Hlavní obsah

Čištění koberce přizpůsobte jeho typu

Právo, Karolina Černá

Koberec izoluje teplo, tlumí hluk a může být výrazným interiérovým doplňkem. Zároveň je však lapačem prachu a nečistot. Abychom ho při čištění nepoškodili, dodržujeme správný postup.

Foto: Gorenje

Litinová baterie bezdrátového tyčového vysavače SVC252GFA zajistí bezproblémový silný sací výkon. Vysavač má HEPA filtr a sklopnou rukojeť. Cena 4699 Kč.

Článek

Klasické luxování

Vysáváme jednou týdně. Nejezdíme kartáčem po koberci jen dopředu a dozadu, ale měníme směr, vlas tak ošetříme ze všech stran.

Koberce s krátkým vlasem jsou bez problémů, ty s dlouhým vlasem si nerozumějí s rotačním kartáčem vysavače. Nabaluje na sebe dlouhá vlákna, čímž může dojít k jejich vytrhávání. Při nákupu se proto ptáme po hlavici s nastavitelným sáním či rotační hlavicí. Kusové koberce jednou za čas vyprášíme venku.

Suché čištění

Koberec stačí vyluxovat, nanést na jeho povrch prášek, granulovaný čistič nebo roztok, z něhož se vytvoří pěna. Čistidlo zapracujeme do koberce kartáčem či vysavačem s rotačním kartáčem.

Není koberec jako koberec. Vybírejte podle zatížení i vlastností

Tipy a trendy

Necháme působit ideálně přes noc, pak pěnu vysajeme i s navázanými nečistotami. Suché čištění zvládnou i citlivější materiály.

Mokré čištění

Potřebujeme speciální vysavač, jenž kombinací tlaku a teplé vody vhání čisticí prostředek rovnou do koberce a zároveň ho se všemi nečistotami vysává. Údržba koberce touto cestou se nehodí pro přírodní materiály, jako jsou třeba vlna, hedvábí. Výhodou je rychlé a hloubkové vyčištění.

Čistírna

Máme-li doma dražší kousek vyžadující šetrné zacházení a znalost materiálu, dopřejeme mu zásah profesionálů. Využití čistíren se vyplácí v případě ručně tkaných koberců či vyrobených z přírodních materiálů.

Na odborném očištění nešetříme, může být strojové i ruční, které je dražší, avšak pro materiál často vhodnější. Koberec pak vydrží opravdu dlouho.

Jak na skvrny
Na koberce používáme pouze výrobcem doporučené chemické přípravky!
Skvrny od kávy i červeného vína vysušíme, vysajeme a na povrch nastříkáme čistič.
Houbou nebo hadříkem vytvoříme pěnu, necháme působit. Po vyschnutí zbytky vyluxujeme.
Čisticí prostředek nejprve vyzkoušíme na malé části koberce, abychom se přesvědčili, že nedojde ke změně jeho barvy.

Anketa

Jak často doma luxujete?
Denně
6,5 %
2-3x za týden
19,4 %
1x týdně
50,9 %
zhruba 1x za 14 dní
8,3 %
Jen když je to potřeba
14,9 %
Celkem hlasovalo 108 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Sedací vaky vymodelují pohodlí

Asi to známe všichni. Přijdeme domů z práce a jediné, po čem toužíme, je pohodlně se usadit, natáhnout si nohy a pár minut v klidu relaxovat. Hitem posledních...

Jak správně pověsit televizi na zeď

Zatímco v minulosti bývalo zvykem zakomponovat televizi do obývací stěny, později si vydobyla právo na vlastní televizní stolek, aby ji na něm mohly doprovodit...

Výběr článků

Načítám