, aby byt vyhovoval čtyřčlenné rodině.

Článek

To znamená, že je třeba navrhnout novou dispozici tak, aby v bytě byly dvě ložnice, menší pro rodiče a větší pro děti. Čtenář nepreferuje velkou kuchyňskou linku a určitě by propojil kuchyni s obývacím prostorem.

Dalším oříškem je řešení úložných prostor, kterých potřebují hodně, a to i na kola a jiné vybavení. Stylově nejsou vyhraněni a rádi by našli řešení, které by jim nejvíce vyhovovalo. Představím vám tedy několik variant řešení.

Obývací kuchyně s jídelním koutem (Varianta 01A)

Základem nové dispozice je koupelna a wc, které jsem navrhla téměř na totožné místo, ovšem oba prostory jsou přístupné z předsíně. Koupelna je navíc průchozí a vstupuje se přes ni do ložnice rodičů.

V levém pokoji po vstupu by byl dětský pokoj, a to ještě částečně přepažen tak, že vznikne malý prostor, který by sloužil nejen jako prostor pro kola a jiné sportovní vybavení, ale i úklidové prostředky a podobné věci.

V prostoru mezi koupelnou a toaletou tak vzniknul i výklenek, který by sloužil jako prostor pro vestavnou skříň přístupnou z ložnice. Navíc je zde počítáno s rozvodem vody a odpadu do kuchyně. Obývací kuchyně je minimalistická, nejsou zde žádné zbytečné skříňky, pouze kuchyňská linka s jídelním stolem a dvě malé pohovky s TV. Spotřebiče v kuchyni jsou všechny vestavné.

Stěna z luxfer (Varianta 01B)

Oproti verzi 01A je zde rozdíl především v přehození funkce velkých pokojů, což umožňuje vytvořit samostatný vstup do ložnice, tentokrát z kuchyně.

Ložnice na úkor koupelny (Varianta 03)

Tato varianta se zabývá tím, že bude vytvořeno malé zádveří, čímž vzniknou nejen dva malé prostory - malá předsíňka a šatna přístupná z chodbičky, ale i právě chodba, která směruje do pravé části bytu, kde je navržena koupelna a ložnice.

V chodbě jsem vytvořila výklenek pro pračku a eventuálně i sušičku, která by byla nad pračkou. Koupelna je s vanou, která má pevnou sprchovací zástěnu a umyvadlo. Dělící příčky zde tvoří stěny z luxfer, ta koupelnová by měla mít ideálně posuvné dveře.

Kuchyňská linka je zde malinká, obepíná sloup s rozvody vody a odpadu. Přímo na ni navazuje jídelní kout alespoň pro čtyři až šest osob.

Dále je pak u stěny nábytek pro uložení drobných věcí a knih spolu s TV. S ohledem na malý prostor by zbylo místo na jedno až dvě křesla. Ložnice je v místnosti, která se zmenšila právě o vytvořenou koupelnu s chodbou a dětský pokoj spolu s komorou jsou umístěny totožně jako v předchozích variantách.

Sádrokarton a luxfery (Varianta 04A)

V této verzi je opět základem dispozice koupelna s wc, vytvořené v pravé části bytu nově, a to s ohledem na rozvody vodoinstalace opět na podiu. Zajímavostí jsou oblé stěny, které není problém vytvořit pomocí sádrokartonu, luxfer nebo kombinací obojího.

U vstupu do bytu je opět vytvořeno malé zádveří, které je odděleno posuvnými dveřmi. Na druhé straně je prostor zádveří menší, protože je zde umístěna vestavná chladnička s troubou a mikrovlnnou troubou. Vznikne tak úzký prostor pro čistící a úklidové prostředky nebo třeba botník se skrytým věšákem.

Kuchyňská linka je opět naproti vstupu a v tomto případě je její součástí barové sezení, takže v prostoru dále u okna vzniká více místa pro pohovku a křeslo.

Vešel se i sprchový kout (Varianta 04B)

Tato varianta je totožná jako předchozí 04A, ovšem jiné je rozmístění prvků v koupelně. Po otočení vany se zmenšil sice prostor umyvadla, ale vešel se i sprchový kout. Trochu jiné je i barevné řešení nábytkového vybavení.

Spojení koupelny a WC (Varianta 04C)

Stěna z luxfer (Varianta 04D)

Tato varianta se již zabývá pouze zjednodušenou rovnou stěnou z luxfer, která odděluje wc a koupelnu od chodby. Dále je i malinko poupravené vybavení koupelny.

Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Totální rekonstrukce panelákového bytu

Mladí manželé šli podobnou cestou, jako nespočet jiných začínajících párů. Při hledání bytu a posouzení finančních možností se rozhodli pro koupi staršího...

Jak zařídit garsonku pro mladého muže

Oslovil nás mladý muž s tím, že by rád využil naší nabídky na řešení bytových proměn. Je mu 29 let, pracuje jako barman a je sportovně založený. Nedávno se...

Půda jako výzva k totální rekonstrukci

Rodina měla ve starém bytě v centru Prahy dost prostorný byt, a tak otec architekt navrhoval půdy jiným, aniž by o té nad jejich hlavami nějak přemýšlel. Když...

Výběr článků

Načítám